работна температура на е46 320д/99 пред Старт !!!
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- oTECa
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320д, 320и, 328и
Re: работна температура на е46 320д/99 пред Старт !!!
Колега, 4-та точка не съм напълно съгласен. При бензина явно е ефтин, но при дизела големия е 95лв. А ако си с 2 - малкия и той е към 65лв. А да дадеш 160лв за проба грешка - според мен е неоправдано.
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
oTECa написа:Колега, 4-та точка не съм напълно съгласен. При бензина явно е ефтин, но при дизела големия е 95лв. А ако си с 2 - малкия и той е към 65лв. А да дадеш 160лв за проба грешка - според мен е неоправдано.
А? Евтин, колко да е евтин, само 178лв. оригинален за 318i М43.

- mustang1986
- ентусиаст
-
- Кара: E46 M47N
Преди да започнеш с каквато и да е сняма обезвъздуши профилактично системата-може да има въздух

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!
- NikVanov
- ентусиаст
-
- Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;
Колеги, знаете, че цената сама по себе си нищо не значи /има хора с 300 лв. заплата, има и такива с 3000/. За съжаление съм по-близо до първите, но все пак цена 180 лв. за части, които се сменят през 5-10 години не би трябвало да е толкова страшна за собственик на BMW? И давайте съвети как да се поставя точната диагноза, а не с проби и грешки, това беше смисъла на първия ми пост.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
oTECa написа:Колега, 4-та точка не съм напълно съгласен. При бензина явно е ефтин, но при дизела големия е 95лв. А ако си с 2 - малкия и той е към 65лв. А да дадеш 160лв за проба грешка - според мен е неоправдано.
Ако един от двата не работи и си трайкаш - даваш ги пак парите под формата на гориво - при -20 и мотор, който не достига оптималната си работна температура преразхода на гориво е + 2 литра поне!...х 2.83 за дизел (давам пример с макс моушън, щото той поне до -22 гарантирано не замръзва

- toni07
- Потребител
-
- Кара: БМВ Е46 320дизел /1999год.
Dimitroff написа:oTECa написа:Колега, 4-та точка не съм напълно съгласен. При бензина явно е ефтин, но при дизела големия е 95лв. А ако си с 2 - малкия и той е към 65лв. А да дадеш 160лв за проба грешка - според мен е неоправдано.
Ако един от двата не работи и си трайкаш - даваш ги пак парите под формата на гориво - при -20 и мотор, който не достига оптималната си работна температура преразхода на гориво е + 2 литра поне!...х 2.83 за дизел (давам пример с макс моушън, щото той поне до -22 гарантирано не замръзва)... х някакви си километри на ден...вярвай ми - бързичко ще се набуташ
Здраво,Димитрофф и останати ВМВ колеги
Повторно, јас всушност сакам да се поправам бидејки мојата кола била со Изолиран ЕГР.
јас не се разбирам многу од колите и пред некој ден дојде еден мој пријател и ми кажа дека била со изолиран ЕГР бидејки овој дел/слика прва/ бил ладен а требало кога е колата загреана да биде топол,у ствари до него не доаѓаат воопшто гасови

а додека ЕГР вентилот е пукнат а и на едно место има отвор мал-дупка, кој не требало воопшто да стои ,погледни добро

а инаку температурата на стрелката доаѓа до оваа позиција но никако до 12часот,пример како на сликата

Сакам да прашам дали некој знае каде т.е на кое место се запрени гасовите и дали ако ги пуштам а при тоа и купувам нов ЕГР/или може да купувам некој на старо/ ке биде решен проблемот со работната температура .поздрав
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
Тони, от ЕГР-а загрява по-бавно, но не може ако всичко друго е наред да не загрее до средата.
При теб явно има проблем с термостат/термостати и колата не минава повече от 50 градуса на охладителя...
Иначе напролет - сваляш ЕГР-а, сваляш колектора и интеркулера и ги почистваш
При теб явно има проблем с термостат/термостати и колата не минава повече от 50 градуса на охладителя...

- ivo_88
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320d-136-99g
- Мечтае да кара: M5
Колеги дане пускам друга тема значи вчера свалях егр клапана и имаше нещо като антифризни капки на трабата там кадето саединява със скобата между егра и топлообменика конденз ли ще е или ще е спукан топлообменика иначе непуши бяло негуби антифриз 320д 136к 99г

- toni07
- Потребител
-
Dimitroff написа:Тони, от ЕГР-а загрява по-бавно, но не може ако всичко друго е наред да не загрее до средата.
Димитрофф ако добро те разбрав сакаш да ми кажеш дека ми е до ЕГР-а ,а ние го исчистивне добро и пак нема резултати.
Сакам да те прашам дали кај тебе и дали воопшто треба да е бушен ЕГР вентилот или НЕ,како на сликата ако си го забележил тоа мало отворче.
Треба ли да биде загреан од гасовите ЕГР кулерот/онаа боцичка со отвори внатре/или НЕ.
И што ке ми кажеш према овие досегашни сознанија дали е изолиран или НЕ ЕГР-от.
А заборавив парно имам чудо и тоа за брзо време а стррелката никак да дојде до позиција 12часот.поздрав
- NikVanov
- ентусиаст
-
- Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;
Тук вече работата е интересна? Колегата от Македония има хубаво парно, а стрелката му не отива на 12 часа? Това противоречи на повечето досегашни мнения в поне 4-5 теми, че парното е слабо, ако стрелката не стои стабилно на 12 часа. Къде може да е проблемът?
- koleto_78
- младши ентусиаст
-
- Кара: E61 530dA '04
То и моето парно беше хубаво със скапаните термостати но като ги смених стана страшно вътре.Като в грил
.Няма друга причина според мен освен термостати.

