Дюзи и ниски обороти на M47N

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Дюзи и ниски обороти на M47N

Мнение от Gqbriel » 09 Яну 2012, 10:25

stoimenov_1958 написа:Симптомите са за свещи.Приготви си по 20-22лв за 1бр. френски свещи и си смени всичките на веднъж защото след като са тръгнали ще издъхнат една по една.Самата смяна е трудоемка и е редно да се прави само на напълно студен двигател така вероятността да се скъса някоя се намалява.По-добър симптом от лошата миризма и притрисането на студен двигател не търси.Напълно е възможно релето да е дефектирало.

Свещи,които не излизат на диагностика - защо точно да ги сменя :dunno: ...освен ако не реши да го направи,чисто профилактично - след което особено в това време разликата е осезаема..
Ако са свещи да са Беру (Beru)..за мен най-добрия избор за нашите коли...а най-хубавото е че е студено..и за самата процедура,е по-добре когато е студен двигателя,в това време лесно постижимо,че ако е 40 градуса навън :mhihi:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: compact
Детайли за колата: BMW compact e46 03 320td 150 hp

Мнение от olegvn » 09 Яну 2012, 11:18

Gqbriel написа:
stoimenov_1958 написа:Симптомите са за свещи.Приготви си по 20-22лв за 1бр. френски свещи и си смени всичките на веднъж защото след като са тръгнали ще издъхнат една по една.Самата смяна е трудоемка и е редно да се прави само на напълно студен двигател така вероятността да се скъса някоя се намалява.По-добър симптом от лошата миризма и притрисането на студен двигател не търси.Напълно е възможно релето да е дефектирало.

Благодаря колега за съвете , но диагностика ДИС и ИНПА не хващат никакви проблеми в DDE 5.0 engine :kuku: свързани с реле и свещи и каквото и да е било, вечерта ще постна нови снапшотове да покажа как след като колата достигне 70 градуса 3 те дюзи работят нормално, но 4 та дюза показва - 1.4 и докато седях в колата се усети притрисане за секунда :shock: и това ме заинтригува да пусна инпа и да гледам цилиндрите отново и какво .. 4 -та дюза отива на -3,3 и 3-та дюза веднага почва да компенсира и тя дига на +3.3 и затова притрисва , после всичко пак се нормализира и 4-та дюза пак показва -1.4 , 1.2 . Претрисването го няма когато колата има първо каране.

Малко :OT: Колеги като колата загрее и като чакам на светофара или съм на място ( на свободна ) , лампата за масло пресвятква :/ , а на тръгване се изключва . Имам масло колкото щеш , като паля се включва лампата и изключва веднага. На инпа нямам показател какво е налягането за да ви кажа. На бензинките мисля , че го показва.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 09 Яну 2012, 11:45

olegvn написа:
Gqbriel написа:

Благодаря колега за съвете , но диагностика ДИС и ИНПА не хващат никакви проблеми в DDE 5.0 engine :kuku: свързани с реле и свещи и каквото и да е било, вечерта ще постна нови снапшотове да покажа как след като колата достигне 70 градуса 3 те дюзи работят нормално, но 4 та дюза показва - 1.4 и докато седях в колата се усети притрисане за секунда :shock: и това ме заинтригува да пусна инпа и да гледам цилиндрите отново и какво .. 4 -та дюза отива на -3,3 и 3-та дюза веднага почва да компенсира и тя дига на +3.3 и затова притрисва , после всичко пак се нормализира и 4-та дюза пак показва -1.4 , 1.2 . Претрисването го няма когато колата има първо каране.

Малко :OT: Колеги като колата загрее и като чакам на светофара или съм на място ( на свободна ) , лампата за масло пресвятква :/ , а на тръгване се изключва . Имам масло колкото щеш , като паля се включва лампата и изключва веднага. На инпа нямам показател какво е налягането за да ви кажа. На бензинките мисля , че го показва.

