X5 - Смяна и поддръжка
Модератор: Технически модератори
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- stanchooo
- Потребител
-
- Кара: X5 E70
- Мечтае да кара: X6 E71
X5 - Смяна и поддръжка
Здравейте,
може би тези въпроси, които задавам са разисквани много пъти, нo не открих точно такава тема.
Взех X5 3.0D, 2002 год на 160 000 км, 183 коня.
Въпросите ми са относно цялостната поддръжка на колата:
1. Какво е добре да се смени като начало?
2. Какви консумативи и на колко хиляди км се подменят? - масло на двигател, на скоростна кутия, филтри...
3. Какви марки консумативи е добре да се ползват? Конкретно за масло - какво да се налива?
4. Кой сервиз да ползвам за смяна на масло и т.н.? В обикновените сервизи добре ли е?
5. Какви са приблизително тези разходи?
И нещо друго, ако се сетите..
Благодаря,
Станчо
може би тези въпроси, които задавам са разисквани много пъти, нo не открих точно такава тема.
Взех X5 3.0D, 2002 год на 160 000 км, 183 коня.
Въпросите ми са относно цялостната поддръжка на колата:
1. Какво е добре да се смени като начало?
2. Какви консумативи и на колко хиляди км се подменят? - масло на двигател, на скоростна кутия, филтри...
3. Какви марки консумативи е добре да се ползват? Конкретно за масло - какво да се налива?
4. Кой сервиз да ползвам за смяна на масло и т.н.? В обикновените сервизи добре ли е?
5. Какви са приблизително тези разходи?
И нещо друго, ако се сетите..
Благодаря,
Станчо
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
Re: X5 - Смяна и поддръжка
Маслото е 5/30 вече зависи каква марка ще избереш,двигателя събира около 7-литра.
Въздушния филтър е 60-лева,имаш и филтър картерни газове които не е лошо да смениш аз го взимах на 120 но преди сега може да е малко по-евтин.. Маслото сменяш според зависи какво ще купиш но аз лично сменям на 9000км за сигурно защото не е да не давам газ.
Тя предполагам е автомат и там имаш Масло,филтър е добре да смениш и там ще отидат 350-450-лева..
В форума има доста колеги със сервизи които и консумативите също ги предлагат такаче страшно няма.
Успех.
П.П 184кс е.
Въздушния филтър е 60-лева,имаш и филтър картерни газове които не е лошо да смениш аз го взимах на 120 но преди сега може да е малко по-евтин.. Маслото сменяш според зависи какво ще купиш но аз лично сменям на 9000км за сигурно защото не е да не давам газ.

В форума има доста колеги със сервизи които и консумативите също ги предлагат такаче страшно няма.
Успех.

П.П 184кс е.