- toni07
- Потребител
-
NikVanov написа:Тук вече работата е интересна? Колегата от Македония има хубаво парно, а стрелката му не отива на 12 часа? Това противоречи на повечето досегашни мнения в поне 4-5 теми, че парното е слабо, ако стрелката не стои стабилно на 12 часа. Къде може да е проблемът?
Да во право си НикВанов,тоа и јас се прашувам -внатре имам парно чудо значи како фурна е а стрелката не доаѓа на позиција 12часот.
И двата термостати се нови но како што рече Димитрофф ако добро се сеќавам може и новите да бидат или да се расипат за брзо време и тие да се проблемот.
Но мене едно ме чуди а еве и да ве прашам дали на оваа слика ЕГР вентилот треба да има ОТВОР-ФАБРИЧКИ или тоа го правел некој пред мене,дајте Ваш исказ за тоа дали Вашите ЕГР вентили се исти како мојот на сликата

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
Трябва да има отвор - спокойно
Според мен твоят проблем е в малкия термостат...особено щом имаш силно парно!
Имай в предвид, че моите наблюдения над термостатите водят до извода, че карайки дълго време с един прецакан термостат - после и втория започва да не работи!
Съвет - ако имаш познат със Е46 N47 - вземи за пробата само неговият малък термостат и виж дали ще имате разлика и двамата

Имай в предвид, че моите наблюдения над термостатите водят до извода, че карайки дълго време с един прецакан термостат - после и втория започва да не работи!
Съвет - ако имаш познат със Е46 N47 - вземи за пробата само неговият малък термостат и виж дали ще имате разлика и двамата

- toni07
- Потребител
-
Dimitroff написа:Трябва да има отвор - спокойно![]()
![]()
Тоа сме го направиле кога ги чистевме ЕГР вентилот и ЕГР кулерот т.е ставивме го неговиот Мал термостат и повторно иста состојба .
Стварно ова излезе голем проблем кај мене.
Ќе морам да го носам во сервис и да им платам убаво немам среќа да го направам сам излезе сложено
- toni07
- Потребител
-
Здраво на сите кои ке ми помогнат во решението за мојот проблем-стрелка на позиција 12часот.
Имено јас,решив да пристапам кон подетални проверки со помош на еден колега од БМВ форумот на Македонија над моето БМВ и при тоа дојдовме до заклучок дека во цревото со вакуум кое влегува во ЕГР-вентилот има кугл т.е запушено еве слика

ја извадивме куглата и мислевме дека проблемот е решен,ја возевме колата со извадена кугла од вакум цревото и температурата т.е стрелката стигна максимум до оваа позиција

потоа мислевме дека е проблем ЕГР вентилот иста состојба на крај го сменивме и ЕГР термостатот-малиот ,значи двата дела од БМВ-ето од мојот колега,кај кого се исправни и стрелката е на 12 часот но ништо стрелката стигна до позиција како што е на сликата .
Кажете ми кој знае дали станува збор за изолирање на ЕГР вентилот со оваа кугла,што е причината што го работел мојот претходник и едноставно кажете ми како и после сите овие проверки и испитувања да дојдам до позиција на стрелката до 12часот.
А заборавив да ви кажам дека кога ја купив колата забележав и во ова црево има кугла еве слика да видите

Прашање од мене дали да ја оставам куглата да стои во цревото или да ја извадам бидејки сега е извадена и имам истата состојба -како да направам а да биде подобро за колата .поздрав
Имено јас,решив да пристапам кон подетални проверки со помош на еден колега од БМВ форумот на Македонија над моето БМВ и при тоа дојдовме до заклучок дека во цревото со вакуум кое влегува во ЕГР-вентилот има кугл т.е запушено еве слика

ја извадивме куглата и мислевме дека проблемот е решен,ја возевме колата со извадена кугла од вакум цревото и температурата т.е стрелката стигна максимум до оваа позиција

потоа мислевме дека е проблем ЕГР вентилот иста состојба на крај го сменивме и ЕГР термостатот-малиот ,значи двата дела од БМВ-ето од мојот колега,кај кого се исправни и стрелката е на 12 часот но ништо стрелката стигна до позиција како што е на сликата .
Кажете ми кој знае дали станува збор за изолирање на ЕГР вентилот со оваа кугла,што е причината што го работел мојот претходник и едноставно кажете ми како и после сите овие проверки и испитувања да дојдам до позиција на стрелката до 12часот.
А заборавив да ви кажам дека кога ја купив колата забележав и во ова црево има кугла еве слика да видите

Прашање од мене дали да ја оставам куглата да стои во цревото или да ја извадам бидејки сега е извадена и имам истата состојба -како да направам а да биде подобро за колата .поздрав
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2