Питане М54Б30 виско-ел.перка
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 3352
- Регистриран на: 29.03.2007
- Местоположение: Pleven
- Пол: Мъж
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Re: Питане М54Б30 виско-ел.перка

- M5
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 338
- Регистриран на: 13.09.2004
- Местоположение: София
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
Re: Питане М54Б30 виско-ел.перка
Не казвам, че физиката ми е силна черта, но каква е логиката на тенджерите под налягане, след като тогава водата ще кипне при по-висока температура? Значи ще трябва допълнително енергия от котлона за загряване и яденето ще се сготви по-бавно?
Re: Питане М54Б30 виско-ел.перка
Цитат:
Теория за Кипенето
Температурата на кипене зависи от налягането на газа върху повърхността на течността. Дадените по-горе стойности са при атмосферно налягане 1 бар (1000 хектопаскала). Кипенето започва когато кинетичната енергия на молекулите на течността стане достатъчна, за да преодолее силите на привличане между тях в течността и освен това преодолее и натиска на налягането на газа над повърхността. Когато налягането е по-ниско - кипенето започва при по-ниска температура и обратно. Известно е, че поради тези свойства на кипенето, не можете да си сварите яйце на Марс, защото водата там кипи при много по-ниска температура. А в тенджерата под налягане храната се готви по-кратко и с по-малък разход на енергия, защото при повишеното налягане вътре водата е с по-висока от 100 градуса температура и не кипи. Съответно не изразходва енергия за превръщането си в пара, а по-високата температурата прави варенето по-бързо.
От тук:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%BD%D0%B5
Някои не признават нито физиката нито GOOGLE-то
Теория за Кипенето
Температурата на кипене зависи от налягането на газа върху повърхността на течността. Дадените по-горе стойности са при атмосферно налягане 1 бар (1000 хектопаскала). Кипенето започва когато кинетичната енергия на молекулите на течността стане достатъчна, за да преодолее силите на привличане между тях в течността и освен това преодолее и натиска на налягането на газа над повърхността. Когато налягането е по-ниско - кипенето започва при по-ниска температура и обратно. Известно е, че поради тези свойства на кипенето, не можете да си сварите яйце на Марс, защото водата там кипи при много по-ниска температура. А в тенджерата под налягане храната се готви по-кратко и с по-малък разход на енергия, защото при повишеното налягане вътре водата е с по-висока от 100 градуса температура и не кипи. Съответно не изразходва енергия за превръщането си в пара, а по-високата температурата прави варенето по-бързо.
От тук:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%BD%D0%B5
Някои не признават нито физиката нито GOOGLE-то
- M5
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 338
- Регистриран на: 13.09.2004
- Местоположение: София
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани