За олиото и TDS-a
Модератор: Технически модератори
Re: За олиото и TDS-a
Стана тегаво положението ,ама като се прави икономия пак е добре да се помисли дали е рентабилно.Олиото няма как да е-да събираш по 5 литра,смесваш ,цедиш ,за да си износиш ударно горивната система
...отработено масло е в пъти по добре,ама.....
тдс-а си ''реве'' за един метан-това е алтернативното гориво за тоя мотор.

тдс-а си ''реве'' за един метан-това е алтернативното гориво за тоя мотор.
- arr0gance
- младши ентусиаст
-
- Кара: й, и утре е ден.
- Мечтае да кара: Active Autowerke.
zvetiko написа:Колеги ,нещо почва да ме хваща срам да казвам ,че карам Е34.Само преди няколко месеца беше обидно да кажеш ,че караш на газ,а ако кажеше веднага 10 човека те изяждаха,сега почвате да сипвате всякаки л*а в колите си.Да давате идеи как използвано олио се цеди през крачоли на дънки в бидони за зеле,оръфани англоговорящи ми показват разни бутилки от минерална вода пълни с утайки и почернелите си от мръсотия бусове.Тази тема ако стане достояние на други автомобилни форуми,ще ни скъсат от майтап,може да получи и медийно разпространение,затова не е ли най-добре да се прати в небитието.Обикновено се шегувам,но сега ги говоря сериозно тия неща.
Като не можете да издържате на цените на дизела или не ги карайте тия коли или ги продайте и вземете на бензин или направо вземете някоя малолитражка.
Ние/те като сме си купували колите, поне аз не съм предполагал,че нафтата ще отиде на 2.66-2.90лв да не кажа 3лв за ЛИТЪР.Като цяло какво струва 3лв,1л олио,с което ще си сготвиш 20пъти картофи,изобщо самата цена е нереална за тази държава.Като си купих колата нафтата беше 1.80лв,което си беше икономично,по едно време падна на 1.50лв,което беше...спомен

Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.
една проста сметка:
-отработено олио 1литар -0.80лв
-смесване с бензин 15%, за да стане ''химичната утайка'' -0.30лв
-ток за продължително загряване до 130гр(нека да е....) -0.30лв.
-разход за сабиране на материала,които е на малки
количества и едва ли ще ти го донесат у вас.............
лв.
До тук имаме 1.5лв разход за литър без да са вкл. всички разходи
сега да увеличим цената с 30%,защото от 1литър смес я излезнат 700милилитра ,я не....
и вече имаме 1литър суровина на цена за 2.10лв ,която трябва да се смеси с 50% нафта ,за да върви колата.
Излиза че на един пален резервоар ''спестяваш'' по 40лв,за сметка на честа смяна на филтър,гумички по помпа ,губене на време.....може и на червено да си накрая
п.п не съм много по тънките сметки,ама тая тема е точно такава и потвърждава приказката ''ефтиното излиза по-скъпо'' .
п.п 2 или аз не мога да смятам или излиза ,че си правиш по-скъпо алтернативно гориво
количества и едва ли ще ти го донесат у вас.............

сега да увеличим цената с 30%,защото от 1литър смес я излезнат 700милилитра ,я не....
и вече имаме 1литър суровина на цена за 2.10лв ,която трябва да се смеси с 50% нафта ,за да върви колата.
Излиза че на един пален резервоар ''спестяваш'' по 40лв,за сметка на честа смяна на филтър,гумички по помпа ,губене на време.....може и на червено да си накрая

п.п не съм много по тънките сметки,ама тая тема е точно такава и потвърждава приказката ''ефтиното излиза по-скъпо'' .
п.п 2 или аз не мога да смятам или излиза ,че си правиш по-скъпо алтернативно гориво

vinio написа:една проста сметка:
количества и едва ли ще ти го донесат у вас.............лв.
Излиза че на един пален резервоар ''спестяваш'' по 40лв,за сметка на честа смяна на филтър,гумички по помпа ,губене на време.....може и на червено да си накрая![]()
Горе долу е така ама и не съвсем биодизел тук в Пловдив ( днес разбрах ) си ппавят от бая време даже и начина по който се прави описаха същия който четох в един друг форум как си требе си става с метанол и няква основа мисля беше и се загрява олиото до 50-60градуса не повече и после има прецеждане и престояване и най-накрая и "миене" с вода , да точно така с вода и накрая квото остане сипваш. Ся цената в момента на това олио се е дигнала и си върви за малки количества около 60ст. , след това слагаш не повече от 40ст. разходи айде с доставката идва всичко на 1.40лв макс . Колко излиза в крайна сметка не знам ама ти иде грубо 1 лев надолу цялата галимация ( говоря за биодизел почти кат оригиналния ). Аз пробвах това с маслото и фйдата пак никва не дойде , що. Ами защото по сервизите си го продават като пичове на 70ст. килото , след това едно поне 15% ( към количеството масло ) бензин за разреждане и сипваш през цедка. Накрая като погледнеш разхода ( за маслото ми даде 17/100 близо , ако само масло гориш ) иде нищо и половина демек общо с около 20% икономия айде макс до 25% което ако беше някво друго алтернативно гориво го приемам спокойно за добра икономия обаче това масло още не мога го изчистя и другото , което го не знаех преди това е много вредно да се гори отработило масло( отделя силни отрови ) и е забранено даже ми споменаха първа глоба от 5хилки . Та за мен има идея в олиото ама да е как треме направено на биодизел пък ако ще всчка година да си чистя ГНП, следващата алтернатива е метан ама на мен си ми трябва багажника и затова не искам никви бутилки отзад или вместо резервна гума също не искам , аз затова и се ослушвам за бензинова кола с газ . Следваща алтернатива остава един вид смъкване разхода на колата използвайки слънчева енергия с цел олекотяване работата на алтернатора и други подобни въведения или настройки . Настройка ( за чип говоря ) да се направи градско да бута горивото в ниските ( е да мудна ще да е ) , а във високи по някое време да пуска гориво да се изстрелваш ако искаш изпреварване , нещо такова ми се върти в главата поне мен ме устройва нещо подобно. Иво извинявай че така в тематичната тема