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- stanchooo
- Потребител
-
Благодаря, колега за отговора!
Сега ще систематизиран твоята информация, заедно с тази на колеги от други теми и да видим какво ще се получи относно
постоянна поддръжка, необходима за всеки един такъв тип автомобил!
Поздрави
Сега ще систематизиран твоята информация, заедно с тази на колеги от други теми и да видим какво ще се получи относно
постоянна поддръжка, необходима за всеки един такъв тип автомобил!
Поздрави
- stanchooo
- Потребител
-
Здравейте,
Ето и списък и информация за консумативите, които трябва да се сменят периодично. Другите неща се сменят само като дадат фира.
Долните неща се сменят при закупуване на автомобила и след това на съответните километри.
Марките, които съм споменал не са най-скъпите или най-евтините, а такива, които са достатъчни за това, любимият ни автомобил да ни слуша по-дълго време.
Мисля, че тази информация ще е доста полезна и за други колеги.
Моля, по-опитните колеги да ме поправят, където греша!
----------------
МАСЛО И ФИЛТРИ
----------------
----------------
Масло двигател:
Марки: Catrol, Mobil или BMW оригинално
Вид: 5W-30, Един приятел ме посъветва за тези км: 10W-40 (че било по-гъсто и другото можело да го гори). Какво мислите?
Смяна на: 10 000 - 15 000 км (Castrol или Mobil), ако е оригиналното на BMW може и на 20 000 (http://www.motorni-masla.com/bmw.html)
Цена на литър: 10-15 лв в зависимост от вида и марката (може и нагоре)
Побира: 7л
Повече информация: При смяна на маслото в сервиза се занулява и датчика за Oil Inspection, който се влияе от:
1. Изминати километри
2. Време през което мотора е седял след 4500об.
3. Брой стартове
4. ........
Задава ли му се лимита за изминати километри 10-15 хл при зануляването?
----------------
Маслен филтър:
Смяна на: заедно с маслото на двигателя
Цена: 23 лв (има и по-евтини)
----------------
Въздушен филтър:
Смяна на: заедно с маслото на двигателя и масления филтър
Цена: 60лв, цени от магазин: Champion - 74лв ; Dag - 64лв; Knecht - 80лв
----------------
Горивен филтър:
Смяна на: 50 000 км.
Цена: 100 лв.
----------------
Филтър купе:
Смяна на: 10-15 хил. км или 1 година (също заедно със смяната на маслото)
Цена: 35лв-48лв-70лв
----------------
Филтър картерни газове: Информация за него?
----------------
----------------
СКОРОСТИ
----------------
----------------
Комплект за скорости: гарнитура + филтър
Цена: 135лв.
----------------
Масло на скоростите:
Събира: 8.40 литра
Цена: 23 лв на литър
Марка: От една друга тема съветват за: "ZF Lifeguard 6 - оригналното масло на ZF6HP26"
Смяна на: доколкото разбрах на 100 000 км? Добре е да се смени като се вземе колата
----------------
Някаква информация подобна за смяната на водна помпа или нещо друго, което изпускам, а трябва да се сменя периодично.
Другите неща се сменят само като дадат фира
Поздрави
Ето и списък и информация за консумативите, които трябва да се сменят периодично. Другите неща се сменят само като дадат фира.
Долните неща се сменят при закупуване на автомобила и след това на съответните километри.
Марките, които съм споменал не са най-скъпите или най-евтините, а такива, които са достатъчни за това, любимият ни автомобил да ни слуша по-дълго време.
Мисля, че тази информация ще е доста полезна и за други колеги.
Моля, по-опитните колеги да ме поправят, където греша!
----------------
МАСЛО И ФИЛТРИ
----------------
----------------
Масло двигател:
Марки: Catrol, Mobil или BMW оригинално
Вид: 5W-30, Един приятел ме посъветва за тези км: 10W-40 (че било по-гъсто и другото можело да го гори). Какво мислите?
Смяна на: 10 000 - 15 000 км (Castrol или Mobil), ако е оригиналното на BMW може и на 20 000 (http://www.motorni-masla.com/bmw.html)
Цена на литър: 10-15 лв в зависимост от вида и марката (може и нагоре)
Побира: 7л
Повече информация: При смяна на маслото в сервиза се занулява и датчика за Oil Inspection, който се влияе от:
1. Изминати километри
2. Време през което мотора е седял след 4500об.
3. Брой стартове
4. ........
Задава ли му се лимита за изминати километри 10-15 хл при зануляването?
----------------
Маслен филтър:
Смяна на: заедно с маслото на двигателя
Цена: 23 лв (има и по-евтини)
----------------
Въздушен филтър:
Смяна на: заедно с маслото на двигателя и масления филтър
Цена: 60лв, цени от магазин: Champion - 74лв ; Dag - 64лв; Knecht - 80лв
----------------
Горивен филтър:
Смяна на: 50 000 км.
Цена: 100 лв.
----------------
Филтър купе:
Смяна на: 10-15 хил. км или 1 година (също заедно със смяната на маслото)
Цена: 35лв-48лв-70лв
----------------
Филтър картерни газове: Информация за него?
----------------
----------------
СКОРОСТИ
----------------
----------------
Комплект за скорости: гарнитура + филтър
Цена: 135лв.
----------------
Масло на скоростите:
Събира: 8.40 литра
Цена: 23 лв на литър
Марка: От една друга тема съветват за: "ZF Lifeguard 6 - оригналното масло на ZF6HP26"
Смяна на: доколкото разбрах на 100 000 км? Добре е да се смени като се вземе колата
----------------
Някаква информация подобна за смяната на водна помпа или нещо друго, което изпускам, а трябва да се сменя периодично.
Другите неща се сменят само като дадат фира

