моля за малко инфо(автомата откачи след смяна на джанти)
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
моля за малко инфо(автомата откачи след смяна на джанти)
Здравейте значи проблема е следния до скоро карах тдс-ката с 16" джанти и гуми 224/55/16 от близо седмица вече съм с 18" 225/40/18 и забелязвам че има разлика в смяната на скоростите на автоматика.всичките скорости на пръв поглед се сменят почти по едно и също време както преди да сменя джантите,но последната предавка преди се включваше на 110 КМ/Ч(2100 оборота приблизително) а сега се включва на 140КМ/Ч(3500-4000 оборота).Въпроса ми е дали е нормално и има ли начин да се оправи тази последна предавка да се сменя малко по рано защото разхода не съм го засичал,но предполагам че ще се качи драстично.колата е ТДС 1997г.
Re: моля за малко инфо(автомата откачи след смяна на джанти)
Разлика в диаметрите на гумите ти е -17 мм ,и е извън допустимите граници

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
А какви са допустимите граници?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
deyan-enchev написа:А какви са допустимите граници?
Тези, които са написани на колонката на шофьорската врата

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Пу знаех си че няма да карам с 225/45/17 заради тия 13 мм които се получават в минус.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
ок ако може някой колега с 18-ки да каже с какви гуми кара на вратата пише точно такива параметри 225/40/18 и разликата не е ли 11мм от старите и новите
- bmw e 39
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39 525dА 2003
Колега ето, това са размерите.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- LUBO 555
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 528i
- Мечтае да кара: комбайн в парламента
Aз съм с 245/40/18 всички на джанта 9,5"
Ето една таблица за равностойности
Съжалявам,че е на испански.По средата на страницата пишете размерите и после на "calcular".
От долу пише метрите които изминава гумата за един оборот(2 и нещо) и на долния ред,ako e "si" си добре.Ако е "No" ,не важи
http://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=& ... 417MJGsahw
Ето една таблица за равностойности
Съжалявам,че е на испански.По средата на страницата пишете размерите и после на "calcular".
От долу пише метрите които изминава гумата за един оборот(2 и нещо) и на долния ред,ako e "si" си добре.Ако е "No" ,не важи
http://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=& ... 417MJGsahw
- Beni_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e91 320d 163
- Мечтае да кара: f30 335d
- Детайли за колата: Черна много лъскава.
Колега мисля че твоят размер е 245/40/18
а този с които караш в момента е за 3-та серия
явно затова имаш проблеми.
Размера за 18" е 235/40R18, но може и 245/40R18 и 225/45R18
- LUBO 555
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 528i
- Мечтае да кара: комбайн в парламента
Beni_ написа:Колега мисля че твоят размер е 245/40/18
225/40/18 са еквивалент на 245/40/18 разликата е в рамките на допустимите 3%
То на колегата не е проблем.Проста аритметика.Сигурно колата му набира по-добре,ама не се оплаква

А тия 140 дето ги вижда,въобще не са реални
18ките в момента изминават половин метър по-малко за всеки оборот в сравнение с 16ките
LUBO 555 написа:mhihi:
А тия 140 дето ги вижда,въобще не са реални
18ките в момента изминават половин метър по-малко за всеки оборот в сравнение с 16ките
5 см е точно приблизителния отговор и потвърждава решението " Si " от сайта който е даден . Наистина 2.5% разлика ( а когато става дума за процент всички знаем че се отнася еднакво и за диаметър и за периметър и за разлика в изминат път както и разлика в скоростта ) и на мен ми се виждат малко за такъв проблем , дали не е някакво съвпадение и да е нещо друго причината . Нещо свързано с монтажа-демонтажа на гумите с джантите и датчика ляво-отзад . Може на диагностика да лъсне .
значи другата информация която намерих по данни на производителя(БМВ) е http://felgenkatalog.auto-treff.com/#
дават че задните трябва да са по-нископрофилни на 35 само че моите джанти и четирите са 8J и не знам дали няма да е се оправи проблема ако сложа гуми 245 /40 /18 отпред и 245 /35 / 18 или гуми с ширина 235 според мене няма логика това да зависи от ширината на гумата по-скоро от височината хайде ако някой по запознат може да каже
дават че задните трябва да са по-нископрофилни на 35 само че моите джанти и четирите са 8J и не знам дали няма да е се оправи проблема ако сложа гуми 245 /40 /18 отпред и 245 /35 / 18 или гуми с ширина 235 според мене няма логика това да зависи от ширината на гумата по-скоро от височината хайде ако някой по запознат може да каже
marin.com написа:....и не знам дали няма да е се оправи проблема ако сложа гуми 245 /40 /18 отпред и 245 /35 / 18
Нищо няма да направиш , защото при тези размери разлика в диаметрите на двете гуми е -24 мм 653 мм- предни и 629 мм задни. Ако толкова държиш задните да са с по нисък профил и същевременно в диаметъра на гумите да нямаш съществена разлика ти трябват :предни 245 /40 /18 - 653мм и задни 275 /35 /18 -650 мм което е 3мм и е във допустимите граници

е да ама малко ме съмнява гуми 275 да се сложат на джанти 8J и колега ти каде го гледаш този калкулатор за размерите че това което са написали колегите по-горе не мога да го отворя
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2