Избор на воден радиатор
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- uBaH
- кандидат ентусиаст
-
Избор на воден радиатор
Здравейте колеги,
По стечение на обстоятелствата, отново ми се налага да сменям воден радиатор, но този път бих искал да се допитам и до вас.
Правя уточнението, че радиатора е с парт номер: 17111436060 или за по-нагледно такъв:
Малко предистория на проблема:
Купих колата февруари месец тази година. Радиатора (оригиналния BEHR) беше спукан и много грозно лепен, като не след дълго се установи, че сълзи от някъде и се губи охлаждаща течност. Реших, че няма да се кара така и потърсих друг, здрав радиатор.
Купих от уважаван член на форума почти нов (няколко хиляди км) Nissens - няма да подлагам под съмнение думата му, приемем че е бил наистина почти нов. Монтирахме го април или началото на май месец.
Сега, след има-няма 5000 км пробег от монтажа, отново имам проблем. Радиатора тече. И като пиша тече, не се шегувам. Миналата събота качихме колата на канал, махнахме кората (която беше доволно мокра), и започнахме да търсим причината за теча. Първоначално, помислихме че е долния ("студен") маркуч, който излиза от радиатора - около него имаше най-много охладителна течност. Забърсахме старателно, но повече не се появиха капчици там. Колата, вече загряла нормално, работи на място поне 10 минути и теч нямаше. Моят човек ме накара да се кача и да задържа 2500-3000 оборота с цел да повишим циркулацията на охладителна течност в системата. След малко ми каза, че от радиатора направо шурти - теча се вижда някъде около изходящия щуцер, най-вероятно там където пластмасата се свързва с алуминиевата пита. Пиша най-вероятно, защото не сме го разглобявали напълно - там са и виско и дифузьор и маркучи и т.н. но просто няма от къде другаде да тече така.
Много се надявах да е маркуча, но не би - отново ще се сменя радиатор. Та от там и на конкретния въпрос - какъв НОВ радиатор да купя (марка)? Попитал съм повечето колеги, които се занимават с внос на авточасти и за момента има оферти за: VAN WEZEL, Nissens, BNR (не BEHR!) и някакъв белгийски (не знам марката, но с 6 месеца гаранция) ... като все още очаквам и още няколко предложения.
Какво бихте ме посъветвали и Вие? Как стои въпроса с гаранцията при този тип части (питам принципно, напълно ми е ясно, че всеки продавач ще си има свое виждане по въпроса)?
Благодаря предварително.
По стечение на обстоятелствата, отново ми се налага да сменям воден радиатор, но този път бих искал да се допитам и до вас.
Правя уточнението, че радиатора е с парт номер: 17111436060 или за по-нагледно такъв:

