Нивомери за бензина - вярно ли Ви показват?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- kiler_4o
- Потребител
-
- Кара: Е38 730iA V8, RIP E39 528iA
Нивомери за бензина - вярно ли Ви показват?
Здравейте колеги,
много ме дразни тоя нивомер... гася колата с 15 литра бензин, паля я и ми казва, че range-ът ми е 35 км., резервата свети, стрелката ще счупи ограничителя на минимума... Покарам 1-2 км. и вече имам 10 литра... резервата понякога и тя гасне... зареждам, покарам още малко (или много), после гася я, паля я пак и бензинът пак е значително надолу... Какво точно се случва, в моя телевизор ли е проблемът само, или си е детска болест (не го срещнах в темата с тях)?
Забелязох, че като онзи ден сипах за пореден път 60 лв. бензин, стрелката се вдигна значително нагоре, като я запалих на др. ден си остана около 30-тина литра... явно като е малко бензинът ги прави тея шашми... ама е много дразнещо, дайте някой съвет
много ме дразни тоя нивомер... гася колата с 15 литра бензин, паля я и ми казва, че range-ът ми е 35 км., резервата свети, стрелката ще счупи ограничителя на минимума... Покарам 1-2 км. и вече имам 10 литра... резервата понякога и тя гасне... зареждам, покарам още малко (или много), после гася я, паля я пак и бензинът пак е значително надолу... Какво точно се случва, в моя телевизор ли е проблемът само, или си е детска болест (не го срещнах в темата с тях)?
Забелязох, че като онзи ден сипах за пореден път 60 лв. бензин, стрелката се вдигна значително нагоре, като я запалих на др. ден си остана около 30-тина литра... явно като е малко бензинът ги прави тея шашми... ама е много дразнещо, дайте някой съвет

E38 730iA
Punto GT
Punto 1.2 8v
R.I.P. E39 528iA
Punto GT
Punto 1.2 8v
R.I.P. E39 528iA
- kostadink
- Потребител
-
- Кара: Е39 525i
Re: Нивомери за бензина - вярно ли Ви показват?
И при мен е така, Колега, в началото ме дразнеше, но вече съм му свикнал и не му обръщам внимание а и гледам да не оставам със под 20 л. Не съм сигурен, че е проблем, може би е един вид защита да не останеш без гориво. Ако някой запознат колега има желание, нека обясни как се изчислява оставащото гориво, има ли компютър, който върши тази работа? Ще ми е интересно да науча! 

- cls6666
- ентусиаст
-
- Кара: Е39 525 tds '97
- Мечтае да кара: CL65 AMG
- Детайли за колата: дизел
резервора е на две секции,в всяка има по един поплавък и когато е с малко гориво е в едната секция,като работи мотора излишното гориво отива първо в лявата,а таблото го изчислява по двата поплавъка и се получава така имаш 15л ,а уреда показва на дъното,най-точно от скритите менюта ляв/десен
- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39 tds 98'
Защото са два резервоара.Когато колата работи и изравнителната помпа работи.Като падне нивото и една от сондите дава сигнал ,,0,, е нормално компа да се шашка.Най-добре е празен резервоар да го имате на 15 литра.Пази и помпата от прегряване.
Р.Р. Колегата ме изпреварил докато си направя кафе.
Р.Р. Колегата ме изпреварил докато си направя кафе.
- E30_DK
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu
И моята кола има същия проблем... както каза колегата по-горе - в началото й се дразнех и се шашках, сега й свикнах, знам колко харчи => знам кога да заредя, не я оставям с по малко от 15-20л. и не се занимавам с този проблем.
За самия проблем има доста писано, но решение няма - или поне аз не съм открил такова във форума
Според мен проблема едва ли идва от двете части на резервоара и прехвърлянето на гориво между тях - все пак вярвам, че компа на колата може да изчислява както 15 + 15 = 30, така и 30 + 0 = 30 и стрелката и в двата случая да седи на 30л... при моята, дори когато напълня до горе, а е била останала с 15-20л., стрелката отива на 30л. и след около 50-100км. каране(без значение наведнъж или не) стрелката отива на реалното си положение. След това докато в резервоара останат около 35л., стрелката показва горе/доло точно. Колкото по-малко гориво остава, толкова по-неточно почва да показва. След като падне под 35л. вече прави каквото си иска. Това ме кара да мисля, че проблема идва от съпротивлението което стрелката на таблото показва. Или поплавъците са изхабени или замърсени в долната си част и не дават добър контакт или съпротивлението се влияе от нещо между поплавъците и уредчето на таблото, а защо не проблема да е и точно в него?!? Може да има по малко изменения на точността на отчитане на съпротивлението от уредчето + малко неточно подаване на съпротивлението от поплавъците и резултата е на лице.
Ще следя темата с интерес, дано някой успее да излекува тази "детска болест" !!!
За самия проблем има доста писано, но решение няма - или поне аз не съм открил такова във форума

Според мен проблема едва ли идва от двете части на резервоара и прехвърлянето на гориво между тях - все пак вярвам, че компа на колата може да изчислява както 15 + 15 = 30, така и 30 + 0 = 30 и стрелката и в двата случая да седи на 30л... при моята, дори когато напълня до горе, а е била останала с 15-20л., стрелката отива на 30л. и след около 50-100км. каране(без значение наведнъж или не) стрелката отива на реалното си положение. След това докато в резервоара останат около 35л., стрелката показва горе/доло точно. Колкото по-малко гориво остава, толкова по-неточно почва да показва. След като падне под 35л. вече прави каквото си иска. Това ме кара да мисля, че проблема идва от съпротивлението което стрелката на таблото показва. Или поплавъците са изхабени или замърсени в долната си част и не дават добър контакт или съпротивлението се влияе от нещо между поплавъците и уредчето на таблото, а защо не проблема да е и точно в него?!? Може да има по малко изменения на точността на отчитане на съпротивлението от уредчето + малко неточно подаване на съпротивлението от поплавъците и резултата е на лице.
Ще следя темата с интерес, дано някой успее да излекува тази "детска болест" !!!
- Воденичаров
- младши ентусиаст
-
- Кара: e65
Таблото много добре знае колко гориво има. Като влезете в сервизното меню, ще видите че има гориво колкото трябва, а едно от менютата показва и какво е показанието на стрелката. Явно нарочно е направено, незнам защо. И на е65 е така.
Това си е болест при Е39 http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 5ec3161499

- cls6666
- ентусиаст
-
- Кара: Е39 525 tds '97
- Мечтае да кара: CL65 AMG
- Детайли за колата: дизел
менюто от борда е 6,като се влезе в менюто първо се показва общото гориво,следващото натискане ляв/десен
- kiler_4o
- Потребител
-
- Кара: Е38 730iA V8, RIP E39 528iA
Дам, видях го... единият резервоар беше празен, а другият имаше 9 литра и половина...
Мерси на всички за инфото, просто вече ще избягвам да го оставям да стигне под 15 литра
Мерси на всички за инфото, просто вече ще избягвам да го оставям да стигне под 15 литра

E38 730iA
Punto GT
Punto 1.2 8v
R.I.P. E39 528iA
Punto GT
Punto 1.2 8v
R.I.P. E39 528iA

Също така не е хубаво (попринцип по-студените месеци) да се оставят около или под 15л, защото помпата работи на сухо и + нашите горива = нова помпа

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

10 мнения
• Страница 1 от 1