Поздрави
- stanchooo
- Потребител
-
Пичове,
понеже утре ще сменям всичките тези изброени консумативи,
бихте ли по-опитни да добавят дали изпускам нещо, и дали са ок приблизително тези километри.
И по-важното дали трябва да избирам по-добри марки при горивен или маслен или въздушен филтър и т.н.
При положение, че се сменят на време на тези споменати километри, би трябвало всеки един да е ок?
понеже утре ще сменям всичките тези изброени консумативи,
бихте ли по-опитни да добавят дали изпускам нещо, и дали са ок приблизително тези километри.
И по-важното дали трябва да избирам по-добри марки при горивен или маслен или въздушен филтър и т.н.
При положение, че се сменят на време на тези споменати километри, би трябвало всеки един да е ок?
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Доколкото съм запознат ОЕМ филтрите са произведени от Манн,така че вместо да се чудиш на кой бранд да заложиш,ако не купуваш оригинални-просто вземи всичките филтри от Манн.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- stanchooo
- Потребител
-
Пичове,
последно нещата, които взех са:
Масло BMW 5W-30 - 8 литра - съветват да се сменя на 20 000 километра
маслен филтър Hengst (смяна с маслото)
горивен филтър Hengst (смяна на 2-3 смени на маслото, ако е на 20 000 км)
По-горните 2 филтъра е най-важно да са хубави и до колкото разбрах Hengst и Mann са еднакво качество.
въздушен филтър MULLER Filter
филтър купе с активен въглен Hengst
---------
Един въпрос имам: за X5 3.0D Е53 има ли филтър за картерни газове и какъв е той? В магазина ми казаха, че имало няколко варианта, за което искаха рамата за справка.
Също така относно скоростите и поддръжката им:
Филтър с гарнитура - Febi
а относно маслото ми казаха, че:
Маслото за трансмисията трябва да се определи според вида й - GM, Jatco или ZF. Това се определя според вида на табелката на нея какъв цвят е.
Къде е тази табелка?
Поздрави
последно нещата, които взех са:
Масло BMW 5W-30 - 8 литра - съветват да се сменя на 20 000 километра
маслен филтър Hengst (смяна с маслото)
горивен филтър Hengst (смяна на 2-3 смени на маслото, ако е на 20 000 км)
По-горните 2 филтъра е най-важно да са хубави и до колкото разбрах Hengst и Mann са еднакво качество.
въздушен филтър MULLER Filter
филтър купе с активен въглен Hengst
---------
Един въпрос имам: за X5 3.0D Е53 има ли филтър за картерни газове и какъв е той? В магазина ми казаха, че имало няколко варианта, за което искаха рамата за справка.
Също така относно скоростите и поддръжката им:
Филтър с гарнитура - Febi
а относно маслото ми казаха, че:
Маслото за трансмисията трябва да се определи според вида й - GM, Jatco или ZF. Това се определя според вида на табелката на нея какъв цвят е.
Къде е тази табелка?
Поздрави
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
1-во добре, че си взел 5W30, 10W40 не е препоръчително
2-ро най-добре е да се провери за филтъра за картерните газове по ВИН номера (последните 7 знака), ето тук можеш да го направиш http://realoem.com/bmw/select.do
3-то табелката за маслото на скоростите се намира под самата скоростна кутия. Колата трябва да е на канал/подемник за да се види, иначе е много трудно.
Успех!

