Присвирване при непречни резки дупки

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: i3 120ah 2019

Присвирване при непречни резки дупки

Мнение от DaveMF » 15 Апр 2012, 12:41

Здравейте колеги, христос воскресе,

изчетох темите по въпроса, но не намерих нищо конкретно за моя проблем.
Имам го от доста време, но тъй като много рядко се появява и не знам как да го предизвикам, ми е трудно да го открия, а именно:

В определени моменти и изглежда след миене на колата по точно определен начин, ми излиза едно присвирване/прискърцване при влизане най-вече във напречни разрези. Чува се някакси отпред, но не мога да преценя дали отдясно или отляво, жена ми твърди, че е по-скоро отдясно. Понякога месеци наред не чувам нищо, а когато се чува силно, се чува и на по-леки дупки. Звукът наподобява търкане на ръждясали метали един в друг, подобен е на звука на детските люлки от комунизма, които на определено място от движението върху оста изсвирваха, или малко на стар асансьор. Звукът е едва доловим и с леко включено радио вече трудно се чува. Тъй като в колата обаче абсолютно нищо друго не се чува, ми прави впечатление и дразни.

Тъй като, както казах, не мога да го предизвикам, често забравям за него. Онзи ден обаче си взех колата от Дару Кар и беше по-силно от всякога, т.е. чуваше се и на по-малки неравности, чува се само при непосредственото минаване през дупка или разрез, както и при каране върху павета. Типичен пример за такъв разрез е изрязан правоъгълник от асфалт, подготвен за ново асфалтиране. Обадих се в Дару Кар за това как са мили колата, защото предполагам, че някъде влиза влага, която бавно се изпарява и присвирването изчезва. Казаха ми, че там пръскат с вода и след това обдухват цялата кола с въздух (а не бършат с парцал). Изглежда по този начин са вкарали въздух някъде, но не знам къде. Спирам на място непосредствено след такава рязка напречна дупка и започвам да клатя колата на място, отвсякъде - абсолютно нищо не мога да предизвикам, нищо не се и чува. Сега бях и в Дару Кар на профилактичен оглед на ходовата част и всичко е перфектно според тях. Изглежда при влизане/пропадане в такава дупка рязко се получава различен ефект от това да я натискам отпред или отзад.

Дайте идеи как да дебъгвам тоя проблем. Тази кола е толкова тиха, че всички, макар и минимални шумове, дразнят. А аз не съм от хората, които си пускат радиото, за да не чуват шумове.
За инфо - колата е 525д 2001-ва.

Мерси и весели празници,
Dave

Потребител
Аватар
Кара: е39

Re: Присвирване при непречни резки дупки

Мнение от vlado406 » 17 Апр 2012, 10:09

От вътрешната страна на спирачните дискове има едни предпазители, които издават неприятни звуци.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveMF » 17 Апр 2012, 16:33

А ако наистина е това проблема, дали нещо мога да направя по въпроса, нещо да ги смажа?

Потребител
Аватар
Кара: е39

Мнение от vlado406 » 18 Апр 2012, 17:38

Двама приятели решиха проблема, като ги махнаха от колите си (Е39ки), както и аз направих с предната ми кола (Пежо 406).
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 25 Апр 2012, 12:12

накладките могат да тракат/подскърцват така, имат едни скоби провери дали са там и дали са стегнати
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveMF » 25 Апр 2012, 12:15

От сигурно 2 седмици вече напълно изчезна шума.
Интересно кога и как ще се появи - как да проверя тези скоби? Видях, че има едни като ламаринени предпазители зад дисковете, ама те не помръдват

Назад към E39