Накладки?

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 740iA
Детайли за колата: 2000 740iA Sport

Re: Накладки?

Мнение от victor2k » 07 Апр 2012, 23:44

На някой правило ли му е впечатление че задните се износват със същото темпо както предните накладки?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e38

Мнение от Disasterr » 08 Апр 2012, 12:14

Не, колега, не се износват равномерно. Спирачното усилие е 70% на предните колела и 30% на задните.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от victor2k » 08 Апр 2012, 16:02

Къде го видя това написано? Аз имах опел едно време а той трябва да е бил 99/1 % :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e38

Мнение от Disasterr » 08 Апр 2012, 16:43

...спирачното усилие е в съотношение 70% предни 30% задни. Примера не означава, че и при Рено е така, но в общи линии такива са съотношенията за всички коли. Защо е така - просто:
при внезапно спиране /не само/ тежестта на колата отива напред и надолу вседствие инерцията. Това значи, че предните колела трябва да оберат почти цялата тежест на колата, а задните да спомогнат за по-бързо спиране, като не бива да блокират в никакъв случай, защото ще се получи завъртане /има механизми, които разпределят спирачното усилие 50/50, но те са за състезателни коли с обучени шофьори/. Пробвайте да карате с висока скорост на заден ход и ще се учудите как нямате никакви спирачки - тежестта пада на задните колела, които са с по-слабо спирачно усилие.

Това го знае горе долу всеки, който се е качвал в кола. Предни накладки се сменят почти 2 пъти по често от задни. Опелите от 'едно време' са с барабани отзад ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от victor2k » 09 Апр 2012, 1:21

:–) При мен не е така, задните не издържат две смени на предните, а по-скоро 10,000км след предните.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 09 Апр 2012, 10:28

В такъв случай е добре да си провериш спирачните апарати дали не задържат леко, колега...не е нормално !

Потребител
Аватар
Кара: 730 d

Мнение от visotski » 09 Апр 2012, 13:48

victor2k написа::–) При мен не е така, задните не издържат две смени на предните, а по-скоро 10,000км след предните.

Често ли ползваш "услугите" на DSC-то ? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от victor2k » 09 Апр 2012, 20:26

Не задържат, но поразпитах някой фенове наоколо и при всички явно е така

DSC не спира особено по снеговете дето аз карам

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 09 Апр 2012, 21:41

Ако си от спокойните шофьори, като мен, и не се състезаваш по улиците до светофарите, ако ползваш двигателя да спира като 'леко докоснеш спирачката' определено няма да сменяш 2-3 пъти предни накладки преди да стигнеш до задните. :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е65 745d
Мечтае да кара: Мотор с Кош!
Детайли за колата: Огин!

Мнение от sambeto » 12 Юни 2012, 19:30

Такаааа,от няколко дена като съм по светофарите,и леко отпусна спирачката,колата тръгва...ама се чува един шум много дразнещ,като едно провлачено триене,скърцане,все едно нещо леко вие вътре в колата.....някакво смесено такова.Тоя звук се чува еднократно и по леко,и при пълното отпускане на педала на спирачката.
Лампата на накладките не е светнала на таблото,възможно ли е тоя шибан звук да е от калпава марка накладки,понеже един майстор гледа,и каза че са намалели,ама още има хляб в тях ?
И дали евентуално тоя звук може да е и от дискове,щото пък друг майстор каза че е хубаво да се сменят и дисковете.......понеже не знам какво да поръчвам за смяна дееба,да не е да взема всичко....и после да се окаже,че дисковете за момента няма да ми трябват ? :mhihi: :roll:
Е38 730d e колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 13 Юни 2012, 1:45

sambeto написа:Такаааа,от няколко дена като съм по светофарите,и леко отпусна спирачката,колата тръгва...ама се чува един шум много дразнещ,като едно провлачено триене,скърцане,все едно нещо леко вие вътре в колата.....някакво смесено такова.Тоя звук се чува еднократно и по леко,и при пълното отпускане на педала на спирачката.
Лампата на накладките не е светнала на таблото,възможно ли е тоя шибан звук да е от калпава марка накладки,понеже един майстор гледа,и каза че са намалели,ама още има хляб в тях ?
И дали евентуално тоя звук може да е и от дискове,щото пък друг майстор каза че е хубаво да се сменят и дисковете.......понеже не знам какво да поръчвам за смяна дееба,да не е да взема всичко....и после да се окаже,че дисковете за момента няма да ми трябват ? :mhihi: :roll:
Е38 730d e колата.

Aко чуваш един звук бучащ и кратък от сорна на "КРУМ, Брум и тн това ми се стррува че е в рамките на нормалното. На много 7-ци (и Е32 и Е38) съм го чувал, и всички хора твърдят че всичко е наред, включая и моята кола.
А за капак на всичко няма и закономерност кога се чува.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 730 d
Мечтае да кара: X5

Мнение от mpp82 » 13 Юни 2012, 7:04

При мен е абсолютно същото,а съм с ATE дискове и накладки,така че си мисля че е нормално и не е от марката.Случва ми се от както я имам колата.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е65 745d
Мечтае да кара: Мотор с Кош!
Детайли за колата: Огин!

Мнение от sambeto » 13 Юни 2012, 8:33

Е то хубаво,ама я карам от повече от 3 месеца вече.....а тоя звук го има от 2 седмици :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 13 Юни 2012, 16:44

Нали точно това ти казвам, че звука се появява и изчезва спорадично. Не съм забелязал някаква закономерност, а съм с хубави дискове и накладки (Текстар + Ате дискове) ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 13 Юни 2012, 21:20

Нормално е, защото колата е "на скорост" и се опитва да се мърда напред и когато леко отпускаш педала на спирачката, предните накладки почват да приплъзват и се чува този звук от вибрациите между диск/накладки... При мен си е така от доста време, дори след смяна с нови (предни) накладки.

Ако преди не си го чувал този звук - провери си задните накладки и дали цилиндърчетата отпред и отзад са наред. И аз ще прегледам задните накладки, защото ако те държат добре и ако цилиндърчетата не са клеясали не би трябвало да става така.

Другия вариант е да си поотслабнал малко сега като стана топло и да не натискаш педала достатъчно силно, както преди :)
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е38