Моля за малко инфо относно е39 520д

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Моля за малко инфо относно е39 520д

Мнение от mmaxx » 10 Яну 2012, 17:48

Здравейте , колеги ,
от 5 години карам ауди купе и взе че ми поомръзна. По ред причини реших да сменя марката , като на сърцето ми е легнала именно е39-ката. Като цяло чух доста мнения че мерцедес "очиларка" е по-разумен вариант но нещо не ми се кара такъв , малко ми е пенсионерски а комбитата са си катафалки :mhihi:
И така се стигна до там да пиша тук да чуя мнение по въпроса. В една автокъща в софия видях е39 , 520д , 2000г , фейслифт.Внос от Италия , има козметични забележки. Това което ми направи впечатление е , че е доста постно откъм екстри - текстилен салон , има климатик но не е с климатроник.
Та въпроса ми е какво може да се очаква от това бмв? Двигателя е "само" 136 коня... за това голямо купе? Дават го да харчи 7-8/100 което ще е малко по-икономично от колата която карам в момента 8) Интересува ме как е поддръжката на такова бмв? Двигателя с верига ли е или с ремък? Скъпи ли са частите? (четох за ауди А6 2,5 тди няколко мнения и там положението е... четирицифрено за обслужване)
Всякаква информация би ми била от полза. Благодаря Ви предварително :bchug:

Потребител
Аватар
Кара: БМВ

Re: Моля за малко инфо относно е39 520д

Мнение от karsov » 11 Яну 2012, 15:25

Отностно поддръжката мога да ти кажа че не е относително скъпа ~1000 годишно. Масло и филтри в неоторизиран сервиз е около 200-250лв. Може и само с това да минеш на година ако не караш много. Може и да направиш ремонт граничещ с основния. Зависи на какво ще попаднеш има много некоректни търговци на автомобили бих казал половината ако не и повече.
Относно БМВ е39 според мен е чудесен автомобил но всеки си има предпочитания.... Моят съвет е преди да инвестираш сума да речем 7к в автомобил хубаво да го прегледаш в сервиз където си разбират. Потърси във форума има достатъчно информация за тези автомобили.
http://pleasehelp.hit.bg/

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520d

Мнение от popov_chris » 11 Яну 2012, 20:03

Имам точно същото такова и съм доста доволен за момента. Едно от добрите му качества е ниския разход - свалял съм го до 5.0/100 извънградско (но каране с не повече от 100 на сравнително равно). Максимален разход извънградско съм засичал 6.3 при 130-140 по магистралата с 4 човека и пълен догоре багажник. На градско дава между 8 и 9 според зависи. Двигателя доколкото знам е от Е46 320d и не мисля че е по-тромаво поне не осезаемо от нея. Е46 320d е 1400 кг, a E39 520d e 1490 кг. ако не лъжа. Ако търсиш кола за нормално каране, а не за гонки мисля че е добро решение с оглед скъпите горива. Спрямо 525d би се усетила разлика основно на старта, но пък при 525d и теглото на колата скача заради 6-цилиндровия двигател спрямо 4 при 520d (единствената е39 с 4 цилиндъра) така че разликата се стопява. Това което би усетил като негатив е ако се наложи търсене на някоя специфична само 520d част която не може да се вземе от е46 320d или друга e39-ка, тъй като това е може би най-рядката е39 по моргите и автокъщите, а оригиналните нови части удрят по джоба. Така че с няколко думи все едно взимаш е46 320d но с по-мазна возия, по-просторна и все пак 5-ца вървяща с нищожен разход на гориво :)

Потребител
Аватар

Мнение от mmaxx » 11 Яну 2012, 21:31

Въртя около 12-15к годишно.
Има ли много разлики между този двигател на е46 и е39?
Също ме интересува като е 2000 година това трябва да преди фейслифта. Като гледам разликата е след 2001година. Но пък муцуна , фрове , всичко си му е фейс... Нормално ли е или да очаквам да е било леко намачкано отпред и затова да са фейс-лифтнали? :mhihi:
За притеснение ли е че не е с климатрник а с едни малко нетипични за този клас коли врътки и копчета :kuku:
Фабрично ли са с нивомат или не е задължително?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 11 Яну 2012, 23:12

Все се каня да пусна една анкета... Колко филтъра се сменят със смяната на маслото на Е39 ?... 1) 7 ; 2) 9 ; 3) 11 :mhihi:
Онази цифра горе е невъзможна, щото само филтъра за картерните газове е над 100лв :mrgreen:

Общо взето се ориентирай към комънрейл... Просто са повече, и лесно би си решил евентуалните проблеми... А и на разход са по-леки и в двата компонента...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520d

Мнение от popov_chris » 12 Яну 2012, 0:23

И моята е малко преди файслифта (края на април 2000), но този модел се произвежда от февруари 2000 до 2003, преди това няма 520d. Двигателя казват че е същия едно към едно със е46 320d стария мотор (136 коня), защото имало и нов (150 коня пак 2.0 дизел ако не се лъжа). Това с муцуната щом са го направили фейс не е задължително да е удряно, и мен по ме кефи фейса като визия и затова и аз в такава посока съм го променил. Това че не е с климатроник е странно, досега не съм виждал такива без? При мен е двузонов климатроник. Но може и да има без, знам ли.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 12 Яну 2012, 1:10

Колега, това че няма климатроник не е притеснително и не бих казал, че е ненормално. То даже има е39-ки без климатик. Това, което трябва повечко да те притесни е, че колата е от Италия. :) Както вече и колегите преди мен споменаха, купувай само след обстоен преглед.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 12 Яну 2012, 10:23

