Водата изчезва

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 18 Юни 2006, 23:55

Моля да се включа в темата с мой въпрос, отново свързан с охладителната течност, надявам се да не пълня темата с излишни въпроси. Въпросът е следния : нормално ли е да се изпарява вода от радиатора на бмв-то ми (както виждате Е30 318и М10Б18) и в какви количества. По принцип съм решил още като го взех да му слагам само най-качествени консумативи (масло, филтри, антифриз, гуми и т.н.) и имах антифриз, но се наложи да сипем около 1 литър вода. След около още около седмица градско каране и 150 км каране на дълго днес доляхме почти 1.5 литра вода. Утре ще я прегледам по-подробно за теч, но ми се струва, че всичко беше сухо. Дали наистина се изпарява водата или някой маркуч изпуска? Щом установя бих му сипал пак антифриз, но не ми се бърза - лято е, а антифриза си е пари, защо да ги хвърлям. И все пак е хубаво човек всеки ден да наглежда колата - оставим ги без вода и масло и после що кривели глави ;)
BMW only!

BMW Fanatic!
Аватар
Кара: 190+ hp E46 320d, S1000RR SBK
Мечтае да кара: Cessna 152

Мнение от Turbo-Lag » 19 Юни 2006, 0:55

Смени си гарнитурата на глава и ако си късметлия ще се оправи ;) ако не си, като си смениш главата ще се оправи със сигурност ;)

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 19 Юни 2006, 0:59

На мен ми течеше от радиатора и като бях само с вода не си личеше от къде е и си скъсах нервите! Каот сипах антифриз и веднага си излезна къде е теча!

Слагай антифриз и карай и после огледай всичко много хубаво! Ако от всякъде е чисто, включително и вътре в купето долу при радиаторчето на парното то тогава може да е гарнитура или глава в най-лошия случай :idea:
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

клавиатурен мунингист
Аватар

Мнение от amd » 19 Юни 2006, 11:58

Каква гарнитура и каква глава ве?!? :shock: Тази кола държи на първата стрлкичка температура половината време и рядко стига до 2 minutes to midnight, а вие за гарнитура и глава говорите. Освен предишния собственик да я е газил здраво и да е допуснал този гаф, но не би ли трябвало сега да грее и да изхвърля вода ? Да, то тя губи вода някъде, но по-скоро приемам варианта да изтича незабелязано през радиаторчето, отколкото да изтича през главата. Най-малкото, че и маслото си е идеално - няма никакви примеси, power-a e налице? И въпреки тва глава и гарнитура?
BMW only!

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 19 Юни 2006, 12:08

Казахме като краен вариант супер песимистичен... но е вариант :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Юни 2006, 12:27

аз преди се чудех от къде тече доста време, докато не дойде зимата и водната помпа не ме изостави на площада на авиацията :) темп на двигателя така се засили извднъж, никога не бях виждал такова нещо... а ми се струва, че трябва да си смениш термостатчето като за начало:)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 19 Юни 2006, 12:30

разделям темата, защото тръгна в друга посока ;)
Изображение

клавиатурен мунингист
Аватар

Мнение от amd » 19 Юни 2006, 18:21

Благодаря на модераторите, че вместо да ми теглят шута прекроиха темата :mhihi: Днес се повозих из града,с прях в гаража, отворих капака и започнах 1 минута да оглеждам на работещ мотор - долу, по долния край на блока и по картера ми се стори, че е влажно и е текло. Както си гледах и 2-3 пъти ми се стори, че капна вода, някъде покрай водната помпа :evil: Явно ще трябва да направим по-подробна профилактика, защото мотора е много хубав и не искам някой ден да го съсипя. Той отвори ли се веднъж, квито са капризни тия глави... НЕ искам и да си помислям. Добре, че поне надълго като бяхме издържа, тук из града си следя температурата и карам рядко, тъй, че за сега няма проблем. Благодаря за насоките!
BMW only!

Crash Master
Аватар
Кара: '86 316; '89 520i
Мечтае да кара: Е28 М5

Мнение от viper » 19 Юни 2006, 18:49

Има и вариант да ти тече от самата водна помпа - заминало фибърче...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Юни 2006, 19:08

сменяй ако е тя, че ефекта е описан 1-2 теми по-нагоре :confused:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 19 Юни 2006, 21:32

Огледай я на канал и ще видиш дали тече отпред от водната помпа и дали е от оста или от гарнитурата м/у помпата и блока (ако има такава при М10)
Изображение

клавиатурен мунингист
Аватар

Мнение от amd » 19 Юни 2006, 22:59

Ако помпата не е наред би трябвало да грее, а както споменах многократно - държи отлична темоература. Ще я качим за да видим къде да запушим "дупката". Ако е гарнитурка на помпата и блока не е трудно, малко силиконец и хопала-тропала :D Ако помпата е за смяна по-кофти, но ме съмнява да е този вариант.
BMW only!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xdА
Детайли за колата: Става все още.

Мнение от ангелски » 20 Юни 2006, 9:40

Не слагай вода в системата,дори и през лятото,че така ще прецакаш помпата.Евтените неща излизат скъпо 8) .

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 20 Юни 2006, 10:22

Така и така темата е за течове та и аз да споделя своя опит по въпроса! При мен определено течеше от някъде течност въртях суках, сменях маркучи и нищо, на края след неколко кратни опити намерих от къде тече и се оказа че е от гарнитурката( 4 на схемата) и таз плочица (3 на схемата), цялото това нещо е закачено на дроселовата клапа!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 20 Юни 2006, 10:23

А като най-лесен вариант първо размени капачката с някой, който няма такива проблеми. При варианта "без разширителен съд" докато нивото се "регулира" си капе водичка от преливния маркуч! Ако клапанчето на капачката изпуска при по-ниско налягане ще става точно това, което описваш - няма видими течове, вода капе само при покачване на температурата. А следващата стъпка нека да е смяната на термостата ...
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

Назад към E30