Масло с какъв W - вискозитет ще препоръчате за 318?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Масло с какъв W - вискозитет ще препоръчате за 318?

Мнение от Демирев » 04 Фев 2012, 16:58

След осем години на дизел изведнъж на бензин и съм много бос вече.

На Е46 318 2001г. Вискозитета на моторното масло 10W40 ли трябва да бъде или пълна синтетика?
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: F30 335i M Sport Estoril Blue

Re: Масло с какъв W - вискозитет ще препоръчате за 318?

Мнение от Anordetic » 04 Фев 2012, 17:07

5w40 e добро, става и 10w40 също, виж марка си избери, ако си бил доволен досега от конкретна марка масла, ползвай нея отново, иначе Кастрола знам е добър, стига да не е ментак

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e34 520i
Мечтае да кара: Машината на времето !
Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !

Мнение от dagger » 04 Фев 2012, 17:09

Anordetic написа:5w40 e добро, става и 10w40 също, виж марка си избери, ако си бил доволен досега от конкретна марка масла, ползвай нея отново, иначе Кастрола знам е добър, стига да не е ментак

:yes:
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 04 Фев 2012, 17:47

Доста е разисквано какво масло да се ползва - потърси и ще видиш.

По темата - 5W40 пълна синтетика.
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46i

Мнение от NIKMAN » 04 Фев 2012, 18:50

Моя мотор също е М43TUB19 и в оторизиран сервиз вече няколко пъти ми слагат на БМВ 5W30 и съм доволен.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 05 Фев 2012, 1:06

Демирев написа:След осем години на дизел изведнъж на бензин и съм много бос вече.

На Е46 318 2001г. Вискозитета на моторното масло 10W40 ли трябва да бъде или пълна синтетика?

Много зависи от състоянието на конкретния двигател ,но скромния ми едногодишен опит с моята
316-ка /М43/ засега ми показва ,че с 5 / 40 пълна синтетика е по добре.
Първата смяна на масло като купих колата беше с кастрол магнетик 10 / 40 полусинтетика . Първите около
1500 км. беше добре ,но после при студен старт сутрин почнах да чувам поцъкването на повдигачите ,а
веднъж направо един повдигач заплющя здраво ,при това вече беше лято . Направо полудях тогава , едвам
го изтърпях това масло докъм 7 - 8 К и купих една туба 5 л. YACCO 5 / 40 синтетика с допуск по БМВ на
етикета . Преди 2 г. някъде на другата ми кола бях слагал веднъж от това масло и бях останал много
доволен тогава от него. Сега вече съм минал над 3 К км. и повдигач не съм чул да се обади , даже и при
големите студове които бяха скоро . Нивото на щеката също не е мръднало ,така че лично аз за сега
съм много по доволен от пълната синтетика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 05 Фев 2012, 1:57

+1 за пълната синтетика, щото и аз преди карах с 10-ка и след няколко хиляди сутрин за кратко се чуваха повдигачите, а откакто сложих пълна синтетика 5-ца Кастрол Магнатек не съм чул никой, дори сега в последните студове лампата гасне доста по-бързо (веднага гасне, щот с 10ата се бавеше). И засега не съм установил да го е пипнала, а "разбирачи" ми казваха, че щела да го харчи яко! отвори си книжката и си сложи точно такова, каквото го дават за твоя двигател, а те го дават пълна синтетика!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525TDS, E32 735i, E30 320i
Мечтае да кара: S50 нещо си ....

Мнение от кобрата » 05 Фев 2012, 1:59

Попринцип 5W40 или 5W30, ако е на повечко километри 10W40 :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520d

Мнение от popov_chris » 05 Фев 2012, 2:10

Моя майстор ми препоръча за дизел Мотул 5w40 пълна синтетика (8100 мисля беше)

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 05 Фев 2012, 3:36

slitter написа:+1 за пълната синтетика, щото и аз преди карах с 10-ка и след няколко хиляди сутрин за кратко се чуваха повдигачите, а откакто сложих пълна синтетика 5-ца Кастрол Магнатек не съм чул никой, дори сега в последните студове лампата гасне доста по-бързо (веднага гасне, щот с 10ата се бавеше). И засега не съм установил да го е пипнала, а "разбирачи" ми казваха, че щела да го харчи яко! отвори си книжката и си сложи точно такова, каквото го дават за твоя двигател, а те го дават пълна синтетика!!!

С кой Магнатек караш? Какъв му е вискозитета?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 05 Фев 2012, 12:32

JTD написа:С кой Магнатек караш? Какъв му е вискозитета?

Castrol Magnatec 5W40! Супер съм доволен!!! Реално бях доволен от харча на масло и с Castrol Magnatec 10W40, защото особено с други марки ми го пипаше, а с тази слизах от макс - до мин. за 10000, колкото е живота на маслото, демек литър на 10000. Това ме наведе на мисълта, че маслото е наистина хубаво, но в студеното време се появи нещото, което се появява на всички масла 10W40 - при първо палене сутрин поради това, че маслото е станало на пача лампата гаснеше бавно (бавно не като при дизелите, но бавно за бензинка примерно секунда и половина), а с пълната синтетика гасне мигновено, все едно навън е 20 градуса, а не минусови температури. И съответно другия важен ефект - грам, ама грам не тропат повдигачите при първо палене. Моторът работи супер тихо!!! Относно харченето - за 4000 км., откакто съм го сложил ми е слязло нивото само с около 2 милиметра по щеката от максимума, което означава, че го харчи дори по-добре, отколкото полусинтетиката. Така че мога да обобщя, че пълната синтетика е идеална за моя двигател, който по километраж е над 200 000 вече.

