Смяна масло двигател- питане.
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- janko_0411
- кандидат ентусиаст
-
Смяна масло двигател- питане.
Колеги маслото на двигателя и филтъра ги сменям на 10 000 км.В М КАР Пловдив ми казаха,че маслото се сменя по показанията на инспекцията и не е необходимо толкова често.Сега съм на 10 000,но по инспекция мога да мина още пет.Не знам на кой да вярвам.Ако инспекцията не важи защо е необходимо да я занулявам при всяка смяна?Сега съм със GM 10W40 Германско.Някаква идея,колата е 525 ТДС
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Re: Смяна масло двигател- питане.
Сменяй си маслото на 10к и си свиркай. Инспекцията по принцип изчислява времето за смяна освен по пробега, и по начина на каране - колко се кара студена, в какви обороти и т.н. Но това не значи, че ако си минал 10к за 2 години и си карал нормално, това масло не е загубило качествата си. Неслучайно има един неписан закон - масло се сменя на 10к (това е относително. Общо взето няма понятие като "прекалено честа смяна на маслото". Има колеги, които сменят на 6к.) или една година.
- Я.Велинов
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E61 530d , E39 Touring
10000 е максимума, аз даже повече от 8000 не бих карал. Така че го сменяй 

- cls6666
- ентусиаст
-
- Кара: Е39 525 tds '97
- Мечтае да кара: CL65 AMG
- Детайли за колата: дизел
Инспекцията мисля беше на 25000 км,ако я чакаш да изгасне може да си прецакаш мотора ,на мен ми светеха три диодчета и беше вече на 14000км,сменяй си маслото на 8-10 хил.км.
- ShibinG
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39tdsA "97
- Мечтае да кара: c63amg
даже 10в40 е хубаво след 8000км да мислиш за смяна , аз карам 5в40 на същия мотор 10000km от смяна до смяна и мотора трака доволен 

6>4
- popov_chris
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 520d
Ако наистина те е грижа за колата не си и помисляй за повече от 10000 км. преди следващата смяна. Иначе като масло съм сложил на моята Мотул 8100 пълна синтетика 5w40 и макар че му дават 15000 км. ще го сменя като стане на 8000 км. Все пак около 200 лв. за масло и филтър не са чак такъв разход за 8-10000 км. и чакане на 15000 км без смяна по мое мнение малко или много граничи с глупоста. Все пак колкото по-често толкова по добре за двигателя.
- boris_m
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d
Карал съм 3ка със същия двигател (2.5 ТДС), а сега съм с 530Д Е39. Маслото и преди, и сега, въпреки, че слагам уж оригинално БМВ (което е за 25К) сменям между 7 и 8К километра. За дизелите по нашите географски ширини мисля, че е задължително 

Братя в интерес на истината де е тоя неписан закон ( не визирам никой конкретно наистина 99% от нас българите го смятаме това ) че на 10000км се сменяло маслото , няма го това е останло от време оно кога се караха други колици . Та производителя е преценил че при тези и тези условия маслото се сменя кат загаснат зелените човечета
, тъй де и светне надписа Ойл сървис . Обаче тук в нашата мила родина едно от тези условия няма как да се гарантира и собственика на првозното средсто няма как да е сигурен че маслото е това което е имал предвид производителя в случая БМВ макар че на опаковката си пише квото трябва. Та де го това оригинално масло щото и аз слагам такова ( уж ) амапоследно ми го предложиха на цена 10.4лв и то говорим за синтетика 5w40 на БМВ . Е как дя го сложа като ми се струва супер невероятно като се явява най-евтиното масло на пазара и като в същото време официалния представител на БМВ в нашия град го е изложил същото на стелажите си и кат му погледнеш датата на производство са минали има-няма 3 години
. Тъй че индикациите колкото и да са красиви не важат за нас . Та до колегата важно е маслото ти да е прясно и дошло от производителя заявил собствеността върху етикета ( това последното няма как да се гарантира , това е факт ) , е те тогава може да си го сменяш на колкото ти е кеф на 8,10 12 или на индикация , все тая кофти ли е маслото ако ще и 500лв за смяна да си дал то ти пили двигателя още от 5хилки нагоре тъй че преценяй по-ще улучиш . Успех . ПС: И колега избери синтетиката че тия турбини искат хубаво смазване и охлаждане не слагай 10w40 ако някой ти пълни главата с глупости че е по-плътно ( гъсто ) и е добре за понахарчващия ти двигател ( евентуално ) щото това е мит и на всичкото отгоре напълно погрешно , сипвай си маслото препоръчно от производитела до край независимо колко е годишна.

