Нивомери за бензина - вярно ли Ви показват?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е38 730iA V8, RIP E39 528iA

Нивомери за бензина - вярно ли Ви показват?

Мнение от kiler_4o » 14 Апр 2012, 0:39

Здравейте колеги,

много ме дразни тоя нивомер... гася колата с 15 литра бензин, паля я и ми казва, че range-ът ми е 35 км., резервата свети, стрелката ще счупи ограничителя на минимума... Покарам 1-2 км. и вече имам 10 литра... резервата понякога и тя гасне... зареждам, покарам още малко (или много), после гася я, паля я пак и бензинът пак е значително надолу... Какво точно се случва, в моя телевизор ли е проблемът само, или си е детска болест (не го срещнах в темата с тях)?

Забелязох, че като онзи ден сипах за пореден път 60 лв. бензин, стрелката се вдигна значително нагоре, като я запалих на др. ден си остана около 30-тина литра... явно като е малко бензинът ги прави тея шашми... ама е много дразнещо, дайте някой съвет :)
E38 730iA
Punto GT
Punto 1.2 8v
R.I.P. E39 528iA

Потребител
Аватар
Кара: Е39 525i

Re: Нивомери за бензина - вярно ли Ви показват?

Мнение от kostadink » 14 Апр 2012, 9:03

И при мен е така, Колега, в началото ме дразнеше, но вече съм му свикнал и не му обръщам внимание а и гледам да не оставам със под 20 л. Не съм сигурен, че е проблем, може би е един вид защита да не останеш без гориво. Ако някой запознат колега има желание, нека обясни как се изчислява оставащото гориво, има ли компютър, който върши тази работа? Ще ми е интересно да науча! :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Мнение от cls6666 » 14 Апр 2012, 9:19

резервора е на две секции,в всяка има по един поплавък и когато е с малко гориво е в едната секция,като работи мотора излишното гориво отива първо в лявата,а таблото го изчислява по двата поплавъка и се получава така имаш 15л ,а уреда показва на дъното,най-точно от скритите менюта ляв/десен
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 tds 98'

Мнение от mitkofriz » 14 Апр 2012, 9:31

Защото са два резервоара.Когато колата работи и изравнителната помпа работи.Като падне нивото и една от сондите дава сигнал ,,0,, е нормално компа да се шашка.Най-добре е празен резервоар да го имате на 15 литра.Пази и помпата от прегряване.
Р.Р. Колегата ме изпреварил докато си направя кафе.
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 14 Апр 2012, 10:53

И моята кола има същия проблем... както каза колегата по-горе - в началото й се дразнех и се шашках, сега й свикнах, знам колко харчи => знам кога да заредя, не я оставям с по малко от 15-20л. и не се занимавам с този проблем.
За самия проблем има доста писано, но решение няма - или поне аз не съм открил такова във форума :(
Според мен проблема едва ли идва от двете части на резервоара и прехвърлянето на гориво между тях - все пак вярвам, че компа на колата може да изчислява както 15 + 15 = 30, така и 30 + 0 = 30 и стрелката и в двата случая да седи на 30л... при моята, дори когато напълня до горе, а е била останала с 15-20л., стрелката отива на 30л. и след около 50-100км. каране(без значение наведнъж или не) стрелката отива на реалното си положение. След това докато в резервоара останат около 35л., стрелката показва горе/доло точно. Колкото по-малко гориво остава, толкова по-неточно почва да показва. След като падне под 35л. вече прави каквото си иска. Това ме кара да мисля, че проблема идва от съпротивлението което стрелката на таблото показва. Или поплавъците са изхабени или замърсени в долната си част и не дават добър контакт или съпротивлението се влияе от нещо между поплавъците и уредчето на таблото, а защо не проблема да е и точно в него?!? Може да има по малко изменения на точността на отчитане на съпротивлението от уредчето + малко неточно подаване на съпротивлението от поплавъците и резултата е на лице.
Ще следя темата с интерес, дано някой успее да излекува тази "детска болест" !!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 14 Апр 2012, 12:52

Таблото много добре знае колко гориво има. Като влезете в сервизното меню, ще видите че има гориво колкото трябва, а едно от менютата показва и какво е показанието на стрелката. Явно нарочно е направено, незнам защо. И на е65 е така.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 14 Апр 2012, 12:57

Това си е болест при Е39 http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 5ec3161499
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Мнение от cls6666 » 14 Апр 2012, 13:55

менюто от борда е 6,като се влезе в менюто първо се показва общото гориво,следващото натискане ляв/десен
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е38 730iA V8, RIP E39 528iA

Мнение от kiler_4o » 14 Апр 2012, 18:19

Дам, видях го... единият резервоар беше празен, а другият имаше 9 литра и половина...

Мерси на всички за инфото, просто вече ще избягвам да го оставям да стигне под 15 литра :)
E38 730iA
Punto GT
Punto 1.2 8v
R.I.P. E39 528iA

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 15 Апр 2012, 4:30

:OT:

Също така не е хубаво (попринцип по-студените месеци) да се оставят около или под 15л, защото помпата работи на сухо и + нашите горива = нова помпа :lol: :mhihi: Все пак не е гаранция това, но един вид гледаш да я опазиш по-дълго самата помпа, че аз вече 2 пъти сменям с нови уж Pierburg :dunno: Някой колеги бяха написали, че като им падне стрелката на 15 я приемат, че е на 0 и дозареждат. Така също могат да се опазят и нивомерите и тяхното правилно отчитане.

:bchug:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Назад към E39