Сигурен ли си,че на ДИС и ИНПА не излизат грешки за свещи - :mhihi: ...излиза 4214 "Glow plug Cylinder х" ...малко е безсмислено,да правиш диагностика,ако подобни неща не излизат :mhihi: ,това че нямаш грешка - не означава ,че не излиза :yes: и отново реле грешка не дава,ако са нови свещите - сменени и пак даде 4/6 не работещи тогава е реле :yes:
Преди седмица,имах същото показание на 3-то цилиндър,но бях сипал Дезолит (от Дару),Castrol TDA,резервоар до горе и покарах..само че не предвидих да поантисна педала на газта и в един момент,както си работи колата и взе да тресе на място - понеже лаптопа си е с мен и коледния подарък (кабела) свърши чудесна работа...оставих колата да изстине двигателя запалих на живи данни..понатиснах малко..налях друга нафта и сега всичко е ток...
Сипи един Protec и пробвай с малко повечко газ да продухаш...не те съветвам да караш колата,с такива показания на дюзата..
А това което,казваш с леко претрисане доакто работи би трябвало (аналогично при мен) да имаш грешка rough controller - сиреч сериозни отклонения на някоя от дюзите.. :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 09 Яну 2012, 12:07

Hmm Скенирам с Диса цялата кола и ми дава грешки в парктриник и т.н , но в дде няма грешки. Не съм пускал живи данни през диса , но в скоро време ще го направя :) компа ми е много зле и докато се включи диса минава 10 минути и забива... и за 1 тест седя по час в колата :banghead: . Така де на проста диагностика quick scan няма грешки. Ако имам грешки трябва да покаже с X на dde в function control unit , че имам проблем нали ? и като цъкна read fault memory ми пише , че няма записани грешки.А това октлонение на 4-ти цилиндър -3.3 е за секунда(рядко при първо палене) и после пак на -1.2 и няма записана грешка. :kuku: колата е голяма мистерия .. един колега направи диагностика преди седмици ( който знаеше какво прави !) и ако имаше такива записани грешки щеше да ме уведоми. Колата е с табло от бензин :oops: :banghead:

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 10 Яну 2012, 8:17

olegvn написа:....

Дюза се хваща като грешка само при стойности около 4 и над 4 :mhihi: (+/-)
Моят съвет е да я правиш тази дюза...скоро.
При минусова стойност - дюзата пикае и ако я караш така е много вероятно да прогори/изрони бутало!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 10 Яну 2012, 8:55

Dimitroff написа:
olegvn написа:....

Дюза се хваща като грешка само при стойности около 4 и над 4 :mhihi: (+/-)
Моят съвет е да я правиш тази дюза...скоро.
При минусова стойност - дюзата пикае и ако я караш така е много вероятно да прогори/изрони бутало!

Ще налея дизел + тая добавка която купих и в най-скоро време когато имам кеш , ако не се подобри показателя ще сменя дюзата с някоя читава втора ръка :/ от някоя тоталка .

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 10 Яну 2012, 9:26

При тези стойности на студен мотор - няма шанс да се оправи с добавка.

Най-голямата ти грешка ще бъде да смениш дюзата с "читава" втора ръка - първо ще разбереш дали е читава чак след като я сложиш, второ само ще стискаш палци и тя да не даде фира скоро.

Цената за рециклаж на дюза (разбирай да я направят чисто нова отвътре) е или равна на цената на дюза втора ръка или с 50-тина лева отгоре...горещо ти препоръчвам да я рециклираш, а не да я подмениш с втора ръка!

Ако си от София - пиши 1 ЛС да ти кажа къде да я занесеш - гарантирам, че след рециклажа ще дава показатели като на чисто нова дюза...каквато всъщност ще бъде отвътре - стар ще бъде само корпуса на дюзата... :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от olegvn » 10 Яну 2012, 9:33

[quote="Dimitroff"]При тези стойности на студен мотор - няма шанс да се оправи с добавка.

Най-голямата ти грешка ще бъде да смениш дюзата с "читава" втора ръка - първо ще разбереш дали е читава чак след като я сложиш, второ само ще стискаш палци и тя да не даде фира скоро.