И моята кола е от Италия. Имам я вече от над три години и почти сто хиляди км. Доволно за това купе си върви, с чип съм. Смяна масла плюс филтри от колега от форума е около 190 лв с удължено обслужване на 18 хил км. Това включва масло, маслен филтър, възд филтър, горивен филтър и филтри купе. Филтър картерни газове взимаш един от тия които не се сменят повече и няма да даваш пари за него след това. Това е за обслужването. По мотора всичко което ти трябва можеш да търсиш от Е46. За останалото си е от Е39 и се намира навсякъде. Успех!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 12 Яну 2012, 20:00

Да не е в Обеля в автокъщата? Че ако е това ...... много зле изглежда :twisted:
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530DA '99

Мнение от Ivailo28 » 12 Яну 2012, 20:48

Ivo_Borisov написа:И моята кола е от Италия. Имам я вече от над три години и почти сто хиляди км. Доволно за това купе си върви, с чип съм. Смяна масла плюс филтри от колега от форума е около 190 лв с удължено обслужване на 18 хил км. Това включва масло, маслен филтър, възд филтър, горивен филтър и филтри купе. Филтър картерни газове взимаш един от тия които не се сменят повече и няма да даваш пари за него след това. Това е за обслужването. По мотора всичко което ти трябва можеш да търсиш от Е46. За останалото си е от Е39 и се намира навсякъде. Успех!

И моята е от Италия. Освен консумативите съм заварил генерацията, сменил съм държачите на фаровете, кората на шофьорската седалка, лентов кабел на таблото. Не мога да разбера какво не им харесват на италианските бмв-та?!? Всеки разправя бягай, та бягай. Ама конкретна причина???

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 12 Яну 2012, 22:17

Ами по мои лични наблюдения, особено на коли от южната част на Италия, са им изгорели кожените салони. Боята на колата и тя е в кофти състояние. Освен това италианците се славят с безхаберното си отношение към колите. Разбира се, това не важи в 100% от случаите.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mmaxx » 13 Яну 2012, 12:25

barty написа:Да не е в Обеля в автокъщата? Че ако е това ...... много зле изглежда :twisted:

Именно за него става въпрос , доста ме заинтригува , в обявата пишеше че е без забележка но на място лъснаха доста забележчици :lol:
Но все пак ми грабна вниманието комбинацията от икономичен двигател и просторно купе 8) Каквото и да си говорим с тези цени на горивата вече е нужно човек да се замисли за икономичен вариант. Другото което обмислям е нещо газов инжекцион или метан. Предпочитам и да е комби. Гледах и 3-та серия , но някакси ми се вижда малка.
А относно тов бмв в обеля... като премислям покупката му ми се струва доста рискована.
Забележките които открих:
-Пласмасата около ръчките за настройка на шофьорската седалка бяха хванати с някакви винтчета :mhihi:
-салона явно е пран , но не е успял да изсъхне , останали са петна (това с едно повторно изпиране според мен ще е ок)
-в багажника са разляли нещо от сорта на белина и има бяло петно на мокетчето
-ръкохватката на задна дясна врата е подменена с друга на която се вижда отдолу червена боя :confused:
-не се отваря дясната поставка за чаша
- волана беше леко захабен
- гумените уплътнения бяха скапани
Общо взето някои от тези забележки пораждат доста въпроси. От друга страна гледах още няколко такива петици - като цяло трудно се намира добър екземпляр под 10к , дори и по-скъпи често имат забележки по ламарините най-вече , оправяни , пребоядисвани.. чукнато от тук от там...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 13 Яну 2012, 19:20

Колега, тази кола е без никакви екстри а и е адски амортизирана и захабена :shock:
Това е била фирмена кола, евтино закупена, карана много, не пазена.....
Не бих я купил за повече от 2 хил лв, защото трябва да дадеш още 5 хил по нея за да стане лъскава
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от wladio » 13 Яну 2012, 19:47

колега ако вадиш 7-10к помисли и за някоя глезотийка в повече да има колицата.10 бона си е пара,и трябва да се оправдае с нещо за кола на 10 години,не само с марката....избора ти е добър за е 39,но за тези кинти може да попаднеш да си е с вс екстри.мнението си е мое,аз така мисля.щото за 10к може да вземеш кола на 2-3 години,но няма комфорт,возия и още много много неща.избора е твой,но не бързай,глеедай внимателно,и питай.успех.

Потребител
Аватар

Мнение от mmaxx » 13 Яну 2012, 21:25

wladio написа:колега ако вадиш 7-10к помисли и за някоя глезотийка в повече да има колицата.10 бона си е пара,и трябва да се оправдае с нещо за кола на 10 години,не само с марката....избора ти е добър за е 39,но за тези кинти може да попаднеш да си е с вс екстри.мнението си е мое,аз така мисля.щото за 10к може да вземеш кола на 2-3 години,но няма комфорт,возия и още много много неща.избора е твой,но не бързай,глеедай внимателно,и питай.успех.

Въпроснта е за 6к. Не ме притеснява толкова че няа глезотиики , както казах най-много ме изненада двигателя , въобще н предполагах че го има и на е39 , най-много ме разочарова състоянието (ако беше по-лачен вече и аз най-вероятно щях да съм в клуба) 8)
За 10к тези които гледах са с други двигатели. Честно казано 530д малко ме плаши откъм разход , данък и т.н. Не съм чак такъв играч :oops: Иначе от тяхсе намират читави екземпляри , да , но като купувам кола исам да все пак и да не се надценявам много и да успява да посрещна разходите свързани с нея

Следваща

Назад към E39