Проблем с предните колани.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Re: Проблем с предните колани.

Мнение от MonsteR » 09 Фев 2012, 19:31

И аз го имам противния проблем с коланите... прибират се като сополи... хх а колата е 2005 почти.. И ми прави впечатление че няма значка предни задни всички са еднакви сополи, едва се влачат... и това на 7 годишна кола. Другата ми каляска е на 17+ и се прибират като пружина,а аз за нея знам че е на 450к километра... та според мен не е до километри, а просто баварците са сложили калпав механизъм. Прави ми впечатление, че колана на БМВ то е един по тънък такъв, може би и за това са му сложили по слаба пръжина .... намаляване на разходите ... което след време .. бам бавен или неприбиращ се колан. Та според мен това си чист пример за това как от пестене на пари се е получил производствен дефект. Мажете, мийте бършете... това ше си е се така, просто така са го направили.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e90///320d

Мнение от iliq_vasilev » 10 Фев 2012, 13:50

Той проблемът не е чак толкова голям,но ако има нещо,което може да се направи по коланите да се пребират по-лесно и ако някой го е правил да го сподели,ако ли не така ще караме и това е :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ч

Мнение от ljubo73 » 26 Фев 2012, 17:53

Да споделя моя опит . Днес реших да разреша този проблем . Отначало мислех само смажа /гресирам/ механизма . Не се получи желания ефект . После демонтирах целия колан . И в банята обилно с вода и препарат/нещо като Веро/ . След монтажа колана се прибира доста по бързо и добре .Е не е като ново но има добър ефект. Проблема е ,че се наслагват прахоляци,мазнотии,мръсотии , които пречат на движението му във водача ,който е на колонката.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 27 Фев 2012, 22:06

С вода и Веро плата или и механизма (металните части)?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ljubo73 » 27 Фев 2012, 22:54

Само плата се пере . После пръснах WD 40 на механизма на ролката на ,която се навива колана .

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 28 Фев 2012, 8:54

....е добре де- ако запира във водача на колонката- не може ли там леко с водна шкурка или направо с дремела леко да се пилне?
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ljubo73 » 28 Фев 2012, 9:25

Четох из Ауди форума за този проблем и при тях . Обаче там водача в колонката бил ролка, а при нас е на принципа "триене" . Генералното решение е да мислим и ние някаква ролка или ...нещо такова . При нас навиващия механизъм си е ОК .Проблема идва от това "триене" .С времето плата на колана се променя и не се плъзга както като нов .Това изпиране на плата помага частично.А шкуркането на водача според мен ще задълбочи проблема .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 28 Фев 2012, 9:48

ljubo73 написа:Само плата се пере . После пръснах WD 40 на механизма на ролката на ,която се навива колана .

Преди да тръгнеш да пишеш, събери си мислите и ги напиши в едно мнение.
Тук не е чат тема, а технически форум.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e90///320d

Мнение от iliq_vasilev » 29 Фев 2012, 10:48

И аз ще пробвам методът на колегата,дано да има поне малко ефект.

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 01 Мар 2012, 1:43

Проблема не е в колана като плат.
Самия колан се закрепва на една ос. Въпросната ос влиза в един механизъм с една тресчотка, която се задейства на инерционен принцип. Същата ос завършва в основата на една пружина. Въпросната пружина с времето се наслоява прах и самата смазка вече я няма.
Та отваря се мястото при въпросната пружина и се почиства и смазва добре. След това започва да се връща като чисто нов колан.
Само ако някой реши да отваря капака с пружината искам да предупредя, че се прави много внимателно. Защото самата пружина като изскочи и се оплете след това разплитането и нагласяването е малко приключение.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 01 Мар 2012, 8:42

Щом е така, дайте по-подробно DIY. Най-добре и снимка (и).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ljubo73 » 01 Мар 2012, 9:54

Колеги ,поне при моята кола при демонтиран колан навиващата ролка си работи повече от добре . Обаче като се монтира ,не се връща както трябва . При мен проблема е самия колан . Затова и с това изпиране се пооправиха нещата . При друга кола може проблема да е в навиващата ролка . Трябва да се свали колана и да се прецени има ли нужда от разглобяване на навиващата ролка .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Мнение от nikolae » 01 Мар 2012, 11:33

Студено, топло време прибират се еднакво - бързо.
Повече мнение имам за моя - с махането от рамото може би една секунда време и вече се чува закопчалката как удря
в страничната греда. В не една е46 съм се качвал не ми е правило впечатление да се прибират бавно или да не се прибират.
Искам да кажа, че не е нормално за всички е46-ци !

Предишна

Назад към E46