Трагедия - хвърля ми антифриза през капачката

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Re: Трагедия - хвърля ми антифриза през капачката

Мнение от JTD » 01 Апр 2012, 21:15

А добре, защо всички си мислите, че колата трябва да работи под налягане?
Да, вярно, че работи под налягане, но не такова, че да прави маркучите твърди.
Общо взето двата поста, че маркучите веднага стават твърди и оцветяването на лакмусовата хартия говори единствено и само за по-лекия вариант скапана гарнитура или по-лошия да е спукана главата.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 01 Апр 2012, 22:29

Чакайте малко, тука става нещо, което е наистина странно. Значи по принцип на М43 маркучите към радиатора са си твърди и то доста и не само при теб е така, а при всички М43. И това въобще не е странно, защото колата работи на 105 градуса и действително си прави едно доста стабилно налягане в системата. Това обаче от повечето майстори в сервизите не се знае и тъпаците директно те диагностицират, че ти е издухала гарнитурата и вкарвало компресия в системата, което е бул шит. Просто приемете един път завинаги, че М43 е с твърди маркучи като камък като загрее с високо налягане в системата, работи на 105 гр. и това е нормалното състояние.

Преминавам към капачката - тая капачка е направена да работи точно по този начин - като вдигне по някаква причина налягането над 2 бара мисля беше й се отваря клапана и почва да изпуска от системата, за да не стане по-лошо, т.е. работи като бойлер тая система и капачката е клапан. Единият вариант е да се е прецакала капачката и да е започнала да отваря по-рано, но това е по-малко вероятно. Преди да идеш до вариант капачка направи следните неща:

1. Налей антифриз или по-добре вода на студен двигател и запали колата да работи на отворена капачка. Доливай докато работи и нивото си стане нормално докато все още не е почнала да загрява. Следи дали има добра струйка на течност от отворчето горе, което ще те увери, че помпата не приплъзва турбинка и прави добро завихряне на течността. Ще изчакаш така да работи на отворена капачка докато стрелката застане в средата.
2. Въпреки, че нямаш инсталиран борд компютър пак можеш да си следиш температурата от скритите функции на таблото. Прочето във важните теми как се работи със скритите функции - накратко задтржаш бутона на одометъра, включва ти се меню, отиваш до функция 19, изчакваш да светне OFF, задържаш бутона пак на одометъра, отиваш до функция 7 и почва да ти показва каква е температурата на течността в главата.
3. Почваш да следиш кога ще почне да изхвърля течността от капачката,т.е. при каква температура и ще ни напишеш тук при каква се случва това.
4. На около 105ия градус трябва да тръгне перката на охлаждането на първа скорост. Погледни дали ще се включи при тези гардуси.
5. Опипвай маркуча на термостата и виж кога ще почне да отваря - пак трябва да е около 105ия градус.

Направи всичките тези неща и пиши. Ще ти кажа каква може да е причината за това налягане: термостат (блокирал в затворено положение), помпа водна (приплъзваща пластмасова турбина, която като загрее двигателя спира да се върти и съответно да върти течността), перка на охлаждането (има 6 скорости и е възможно да не включва нислите, а и всички - детски проблем при е46 е тая перка), прецакана капачка (отваря при по-ниско налягане, отколкото трябва) и чак на последно място е гларнитура на глава или самата глава!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Апр 2012, 9:00

Колегата по-горе го е написал доста точно!Системата работи под налягане!Капачката е с клапан на около 2 бара и изпуска чак тогава.Идеята е да може водата да достига до температури по-високи от 100'С без да заври (да преминава в газообразно състояние).Точно затова и маркучите стават твърди (налягането на водата вътре е над 1 бар почти винаги)!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 02 Апр 2012, 10:42

Точно затова не кипва на 100 гр.-защото налягането е по-високо.

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 02 Апр 2012, 11:34

ildivvy написа:Колегата по-горе го е написал доста точно!Системата работи под налягане!Капачката е с клапан на около 2 бара и изпуска чак тогава.Идеята е да може водата да достига до температури по-високи от 100'С без да заври (да преминава в газообразно състояние).Точно затова и маркучите стават твърди (налягането на водата вътре е над 1 бар почти винаги)!

Това не е вярно!
За да достигне 1 бар манометрично налягане в охлаждащата система, то антифриза трябва да е с температура над 125 градуса.
При температура от около 105 градуса на антифриза в София, където атмосферното налягане е около 0.95 бара, налягането в система пълна с 50:50 антифриз:вода трябва да бъде около 0,3 бара манометрично или около 1.2 бара абсолютно налягане.
Но дори и при премахване на капачката на разширителния съд и изравняване на външното и вътрешното налягане, то антифриза пак няма да заври, защото температурата му на завиране е по-висока от тези 105 градуса, където чистата вода би завряла.