Ся цената в момента на това олио се е дигнала и си върви за малки количества около 60ст. , след това слагаш не повече от 40ст. разходи айде с доставката идва всичко на 1.40лв макс
.....и накрая квото остане сипваш
и ако остане половината излиза,че си правиш олио на 2.80лв

и да ти плащат да им чистиш фритюрниците.....да изгориш 2 литра нафта,за да събереш 5 литра олио си е несериозно, както и да го погледнеш.
пък ако ще всчка година да си чистя ГНП
няма да се мине само с чистене и като нищо при повече престой и някой спекъл разпрасквач ще се обади....
п.п Иво извинявай повече няма да спамя(пиша) в темата ти

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
arr0gance написа:zvetiko написа:Колеги ,нещо почва да ме хваща срам да казвам ,че карам Е34.Само преди няколко месеца беше обидно да кажеш ,че караш на газ,а ако кажеше веднага 10 човека те изяждаха,сега почвате да сипвате всякаки л*а в колите си.Да давате идеи как използвано олио се цеди през крачоли на дънки в бидони за зеле,оръфани англоговорящи ми показват разни бутилки от минерална вода пълни с утайки и почернелите си от мръсотия бусове.Тази тема ако стане достояние на други автомобилни форуми,ще ни скъсат от майтап,може да получи и медийно разпространение,затова не е ли най-добре да се прати в небитието.Обикновено се шегувам,но сега ги говоря сериозно тия неща.
Като не можете да издържате на цените на дизела или не ги карайте тия коли или ги продайте и вземете на бензин или направо вземете някоя малолитражка.
Ние/те като сме си купували колите, поне аз не съм предполагал,че нафтата ще отиде на 2.66-2.90лв да не кажа 3лв за ЛИТЪР.Като цяло какво струва 3лв,1л олио,с което ще си сготвиш 20пъти картофи,изобщо самата цена е нереална за тази държава.Като си купих колата нафтата беше 1.80лв,което си беше икономично,по едно време падна на 1.50лв,което беше...спомен,но все пак никой не може да гадае.Както някой карат газ,метан и тн,всеки за него си знае какво иска,просто споделя човека,ако иска някой да го последва,ако не жив и здрав.Отделно,ако някой може да помогне.Ти ако си набил 15 000лв за 5г за твойта кола,и си ревизирал мотор направил си си я както ти харесва би ли я продал за 4-5000лв ?!?!?Давам пример само,пък идеята с олиото е добра,но има някой неща,които доста притесняват,за сега само следя.Идеята и с метана и газта е много добра,но нещо съм доста скептичен,а и инвестицията си е бая.
И понеже си направил основен ремонт на двигателя и си набил 15000 затова ще пълниш резервоара с олио ,в което са пържени картофки, прецедено през крачоли на дънки , или с отработено масло.Нещо не го разбирам.Да не говорим ,че резултата от цялата работа ще е нов ремонт-човек ,който го е правил ви обяснява ,че на 1000км. ще трябва да чистиш половината горивна уредба.И изглежда никой не е убеден в цялата история ,защото вече цял месец не успя да прецеди няколко литра олио и да ги сипе в резервоара си-темата съществува само за да се излага марката,без никакво практическо предназначение и с някаква нелепа мечта как ще се кара с гориво за 10ст. литъра.
- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
Ееееее не се карайте!
Аз съм на мнение точно същото като на колегата Цветико и съм го писал неведнъж в разни теми в този подфорум.
Единствената причина да не го напиша и тук е от уважение към Зъбчо. Той ясно написа, че твърдо е решил да пробва. Щом е така, значи има основателна причина. Каква? Не е моя работа.
Единственото, което мога да направя като негов приятел е да го подкрепя и да му помогна според силите ми.
Поздрави,
Д
Аз съм на мнение точно същото като на колегата Цветико и съм го писал неведнъж в разни теми в този подфорум.
Единствената причина да не го напиша и тук е от уважение към Зъбчо. Той ясно написа, че твърдо е решил да пробва. Щом е така, значи има основателна причина. Каква? Не е моя работа.
Единственото, което мога да направя като негов приятел е да го подкрепя и да му помогна според силите ми.
Поздрави,
Д

arr0gance написа:... Ние/те като сме си купували колите, поне аз не съм предполагал,че нафтата ще отиде на 2.66-2.90лв да не кажа 3лв за ЛИТЪР....
Когато сме/сте обзавеждали кухните и сме наредили печки, керамични плотове, фурни, грилове, микровълнови ... никой не е предполагал, че цената на тока ще се вдига на всеки 3 месеца но не съм чул до сега някой да ги изхвърли, да махне абсорбатора, да изкара един кюнец и да си сложи печка на въглища ....
Тъй като на последните страници нищо ново от техническа гледна точка не се появява в темата ще я заключа, а ако има някакво развитие (свързано с технологията или оборудването) пишете на ЛС да я отключа