Въпрос за амортисьори с EDC
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- Ivailo28
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 530DA '99
Въпрос за амортисьори с EDC
Трябва да си сменя амортисьорите, които са с EDC, но ми идват доста скъпи новите, та въпроса ми е стават ли нормални амортисьори да се сложат? Имам предвид някой от моделите тука: http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=31&fg=10
- NAPSTERS
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото запали
Re: Въпрос за амортисьори с EDC
може да се поставят нормални амортесъори, но ще загубиш една хубава и рядка екстра на Е39-ката.
- Ivailo28
- кандидат ентусиаст
-
Ами точно сега нямам излишни 2500 лева, а от единия е прокапало масло. Обикновените еднакви ли са, има ли разлика в размера? Пружини трябва ли да се сменят?
- NAPSTERS
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото запали
сменят се само амортесъорите и нищо друго.
- Ivailo28
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря!
Търсачката ми връща няколко теми за EDC и тази ми се струва най-подходяща да попитам - след монтаж на по-ниски пружини (35/25) на седан с EDC има ли нужда от прекалибриране на level sensor-ите на носачите? В западните форуми слагат такива пружини и на Е39 и на Е38 с EDC, но никой не е писал за последващо калибриране, което ме кара да си мисля, че такова не се налага... Не успях да намеря и информация дали системата си инициализира нулевото положение при всяко даване на контакт или то е предварително зададено...
Има ли някой конкретен опит с такъв случай?
Има ли някой конкретен опит с такъв случай?
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
До колкото ми е известно при тази система се променя поведението (твърдостта) на амортисьора а не височината му. Левел сензорите на носачите са за автоматичното регулиране положението на фаровете т.е. не оказват влияние на EDC.

Въпросът ми идваше от заблудата, че EDC определя моментното положение на носачите (оттам и на амортисьорите) на база сигнал от тези level sensor-и, за да може в реално време да променя твърдостта на амортисьорите според зададената програма. Изглежда обаче съм в грешка и което казваш е вярно, т.е. level sensor-ите на окачването нямат отношение към EDC-то. Попаднах на този линк:
http://www.bimmerboard.com/members/WTH/ ... 715_01.pdf ,
където е описано кои датчици ползва EDC-то - "For this purpose, the system features the following sensors to record the driving situation: Steering angle sensor,
speed sensor, front body acceleration sensor, rear body acceleration sensor."
Та въпросните преден и заден датчик за ускорение мерят вертикално ускорение и са разположени около бомбетата на амортисьорите отпред и отзад. Респективно няма връзка между работата на EDC-то и положението на амортисьорите в покой... за радост на почитателите на "спортните пружини"...
Та ако изобщо се налага някакво калибриране на тези датчици след монтаж на по-ниски пружини, то не е във връзка с ЕДЦ-то, което очевидно няма да го отрази.
http://www.bimmerboard.com/members/WTH/ ... 715_01.pdf ,
където е описано кои датчици ползва EDC-то - "For this purpose, the system features the following sensors to record the driving situation: Steering angle sensor,
speed sensor, front body acceleration sensor, rear body acceleration sensor."
Та въпросните преден и заден датчик за ускорение мерят вертикално ускорение и са разположени около бомбетата на амортисьорите отпред и отзад. Респективно няма връзка между работата на EDC-то и положението на амортисьорите в покой... за радост на почитателите на "спортните пружини"...
Та ако изобщо се налага някакво калибриране на тези датчици след монтаж на по-ниски пружини, то не е във връзка с ЕДЦ-то, което очевидно няма да го отрази.
8 мнения
• Страница 1 от 1