Сега проверих и видях, че на бензиновите двигатели капачката я дават да отваря на 2 бара налягане.
Това прави температура на антифриза от над 135 градуса. Демек ако почне да избива през капачката антифриз, защото е загрял, то той трябва да е над температурата, която споменах.

На дизела капачката я дават да изпуска на 1.4 бара, което прави температура от порядъка на 130 градуса.

За това пак ще повторя, че комбинация с изпускането на капачката (ако е здрава) при положение, че антифриза не е достигнал границите, които споменах, съчетано с оцветяването на лакмуса е много лош индикатор за проблем в двигателя.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 02 Апр 2012, 13:09

JTD написа:
ildivvy написа:Колегата по-горе го е написал доста точно!Системата работи под налягане!Капачката е с клапан на около 2 бара и изпуска чак тогава.Идеята е да може водата да достига до температури по-високи от 100'С без да заври (да преминава в газообразно състояние).Точно затова и маркучите стават твърди (налягането на водата вътре е над 1 бар почти винаги)!

Това не е вярно!
За да достигне 1 бар манометрично налягане в охлаждащата система, то антифриза трябва да е с температура над 125 градуса.
При температура от около 105 градуса на антифриза в София, където атмосферното налягане е около 0.95 бара, налягането в система пълна с 50:50 антифриз:вода трябва да бъде около 0,3 бара манометрично или около 1.2 бара абсолютно налягане.
Но дори и при премахване на капачката на разширителния съд и изравняване на външното и вътрешното налягане, то антифриза пак няма да заври, защото температурата му на завиране е по-висока от тези 105 градуса, където чистата вода би завряла.

Сега проверих и видях, че на бензиновите двигатели капачката я дават да отваря на 2 бара налягане.
Това прави температура на антифриза от над 135 градуса. Демек ако почне да избива през капачката антифриз, защото е загрял, то той трябва да е над температурата, която споменах.

На дизела капачката я дават да изпуска на 1.4 бара, което прави температура от порядъка на 130 градуса.

За това пак ще повторя, че комбинация с изпускането на капачката (ако е здрава) при положение, че антифриза не е достигнал границите, които споменах, съчетано с оцветяването на лакмуса е много лош индикатор за проблем в двигателя.

Бате, ти в БАН ли работиш??? Евала, такива данни не всеки може да даде, честно свалям ти шапка, ако наистина са такива данните, точно ей от такива хора има нужда форума да ти дадат информация да си ебе майката! Обаче, моля те недей да стряскаш човека все още, защото дори и историята с лакмуса за мен не е меродавна и не означава на 100% все още проблем с глава или гарнитура, просто защото не е направена от човек като теб например, не че ти праа четка, но сам знаеш кви идиоти работят по сервизите. Нека направи тестовете, които го посъветвах и нека тогава да коментираме резултатите. Казвам го, защото няколко пъти съм имал допир до такъв проблем и на човека залудо му шлайфаха главата и сменяваха гарнитурата, а след тва пак издуваше маркучи, казаха му главата пукната и т.н., а то се оказа перката, която не включваше първите скорости и температурата и налягането се вдигаха рязко, а стрелката не мърдаше от средата, защото седи там до 115 или 120 градуса, не помня точно, след което перката се вкючваше директно на по-висока скорост и съответно стрелката пак не мърдаше. Така че нека да направи тестовете и после да коментираме. Естествено има вероятност да е заминала гарнитурата, но нека да го проверим преди това. А дори и да е заминала гарнитурата, пак не го плашете човека, не е чак кой знае каква болка да се направи тоя ремонт, стига да попаднеш на хора, които няма да те товарят като родопско магаре с цена на части и труд, щото не е чак толкова скъпо и сложно!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 02 Апр 2012, 14:01

Ако колегата няма нищо против да споделя и моят подобен проблем -
губя течност точно под капачката и проблемът не е в капачката, а маркуча до нея.
Точно където се свързва с радиатора при капачката уплътненията на маркуча изтърват - те са 2 отвора, по-широк и по-тесен. Смених уплътнението на широкия маркуч и засега няма проблем. За малкия обаче нямаха в сервиза подобно уплътнение и ме пратиха към Камор. Там обаче продават целия маркуч без уплътнения - 82лв.
Някой има ли идея откъде мога да намеря подобни О-пръстеновидни уплътнения за следната част -
11531436407. (това е целия маркуч).
В Ауто Плюс не предлагат, а за съжаление и старото уплътниние беше много разядено и вече не е налично.
При мен това е проблемът и хвърля доста вода(антифриз) - литър на 200км. Изглежда сякаш е от капачката, но всъщност е точно под нея.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 02 Апр 2012, 14:14