Цената за рециклаж на дюза (разбирай да я направят чисто нова отвътре) е или равна на цената на дюза втора ръка или с 50-тина лева отгоре...горещо ти препоръчвам да я рециклираш, а не да я подмениш с втора ръка!

:yes: ок ще я рециклирам

Потребител
Аватар
Детайли за колата: Е46 320d

Мнение от Hristo83 » 15 Мар 2013, 20:10

Здравейте, да използвам темата и да попитам ниски са ми оборотите и искам да помоля някой от Пловдив ако има да ми даде една ръка да ги вдигнем малко. Благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M Tech 2
Детайли за колата: 320Д,2002,M Tech 2

Мнение от SaRsEmA » 17 Мар 2013, 10:47

Колеги искам да се възползвам от темата понеже имам подобен проблем.При мен го прави когато си поиска сутрин при първи старт на колата за една секунда се разтриса съвсем леко и се оправя веднага.Това е само сутрин и не всеки път.Може и в месеца веднъж да го направи.Колата върви във норми.Пуши черно като назтъпя повечко.Ето снимки на моите стойности на загрял мотор.
Изображение
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 18 Мар 2013, 8:12

SaRsEmA написа:Колеги искам да се възползвам от темата понеже имам подобен проблем.При мен го прави когато си поиска сутрин при първи старт на колата за една секунда се разтриса съвсем леко и се оправя веднага.Това е само сутрин и не всеки път.Може и в месеца веднъж да го направи.Колата върви във норми.Пуши черно като назтъпя повечко.Ето снимки на моите стойности на загрял мотор.
Изображение
Изображение
Изображение

Мерят се на студен старт,при загрял ако с в квайните стойности - това не е добре ,но така не се мери.
Друго,че това са относителни стойности с корекции - не са показател до толкова,че да кажеш здрави са.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS

Мнение от TRR » 20 Мар 2013, 9:37

Да се похваля и аз:
Изображение
Изображение
Изображение
Това е на студен мотор (M47N). Нещо трябва ли да ме тревожи? (от снощи ми проработи софтуера и съм доста бос в материята)

Ето и някаква грешка ...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 09 Май 2013, 19:19

Колеги, моля за някакво мнение дали са наред дюзите, за Е46 150 коня става дума. Гледани са с колби, връщат еднакво количество всички, но имам някакви съмнения относно състоянието им. :roll:

Студен старт (10 секунди след палене)

Изображение

1-2 минути по-късно

Изображение

Другото, което ми направи впечатление - когато вляза в менюто Selective Rotation Conformity, колата започва да тресе доста. Веднага след това влизам пак в менюто за дюзите и колата продължава да тресе, като някои стойности са доста завишени - около 4. 3-4 секунди по-късно се връщат към обичайните стойности и колата спира да тресе. Това нормално ли е? Какво точно е това меню Selective Rotation Conformity и защо започва да тресе като вляза в него? Няма записани никакви грешки.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 15 Май 2013, 10:10

dimodi написа:Гледани са с колби, връщат еднакво количество всички, но имам някакви съмнения относно състоянието им. :roll:

2ри цилиндър пикаеща дюза.

Я разкажи как точно се направи теста с колбите ??

Студен мотор, топъл мотор, на празен ход, с газ ??

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 15 Май 2013, 19:36

Dimitroff написа:2ри цилиндър пикаеща дюза.

Я разкажи как точно се направи теста с колбите ??

Студен мотор, топъл мотор, на празен ход, с газ ??

При теста с колбите моторът не беше съвсем загрял, може би около 60 градуса, на празен ход, около две-три минути работа. Имам шум като от аванс на студен двигател и предполагам, че е заради дюза. Обаче не вярвам на сервизи и съм почти сигурен, че ако ги пратя за профилактика ще кажат, че всички са за ремонт. Не знам доколко мога да съм сигурен, че две дюзи са наред и две проблемни за да пратя само тях. :roll: Ето как изглеждат нещата при загрял мотор на 80 градуса.

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46