- SHTILL
- младши ентусиаст
-
- Кара: турбо дизел
- Мечтае да кара: би-турбо дизел
boris_m написа:Карал съм 3ка със същия двигател (2.5 ТДС), а сега съм с 530Д Е39. Маслото и преди, и сега, въпреки, че слагам уж оригинално БМВ (което е за 25К) сменям между 7 и 8К километра. За дизелите по нашите географски ширини мисля, че е задължително
Карам 3ка тдс (малкия). Точно 2 пъти ми трябваше да сложа оригинално БМВ масло и останах супер разочарован. Не го пипаше, но след 5 хиляди мотора просто тракаше за страх ...

- LUBO 555
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 528i
- Мечтае да кара: комбайн в парламента
Не знам какво е качеството на маслата в България или по-точно до колоко можеш да се довериш на дадена марка,но според мен да сменяш полу или още по–малко синтетично масло на всеки 8-10 000 км си е чисто хвърляне на пари.
Аз карам с Моbil 1 5w50 и го сменям на 20к(80 евро само маслото)
п.с.Правя 30–35к на година.Ако трябва да сменям масло на всеки 4 месеца по–добре да си купя карта за градски транспорт
Аз карам с Моbil 1 5w50 и го сменям на 20к(80 евро само маслото)
п.с.Правя 30–35к на година.Ако трябва да сменям масло на всеки 4 месеца по–добре да си купя карта за градски транспорт
- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Е Любо, аз и БМВ карам и масла продавам, и пак имам карта за градския транспорт, че ми е по евтино....
Бях вземал за проба Х6 чисто нова, на нея и пишеше че първата смяна на масло е на 15000 мили......БМВ масло 5W30...
Като работех на корабите сменяхме маслото на двигателя на 800 моточаса...Най-интересното че отработеното масло минаваше през един маслен сепаратор и се изгаряше от двигателя...Носехме само свежото с нас, другото отива за гориво .

Бях вземал за проба Х6 чисто нова, на нея и пишеше че първата смяна на масло е на 15000 мили......БМВ масло 5W30...
Като работех на корабите сменяхме маслото на двигателя на 800 моточаса...Най-интересното че отработеното масло минаваше през един маслен сепаратор и се изгаряше от двигателя...Носехме само свежото с нас, другото отива за гориво .
- LUBO 555
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 528i
- Мечтае да кара: комбайн в парламента
sadex5 написа:Е Любо, аз и БМВ карам и масла продавам, и пак имам карта за градския транспорт, че ми е по евтино....![]()
То остава и ти да се уплачиш от цената на бензина

Плащаш го на 3,61$ за галон

Ама наистина според мен,за синтетично масло 20к си е нормално
- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Ами за 4 $ ? Даже видях по 4,40
Мобил го дават малко под 4 на някой места...

- NAPSTERS
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото запали
оилсървиса е сметнат според маслата предписани от производителя, друг е въпроса какви масла се продават в България. Все пак да не забравяме, че караме вече 10 годишни коли с пробег над гаранционния, такаче смяната на масло на 10 000км. е съвсем нормална. 

- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
NAPSTERS написа:оилсървиса е сметнат според маслата предписани от производителя, друг е въпроса какви масла се продават в България. Все пак да не забравяме, че караме вече 10 годишни коли с пробег над гаранционния, такаче смяната на масло на 10 000км. е съвсем нормална.
Милене, много зависи от маслото, пробега, цвета, харча, звука и т.н.т. На Е34-ката го сменям на 7-8к, но на Е39-ката чакам до 15к. Така, че няма рецепта.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2