Датчик за ABS - разрешен

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61
Мечтае да кара: BMW E39 M5

Датчик за ABS - разрешен

Мнение от Batov » 05 Фев 2012, 19:29

Изчетох всичко изписано по темата (или поне аз така си мисля), но не открих някой да е споменал след отремонтирането или поставянето на нов такъв, дали тръгва директно или трябва да се изчисти грешката преди това?
Случката е следната:
Периодично си проверявам колата на канал за нередности по окачкването и открих, че на задният ляв датчик е нарушена не само външната изолация на кабела, но са оголени и самите два проводника (датчика работеше). Подмених наранения кабел с нов, със същата дебелина, но нямах поялник и просто ги свързах и изолирах добре. След 30-ина км обаче последва изненадата - неработещ скоростомер, моментен разход и т.н. Свалих целият датчик (който беше доста мръсен), с помощта на парцал и отверка почистих леглото му, както и мястото от където трябва да взема данни. Отново подмених кабела, като този път използвах поялник и го изолирах, но за мое нещастие отново неработят изброените уреди.

Всяка помощ ще е от полза, а в краен случай ще се купува нов датчик.

Благодаря предварително!
Последна промяна Batov на 12 Фев 2012, 10:35, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Датчик за ABS

Мнение от Ivo_Borisov » 05 Фев 2012, 22:32

Или ти изчезва веднага или като подкараш колата, не е нужно да се трие грешката. А проблема може да ти е и там където си снаждал кабелите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Batov » 05 Фев 2012, 22:36

Лошото е, че не изчезна, а кабелите ги проверих с уред.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 05 Фев 2012, 23:06

Batov написа:Изчетох всичко изписано по темата (или поне аз така си мисля), но не открих някой да е споменал след отремонтирането или поставянето на нов такъв, дали тръгва директно или трябва да се изчисти грешката преди това?
Случката е следната:
Периодично си проверявам колата на канал за нередности по окачкването и открих, че на задният ляв датчик е нарушена не само външната изолация на кабела, но са оголени и самите два проводника (датчика работеше). Подмених наранения кабел с нов, със същата дебелина, но нямах поялник и просто ги свързах и изолирах добре. След 30-ина км обаче последва изненадата - неработещ скоростомер, моментен разход и т.н. Свалих целият датчик (който беше доста мръсен), с помощта на парцал и отверка почистих леглото му, както и мястото от където трябва да взема данни. Отново подмених кабела, като този път използвах поялник и го изолирах, но за мое нещастие отново неработят изброените уреди.

Всяка помощ ще е от полза, а в краен случай ще се купува нов датчик.

Благодаря предварително!

ако е прекъснала бубинката в датчика,колкото и кабели да сменяш няма да тръгне.решението е друг!!!
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е 39 530д
Детайли за колата: Е 39 530д комби 2000г

Мнение от rocki1 » 05 Фев 2012, 23:20

колега друг,аз имах същия проблем, взех 2 ра ръка за 40 лева и всичко е ок, грешката ми изчезна сама...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Batov » 05 Фев 2012, 23:26

Намерил съм вече втора ръка, но реших да се допитам до колегите, че не бях сигурен дали тръгва директно.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 05 Фев 2012, 23:31

Batov написа: Свалих целият датчик (който беше доста мръсен), с помощта на парцал и отверка почистих леглото му, както и мястото от където трябва да взема данни. Благодаря предварително!

Ще ме прощаваш за невежеството, как мога и аз да почистя мястото, откъдето взема данни ? Разбирам че говориш за задния ляв, нали така ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kokoko » 05 Фев 2012, 23:35

грешката остава в памета ,но сама не може да се изчисти :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NAPSTERS » 05 Фев 2012, 23:44

kokoko написа:грешката остава в памета ,но сама не може да се изчисти :winky:

АБС системата се чеква при всяко подаване на контакт, ако всичко е наред си работи без проблем. дори и да има записана грешка от преди ,тя не пречи на работата,стига да не е съществуваща в момента.
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Batov » 06 Фев 2012, 0:01

sadex5 написа:
Batov написа: Свалих целият датчик (който беше доста мръсен), с помощта на парцал и отверка почистих леглото му, както и мястото от където трябва да взема данни. Благодаря предварително!

Ще ме прощаваш за невежеството, как мога и аз да почистя мястото, откъдето взема данни ? Разбирам че говориш за задния ляв, нали така ?

Самият датчик се прикрепя с помощта на един болт, след развъртането на който датчика се освобождава и може да се извади от леглото си. Варианта да се почисти мястото, от което взема данни е с помощта на парцал, който да се напъха навътре с отверка или друго удобно средство и да се завърти колетото. Естествено не натискайте с отверката, че може да повредите нещо.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 06 Фев 2012, 14:50

Колега, датчици съм сменил да не кажа 100 ама там някъде. Стана ми просто на кое викате мястото откъдето взема данни :)
Няма как да се почисти назъбения венец отвътре където е. Един приятел пробва да пръска със спрей за почистване на карбуратори през отвора на датчика, не знам дали е имало ефект.....
Междудругото да ви кажа, експериментирах с 4 датчика китайски от ибей, бачкат си супер....И струват 4 пъти по евтино тъкмо. Малко главичките им ми се видяха криви, ама това е дребна забележка в сравнение с цената.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Batov » 06 Фев 2012, 21:31

sadex5 написа:Колега, датчици съм сменил да не кажа 100 ама там някъде. Стана ми просто на кое викате мястото откъдето взема данни :)
Няма как да се почисти назъбения венец отвътре където е. Един приятел пробва да пръска със спрей за почистване на карбуратори през отвора на датчика, не знам дали е имало ефект.....
Междудругото да ви кажа, експериментирах с 4 датчика китайски от ибей, бачкат си супер....И струват 4 пъти по евтино тъкмо. Малко главичките им ми се видяха криви, ама това е дребна забележка в сравнение с цената.

Е значи само съм опитал и не успял да го почистя.
Колега дай някаква цена за тези датчици и имаш ли някой в повече

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NAPSTERS » 06 Фев 2012, 22:10

по добре си купи оригинален датчик втора употреба тук от форума( сигурен съм ,че цената ще е повече от добра) отколкото китайски!
ето цена на нов:
Справка за част

Номенклатурен номер : 34521182160
Описание : ДАТЧИК
Ед.цена (с ДДС) : 230.24 BGN
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Batov » 06 Фев 2012, 22:16

Намерил съм вече в Ст. Загора за 40лв. Искаше ми се да съпоставя цените, за това питам колегата.
По принцип и аз съм се ориентирал за втора употреба въпреки, че новото си е ново.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 96г 520i M52 Б20

Мнение от sigman » 08 Фев 2012, 17:51

Колега ,ако датчика ти е със сива букса мога да ти дам един да пробваш дали ще ти се оправи проблема
Поздрави !!
Bayerische Motoren Werke

Следваща

Назад към E39