Както съм писал и в други теми за масла, държа да отбележа, че един двигател, дори и да е на 500 000 км., щом го дават по книжка да работи с 5W40, значи трябва да се сложи такова. Не е верно това, че щом е на повече километра, трябва по-гъсто масло. Тва са пълни глупости, измислени от пишман майстори българи, заради хлабини и тем подобни простотий! Маслото трябва да е такова, каквото го дават, защото производителя е предвидил какво трябва да се случи в тоя двигател. По дебелото масло не ти дава по-добро мазане и по-добро уплътнение на хлабините, а му е трудно да проникне в тези хлабини, които са минимални, а харченето през сегментите е също толкова голяма тъпотия, защото сегмента, ако имате представа ще знаете, че седи под напрежение с пружинен ефект в цилиндъра и стига да не се е одървил от прегряване на двигателя, не може да харчи много от там (по презумпция винаги харчи, дори и чисто нов автомобил през сегмента)! Харченето идва от гумичките на клапаните и смяната им решава проблема с това, независимо, че сте над 200-300 к км. Аз в моя случай дори и тях няма да сменя, защото литър на 10000 е прекалено малък харч, че да си отварям капака на клапаните.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 05 Фев 2012, 13:54

Колега от 8 години ползувам в колите си 5W-40 Synthoil Higt Tech на Liqui Moly.Пълна синтетика е,става и за дизел и за бензин,и най-важното,че има удължен експлоатационен срок във времето,т.е. ако не я караш много,можеш и три години да ползуваш маслото без да ти скапе мотора.Няма ментаци,защото не могат да го направят като немците.Маслата на тази фирма ми харесват,защото са като конструктор на Лего.Можеш да ги ползуваш чисти,а можеш и да ги конструираш с добавките на фирмата за съответният двигател.Аз лично добавям МоS2.Комбинацията е невероятна! Мотора утихва и върви перфектно.Личен опит с Полски Фиат, Лада 1500,Фиат Пунто,Форд Ескорт,БМВ Е36.Не е за пренебрегване и икономия от почти литър на 100км пробег и то здраво шофиране.На моят баварец му сложих и Ceratec към маслото,бъмченето направо изчезна изпод капака.Скъпото винаги на финала излиза по-ефтино!Надявам се да съм бил полезен! Между другото между няколко смени на маслото си правя промивка на мотора с Маслото за промиване на двигатели от Приста.Ефекта е чист като аптека мотор и продължително свежо основно масло.

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 05 Фев 2012, 15:05

slitter написа:Castrol Magnatec 5W40! Супер съм доволен!!! ....

А само да ти спомена, че въпросния Магнатек не е пълна синтетика ;)
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d E46 2002г.
Мечтае да кара: 2010 e92 335i

Мнение от makaveli316 » 05 Фев 2012, 19:11

То тоя Кастрол е толкова Кастрол, че....
Чудно ми е как в България е 2 пъти по-евтино, даже и повече, от същата бутилчица масло в Германия или друга европейска държава?
Кой знае кой циганин ги налива в някое село тия бутилки и варели и някой прави лудите пари, а ние си мислим, че сме сложили невероятното масло Кастрол....

slitter написа:
Както съм писал и в други теми за масла, държа да отбележа, че един двигател, дори и да е на 500 000 км., щом го дават по книжка да работи с 5W40, значи трябва да се сложи такова. Не е верно това, че щом е на повече километра, трябва по-гъсто масло. Тва са пълни глупости, измислени от пишман майстори българи, заради хлабини и тем подобни простотий!

На мен и немци са ми го казвали това, не са май само пишман майсторите в България дето го говорят. Пък вече дали на практика е така....
Мен ако питаш, като сложиш ново масло БМВ, Кастрол или каквато и да е марка, мотора си работи по един и същи начин и малко ми е чудно как някой усеща въобще някакви разлики в работата на мотора с различните марки масла. Всичко е на психическа основа и единствената разлика е като махнеш старото масло и сложиш новото, иначе такива "оле като сложиш еди кое си масло и колата лети", ми звучи нереално.
Изображение

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 05 Фев 2012, 19:31

Официалния сайт на Castrol дава Castrol Edge 5w30 пълна синтетика или ако ти идва скъпо като алтернатива Slitter ти е написал Castrol Magnatec 5W40! Стига да намериш оригинално,разбира се! :yes:
p.s.Ето и пълния списък от най-добро към допустимо: Castrol EDGE 5W-30 : Castrol EDGE 0W-40 A3/B4 : Castrol EDGE 0W-30 : Castrol Magnatec 5W-40 C3 Castrol Magnatec 5W-30 C3
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Следваща

Назад към E46