Ами по принцип в магазините за авточасти (не всички обаче) имат едни сини или червени кутий с уплътнения всякакви размери. Просто обиколи магазините, но не тези от авто плюс, а тези, които са например в жил. блок по кварталите. Преди две години направих същото, смених и двете уплътнения и от тогава и капка не е паднала от там, действително е нерентабилно да се купува целия маркуч. Взех ги от един магазин, който се намираше на бул. Пейо Яворов, почти на ъгъла със Симеоновско Шосе, ама не баш, ами вървиш посока Лозенец по Яворов и гледаш от дясната страна в един блок. Макар мисля, че би трябвало да ги има такива и по другите магазини по кварталите, питане му е майката!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 02 Апр 2012, 14:17

zmeyan написа:Ако колегата няма нищо против да споделя и моят подобен проблем -
губя течност точно под капачката и проблемът не е в капачката, а маркуча до нея.
Точно където се свързва с радиатора при капачката уплътненията на маркуча изтърват - те са 2 отвора, по-широк и по-тесен. Смених уплътнението на широкия маркуч и засега няма проблем. За малкия обаче нямаха в сервиза подобно уплътнение и ме пратиха към Камор. Там обаче продават целия маркуч без уплътнения - 82лв.
Някой има ли идея откъде мога да намеря подобни О-пръстеновидни уплътнения за следната част -
11531436407. (това е целия маркуч).
В Ауто Плюс не предлагат, а за съжаление и старото уплътниние беше много разядено и вече не е налично.
При мен това е проблемът и хвърля доста вода(антифриз) - литър на 200км. Изглежда сякаш е от капачката, но всъщност е точно под нея.

Ти сигурен ли си, че няма уплътнения на маркуча, при закупване на чисто нов такъв (оригинален)??? :shock: :kuku:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 02 Апр 2012, 14:38

Благодаря, Slitter! Отивам да проверя по магазинчетата. Със сигурност има някое, което да пасне, лошото е, че оригиналното вече не е налично и трябва да се пробва на място да се разкачосва колата и да се сменя.

Разбира се, че оригинален нов маркуч ги има тези уплътнения - но заслужава ли си да се дават 82лв за маркуч, когато стойността на ъплътненията е под 1лв?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Божил|Божилов » 02 Апр 2012, 19:24

Колега,преди седмица някъде имах същият проблем като твоя... ;) Хвърляше ми антифриза през капачката ,и накрая просто взе да отива към червеното... И накрая се оказа капачката.Смених я ,и сега нямам ядове.. ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 02 Апр 2012, 20:09

zmeyan написа:Благодаря, Slitter! Отивам да проверя по магазинчетата. Със сигурност има някое, което да пасне, лошото е, че оригиналното вече не е налично и трябва да се пробва на място да се разкачосва колата и да се сменя.

Разбира се, че оригинален нов маркуч ги има тези уплътнения - но заслужава ли си да се дават 82лв за маркуч, когато стойността на ъплътненията е под 1лв?

Повярвай ми, заслужава си! :mhihi: Особено за по стари дъргели... Пластмасата си старее, след време ще даде фира и самият маркуч. Отначало ще изпуска пари антифриз, а после маркуча ще се скъса от някое съединение.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Е60 М54

Мнение от stuci_ir » 09 Апр 2012, 11:07

Колегата вавилон има право. Не се стискайте. Тоя маркуч ми гръмна в центъра на софия. Голямо бутане падна. Антифриза изтепе целия за около 30 секунди. И аз видях и загасих, но ако беше на дълъг път ст процента я прегрявах. Няма как да разбереш че изтича. Маркуча ако е тръгнал само нов.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 14 Апр 2012, 23:01

Да споделя отново:

1) Само О-пръстен за маркуча се оказа излишно да търся, тъй като смотания син антифриз буквално е изял маркуча отвътре и всякакви легла за О-пръстена (уплътнението) буквално се ронеха с ръка.
Съответно закупих целият маркуч заедно с О-пръстените
2) Оказа се, че и казанчето за антифриза се е пробило по ръба и църка от 2-3 дупчици при висока температура като загрее колата

Това е смененото до момента и продължавам да имам следните проблеми:

1) Охладителна течност продължава да се губи - по около 1л на 500км - никъде не е мокро или поне не се вижда.
2) При студена кола, когато се напълни с вода и капачката е отворена при подаване на газ (на свободна) водата вътре започва да бълбука и да излизат пръски капчици и навън.
Това нормално ли е или е скапана гарнитура??? - други проблеми нямам за момента.
Колата е газ/бензин 316и, М46 Е46.

Изпробвах и при друга кола - Опел - при отворена капачка и подаване на газ - водата не бълбука.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 17 Апр 2012, 8:27

Мириши ли ти на антифриз, като застанеш пред колата на загрят мотор?

ПредишнаСледваща

Назад към E46