2-ро най-добре е да се провери за филтъра за картерните газове по ВИН номера (последните 7 знака), ето тук можеш да го направиш http://realoem.com/bmw/select.do
3-то табелката за маслото на скоростите се намира под самата скоростна кутия. Колата трябва да е на канал/подемник за да се види, иначе е много трудно.
Успех!

bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- stanchooo
- Потребител
-
Alexch написа:1-во добре, че си взел 5W30, 10W40 не е препоръчително![]()
Успех!
Благодаря ти!
а имаш ли идея как мога да разбера как е на английски "филтър за картерни газове"

Относно вида на скоростната кутия - само цвета на табелката ли би трябвало да се гледа и той да отговаря на даден модел
или би трябвало да пише: GM, Jatco или ZF
Поздрави,
Станислав
- stankata777
- ентусиаст
-
Адаш,името на филтър турбо/подкартерни газове на англиийски е breather filter!
По вторият ти въпрос - на самата табелка трябва да пише модела и производителя на самата кутия,по този въпрос пиши на колегата мммоторверке от подфорума сервизи,магазини-той е сертифициран от БМВ специалист по авт.кутии и от него може да получиш надеждно инфо,а и добра цена за маслото на ск.кутия и филтъра към нея....
По вторият ти въпрос - на самата табелка трябва да пише модела и производителя на самата кутия,по този въпрос пиши на колегата мммоторверке от подфорума сервизи,магазини-той е сертифициран от БМВ специалист по авт.кутии и от него може да получиш надеждно инфо,а и добра цена за маслото на ск.кутия и филтъра към нея....
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
гледам, че си писал за горивния, че на 50к се сменя
ако за бензина е приемливо, за дизела си мисля, че трябва да е доста по-често особенно в БГ
зимата също не е добре да си със стар горивен филтър на дизел
ако за бензина е приемливо, за дизела си мисля, че трябва да е доста по-често особенно в БГ
зимата също не е добре да си със стар горивен филтър на дизел

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- UBAH5
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio
20000 за маслото е много. За масло бих се спрял на Мотул 

When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...
- stanchooo
- Потребител
-
@stankata777, благодаря адаш
@UBAH5, ами този извод го направих, като чета за BMW оригиналното масло - 5W-30. И на мен ми се струва май, че е доста.
На 15 000 ок ли е? Или на 10 000 ?
@K_Ilkov горивен филтър в такъв случай може би е по-добре на 2 или 3 смени на маслото. Ако маслото се сменя на 15 000, на две смени означава горивен на 30 000?
@UBAH5, ами този извод го направих, като чета за BMW оригиналното масло - 5W-30. И на мен ми се струва май, че е доста.
@K_Ilkov горивен филтър в такъв случай може би е по-добре на 2 или 3 смени на маслото. Ако маслото се сменя на 15 000, на две смени означава горивен на 30 000?
- UBAH5
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio
stanchooo написа:@stankata777, благодаря адаш
Аз сменям на 15

When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...
- stankata777
- ентусиаст
-
За интервалите на смяна маслото има изписано доста и с най-различни мнения.По спецификация от завода лл04 се сменя на 35к км(като няма как дори и за тези големи км,инженерите да не са оставили аванс).В Бг условията са далеч от оптималните и затова тази смяна по -скоро ще е добре да се направи около 20к,ако пробега е предимно извънградско-25к км е абсолютно нормално!Подчертавам отново-това е за Лл 04!Няма особена логика за смяна на 15к км масло предвидено за 35-40к км,по скоро би било полезно да сменяш въздушния филтър на 10-15к км,горивен между 40-60 к км...,
П.С.20 к км са много за смяна при маслата със спецификация лл-98 или лл-01!
П.С.20 к км са много за смяна при маслата със спецификация лл-98 или лл-01!
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2