Гонгът замлъкна

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 520i

Гонгът замлъкна

Мнение от Diavollo » 23 Ное 2011, 9:51

Привет,

Откакто застудя забелязах, че гонгът ми вече не писука. Преди при температура под 3 градуса винаги се обаждаше. Вероятно е изгорял.

Някой знае ли къде се намира и евентуално как се демонтира, за да търся друг за смяна. С малкия борд съм - само часовник, дата и температура. е34 М50В20 двигател (ако има някакво значение).

Зумерчето за фаровете бачка, не знам дали са свързани по някакъв начин.
Всичко, което не ме убива ме прави по-силен!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The ultimate driving machine

Re: Гонгът замлъкна

Мнение от Николов » 23 Ное 2011, 14:23

Колега, гонга се намира на кората точно над педалите. Държи се на 2 пластмасови щипки. И моя не писукаше, купих друг - и той така, като сложих от колата на един приятел записука. Та си мисля, че явно доста често дефектират и внимавай какво купуваш. Реално вътре има една платка с микропроцесор и малко високоговортелче. Явно се прецаква чипа, който няма оправяне :evil:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 23 Ное 2011, 20:44

Микропроцесор няма, само тактов генератор, иначе обичайно се прецаква говорителчето, сменя се и работи ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The ultimate driving machine

Мнение от Николов » 24 Ное 2011, 18:26

Единствената информация за чипа намерих тук: http://www.seekchip.com/icstock-I/ICR33271E.html. По нея съдя, че това е микропроцесор, както и от наличието на кварц на платката. Но както и да е, на единия гонг тествах говорителчето и си работеше. Ако то е дало фира пак е тъпо, защото е някакви странни 80 ома :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 25 Ное 2011, 16:53

Тоя чип може да се земени с ЛМ555 :mhihi: , в кондиция да свирукат славейчета - по желание на клиента. Сменете си говорителчето от някоя китайска играчка. :mrgreen:

Назад към E34