Въпрос относно консумация
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- zenthel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 528i
- Мечтае да кара: Самолетоносач
Въпрос относно консумация
E39 523i 170кс Двоен Ванус
Джанти - 18 цола
225x45x18 отпред
245х45х18 отзад
Смятате ли, че с по-малки гуми (стандартните 15ки например) консумацията ще падне драстично надолу?
Някой да е правим смяната? Моля споделете впечатления, наблюдения.
Благодаря.
Джанти - 18 цола
225x45x18 отпред
245х45х18 отзад
Смятате ли, че с по-малки гуми (стандартните 15ки например) консумацията ще падне драстично надолу?
Някой да е правим смяната? Моля споделете впечатления, наблюдения.
Благодаря.

- dosko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530 D Хафтомат
- Мечтае да кара: 740D
Re: Въпрос относно консумация
По принцип ако сложиш 205/55/15 , веднага ще намалиш разхода - това е мое наблюдение.Тоест - по тесни гуми , по малко триене , респективно по малък разход.
Но пък има значение и как караш
. Ако караш по бързичко ,с по широките гуми ти е по устойчива колата. Така че сам трябва да направиш избор.
Успех.
Но пък има значение и как караш

Успех.
- M5
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
Разхода ще падне, но чак драстично едва ли. Според мен с 15"-ки разхода ще спадне с около 1-1.5 литра най-много. Много зависи и колко ти е тежък десния крак.
Какъв разход дава в момента?
Производителите на автомобили се радват за всеки 100ml свален разход, а ти с тоя 1L направо изби рибата. 1L е много голяма разлика.M5 написа:Разхода ще падне, но чак драстично едва ли. Според мен с 15"-ки разхода ще спадне с около 1-1.5 литра най-много. Много зависи и колко ти е тежък десния крак.
По темата: при мен разликата е 0.5л нафта за 100км. между 225/45/17 и 195/65/15
- M5
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
Дал съм много оптимистичен вариант
. Все пак колегата кара бензинов мотор и може там разликата да е по-голяма. Като сложи по-тесни и високи гуми, колата ще почне да я усеща по-нестабилна и ще дава по-малко газ. От там и по-нисък разход 

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
Ще падне разхода задължително!
За завишения разход не играе роля само ширината на гумата, по голямото триене и челно съпротивление, много важно е и общото тегло на джанта с гума.
Една тенекиена 15-ка с гума 225, сигурно тежи наполовина на 18 цола със същата ширина гума, от там идва и завишения разход, по трудно се развъртат по-тежки гуми, искат повече мощност. Самите гуми от 17 цола нагоре са много тежки, защото са многослойни, с усилен борд, особено ако са и RunFlat.
Ако сложиш 15 цола "обикновени" джанти(при е39 алуминиеви супер леки), ще усетиш комфорта и колата ще лети, но устойчивостта в завой ще е доста малка.
За завишения разход не играе роля само ширината на гумата, по голямото триене и челно съпротивление, много важно е и общото тегло на джанта с гума.
Една тенекиена 15-ка с гума 225, сигурно тежи наполовина на 18 цола със същата ширина гума, от там идва и завишения разход, по трудно се развъртат по-тежки гуми, искат повече мощност. Самите гуми от 17 цола нагоре са много тежки, защото са многослойни, с усилен борд, особено ако са и RunFlat.
Ако сложиш 15 цола "обикновени" джанти(при е39 алуминиеви супер леки), ще усетиш комфорта и колата ще лети, но устойчивостта в завой ще е доста малка.
- twake
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39
И излиза, че по-тясна гума = по-добро ускорение и по-нисък разход?
А общата обиколка на гумата с джантата не оказва ли значение?
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
twake написа:И излиза, че по-тясна гума = по-добро ускорение и по-нисък разход?
По-тясната и лека гума може да даде по-добро ускорение на по-маломощна кола, понеже няма да ги превърти много от старт, ще са по леки и няма да се изисква много мощност да ги развърти, също ще подобри еластичността при доускорение, от там колата се кара една идея по леко и пада разхода.
Но на една мощна кола и трябват широки гуми за добро сцепление, и слагането на тесни и леки джанти с гуми само ще влоши нещата.
Общата обиколка на гумата също оказва влияние, но е малко, все пак не може да сложиш каквато си гума искаш, има си допустими граници, които не оказват голямо значение.
- twake
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39

Ако приемем, че търся по-добро ускорение с маломощна кола и сложа примерно 215/50/17 и 225/45/17 с по-тесните ще е по-добре, въпреки че общия диаметър е доста по-голям?
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
За тези два размера, разлика няма да усетиш. Разликата в диаметъра е едва 12мм което е нищо, за по добра динамика ти трябват леки гуми с леки джанти. Ако си в диапазона 143-170 конски сили, сложи 15 цола обикновени джанти с гуми 205-225 и ще имаш пъргава, комфортна и с по-нисък разход кола.
- zenthel
- кандидат ентусиаст
-
Понастоящем колата дава разход 11л/100 градско и 7.5 извънградско с 18-цоловите джанти.
Бих искал да ви споделя, следното наблюдение:
Досега я карах с Michelin Pilot Sport Летни гуми отзад 245-45-18
Обух я мин седмица със Зимни гуми Continental ContiWinterContact TS-810 (245-45-18) и разхода ми скочи с повече от 1.5 литра!
Това е спрямо моите редовни наблюдения и много грижа за колата.
Сега тя е изключително устойчива във всякакви условия, но разхода направо ме смая!
Бих искал да ви споделя, следното наблюдение:
Досега я карах с Michelin Pilot Sport Летни гуми отзад 245-45-18
Обух я мин седмица със Зимни гуми Continental ContiWinterContact TS-810 (245-45-18) и разхода ми скочи с повече от 1.5 литра!
Това е спрямо моите редовни наблюдения и много грижа за колата.
Сега тя е изключително устойчива във всякакви условия, но разхода направо ме смая!

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Ако зимните ти гуми са по тежки от летните е нормално да вдигне малко разхода, но според мен разхода ти се е вдигнал от ниските температури, по бавното загряване на колата, каране на къси разстояния и т.н.
- zenthel
- кандидат ентусиаст
-
Знам какво имаш в предвид, но не е това. Наблюденията са ми точни. Със старата лятна гума при рязко ускорение присветваше ASC-то непрекъснато, с този чифт, нарочно трябва да го направя за да стане и то при много ръчкане.
Много по-уверено се катери, но за сметка на това разходът е по-висок.
Много по-уверено се катери, но за сметка на това разходът е по-висок.

13 мнения
• Страница 1 от 1