Прахово боядисване на джанти ???

Тук се обсъждат сервизите, магазините за авточасти, маслата, гумите и всички аксесоари за нашите БМВ-та.

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 Coupe
Мечтае да кара: E60 M5

Прахово боядисване на джанти ???

Мнение от pepi_tu » 28 Юли 2010, 8:34

Имам един много важен въпрос ??? Алуминиеви 15" джанти като ги занеса на прахово боядисване и докато ги пекат в пеща има ли опасност да омекнат да се забърнат нещо абе с една дума да им се е** м****** ???
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Re: Прахово боядисване на джанти ???

Мнение от Борис_Малинов » 28 Юли 2010, 19:39

Няма никакъв проблем,те заводско са прахово. ;)
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 29 Юли 2010, 9:40

Поинтересувай се, аз доколкото знам от доста хора наистина омекват и после се кривят като вафли... :roll:
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 06 Авг 2010, 17:39

17" AMG без никакви признаци на омекване вече над половин година! Задните са бая широки и ако омекваха, досега да са станали на квадрати. Според мен това е някакъв мит за праховото. Имаше изчерпателна тема във форума, която не мога да намеря. Общо взето вътре стигнахме до извода, че ако джантата е хубава им няма нищо, ако е някаква китайска мекица, най-малкия проблем е праховото.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 13 Авг 2010, 19:16

Sharo беше пуснал интересни снимки
viewtopic.php?f=34&t=213769&start=15
Като ги видях се отказах да боядисвам, а има нужда (не са моите)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 19 Авг 2010, 11:08

Да така става!Понеже джантите са закалени и когато ги нагрееш ги разкаляваш!И после няма оправия.Ама всеки си знае де!!! :kuku:

Потребител
Аватар

Мнение от Alpina_D10 » 30 Авг 2010, 8:43

Да, а те защото при спиране (особено на писта) изобщо не се нагряват.

Колега, не знам дали си се интересувал, но при праховото боядисване се ползват температури, които са доста далеч от нужните за промени в метала, гък от какъвто ще да са :)
Сега, ако са боядисвани в гаражна обстановка, а не в специлизирани камери... ама мисля че това не е причина да се анатемосва праховото, защото с всяко нещо е така...

Потребител
Аватар
Кара: E36
Мечтае да кара: E46 M3

Мнение от NNN » 31 Авг 2010, 16:41

Това със закаляването според мен не е вярно, би трябвало да станат още по здрави, но много зависи и от температурата. Като цяло живо ме интересува дали наистина праховото боядисване пречи?

Потребител
Аватар

Мнение от NEMO1 » 28 Ное 2011, 0:42

И аз съм на мнение,че праховото боядисване по никакъв начин не може да причини омекване и каквото и да било съдейки от личен опит!!!! :yes: Мисля,че 160-180'С са твърде малко за да се промени по някакъв начин структурата на сплавта!!Аз си боядисах за 50 лв. 4 джанти :) в едно прахово в София и съм много доволен от краиния резултат и разбира се не на последно място от цената която ми дадоха...несравнима е на фона от 200 лв. както вземат повечето :shock: !!Ако ви интересува мога да дам кординати!!! :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 28 Дек 2011, 0:36

NNN написа:Това със закаляването според мен не е вярно, би трябвало да станат още по здрави, но много зависи и от температурата. Като цяло живо ме интересува дали наистина праховото боядисване пречи?

По-здрави няма да станат защото при закаляване се нагрява материала и рязко се охлажда а тук това не се случва.колко е закалена една джанта незнам но със сигурност при тези температури има отвръщане на материала.особено ако са ментаци и са от неясни сплави.

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 11 Яну 2012, 1:15

koleto_78 написа:
NNN написа:Това със закаляването според мен не е вярно, би трябвало да станат още по здрави, но много зависи и от температурата. Като цяло живо ме интересува дали наистина праховото боядисване пречи?

По-здрави няма да станат защото при закаляване се нагрява материала и рязко се охлажда а тук това не се случва.колко е закалена една джанта незнам но със сигурност при тези температури има отвръщане на материала.особено ако са ментаци и са от неясни сплави.

А ако са оригинални ? :roll: :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Яну 2012, 9:08

Зависи от сплавта на джантите. По-леките обикновено имат повече магнезий, който в пеща се прецаква и джантата омеква.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318is

Мнение от Doviciozo » 06 Фев 2012, 18:18

Аз от 7 години съм бояджия/прахово/досега не съм имал рекламация но...Много е важно,машините и пещта да са много добри,и оригнални,повечето са правени,също така джантите да минат на пясъкоструен апарат с много фин абразив,след това ги топя в специална вана за да се обработи повърхността и да хване боята,слагам боята и пека след което слагам лак/защитно покритие/за да не се прецакват от камъчета и прахта от спирачките.Цената е минимум 40 лева на бройка с пясъкоструйката ако е по малко значи не е качествено .Процедурата отнема време и аз я правя по принуда от шефовте ми, иначе връщам клиентите,защото за 4 часа труд не вземам почти нищо.Може да се пренаредят молекулите ако има примеси в алуминия и се държи по дълго и при по висока температура,това се получава когато бояджията не знае какво прави.Крайната цена е висока защото така се боядисват и в завода,без никаква разлика.Има джанти които са боядисани прахово само с грунд и после с електростатично течно боядисване.Много важно...1...обработка на пясъкоструй 2..обработка с киселина ...3 времето за изпичане....4 качествена боя....5 слагане на лак.Ако само еднонещо не се изпълни гаранцията за качество отива по дяволите .Дано съм бил полезен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 Coupe
Мечтае да кара: E60 M5

Мнение от pepi_tu » 06 Фев 2012, 19:30

Аз бая отдавна я бях пуснал тая тема... тогава не се сдържах и си боядисах джантите на прахово. Снимките показват състоянието точно след пребирането им от бояджийницата.Тогава ми излязаха 45 лева 4 те като доколкото си спомням ми сложиха бяла боя... фурна,след това лак и пак фурна :) С джантите в момента нямам грам ядове освен 1 2 който не са болка за умиране... Единия е, че като се позацапат и много грозно пожълтяват.... а втория е че сами им лак е някакъв много плътен ли незнам как да се изразя (много е странен на допир) ... абее много трудно се чистят набива се простотия и прах в лака и си иска търкане на автомивката..... сега 2 ра година вече стана ги карам и по писти и ниви ядаха и трева пасяха абеее доволен съм една дума :)
290720101298.jpg
290720101300.jpg
300720101302.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 06 Фев 2012, 20:45

alpina-ma6inata написа:Поинтересувай се, аз доколкото знам от доста хора наистина омекват и после се кривят като вафли... :roll:

Занеси ,занеси!Тъкмо мойте после ще има кой да ги купи! :lol:

Следваща

Назад към Сервизно обслужване на БМВ