Малко предистория на проблема:
Купих колата февруари месец тази година. Радиатора (оригиналния BEHR) беше спукан и много грозно лепен, като не след дълго се установи, че сълзи от някъде и се губи охлаждаща течност. Реших, че няма да се кара така и потърсих друг, здрав радиатор.
Купих от уважаван член на форума почти нов (няколко хиляди км) Nissens - няма да подлагам под съмнение думата му, приемем че е бил наистина почти нов. Монтирахме го април или началото на май месец.
Сега, след има-няма 5000 км пробег от монтажа, отново имам проблем. Радиатора тече. И като пиша тече, не се шегувам. Миналата събота качихме колата на канал, махнахме кората (която беше доволно мокра), и започнахме да търсим причината за теча. Първоначално, помислихме че е долния ("студен") маркуч, който излиза от радиатора - около него имаше най-много охладителна течност. Забърсахме старателно, но повече не се появиха капчици там. Колата, вече загряла нормално, работи на място поне 10 минути и теч нямаше. Моят човек ме накара да се кача и да задържа 2500-3000 оборота с цел да повишим циркулацията на охладителна течност в системата. След малко ми каза, че от радиатора направо шурти - теча се вижда някъде около изходящия щуцер, най-вероятно там където пластмасата се свързва с алуминиевата пита. Пиша най-вероятно, защото не сме го разглобявали напълно - там са и виско и дифузьор и маркучи и т.н. но просто няма от къде другаде да тече така.
Много се надявах да е маркуча, но не би - отново ще се сменя радиатор. Та от там и на конкретния въпрос - какъв НОВ радиатор да купя (марка)? Попитал съм повечето колеги, които се занимават с внос на авточасти и за момента има оферти за: VAN WEZEL, Nissens, BNR (не BEHR!) и някакъв белгийски (не знам марката, но с 6 месеца гаранция) ... като все още очаквам и още няколко предложения.
Какво бихте ме посъветвали и Вие? Как стои въпроса с гаранцията при този тип части (питам принципно, напълно ми е ясно, че всеки продавач ще си има свое виждане по въпроса)?
Благодаря предварително.
- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Re: Избор на воден радиатор
Van Vezel не е производител, а вносител от Китай на всякакви джунджурии....Фирмата е една и се казва НИССЕНС !
Моя радиатор на колата е 9 годишен и ако ти го смъкна със сигурност ще го мислиш за почти нов
Как можа да си купиш втора ръка ???
В Русе има едни магазини ГОГО МОТО, внасят директно от Дания, и цените им просто бяха много добри. За Голф 3 цената беше нещо 95 лева.
Радиатора не го убива варовика отвътре, а го убиват вибрациите и стареенето на пластмасата !
Моя радиатор на колата е 9 годишен и ако ти го смъкна със сигурност ще го мислиш за почти нов

Как можа да си купиш втора ръка ???
В Русе има едни магазини ГОГО МОТО, внасят директно от Дания, и цените им просто бяха много добри. За Голф 3 цената беше нещо 95 лева.
Радиатора не го убива варовика отвътре, а го убиват вибрациите и стареенето на пластмасата !
- uBaH
- кандидат ентусиаст
-
sadex5 написа:Как можа да си купиш втора ръка ???
Ами а де, вече ще знам

Единствената оферта за Nissens, която имам до момента е около 320 лв. Опитах се да си направя изводи за марката, от това което прочетох по чуждите форуми (визирам BMW), но мнения много и напълно противоречиви - от пълен боклук до едва ли не най-добрите ...
За BNR (най-вероятно отново китайски) не намирам коментари и отзиви. Трябва да попитам колегата, който ми предложи "белгийски" с гаранция, дали не е точно VAN WEZEL, защото гледам там се подвизават и развиват бизнеса си.
- sadex5
- ентусиаст
-
Опитай се да го купиш чрез фирма да ти дадат отстъпка да кажем 20 % и тогава новия радиатор ти е колкото едни оригинални предни накладки от Дару
Е ако е оригинален Ниссенс, никви грижи няма да имаш. И правилен монтаж ! Все пак не купуваш за оффроуд каране.

Е ако е оригинален Ниссенс, никви грижи няма да имаш. И правилен монтаж ! Все пак не купуваш за оффроуд каране.
- dbanchev
-
-
- Кара: e39 M52 газов котлон
- Мечтае да кара: колело на кило ракия
Колега, аз си взех радиатор от Nashua- магазина им е на симеон, радиатора беше датски, но точна марка не помня. За 160лв го взех, за сега е ок, минал съм 15хиляди км за около година и е на 6, пък натам ще видим....... 

- uBaH
- кандидат ентусиаст
-
Равносметката към момента (поне откъм цени):
1. BEHR - 416 лв. в Косер (по информация на колега от форума);
2. Nissens - 317 лв. в КАЛОМЕЛА ЕООД (официалния вносител за България);
3. VAN WEZEL - 190 лв. при добре познат колега от форума, занимаващ се с продажба на части;
4. "Белгийски" с гаранция - 175 лв. при друг колега от форума, отново занимаващ се с продажба на части;
5. BNR - 190-200 лв. от няколко сайта, продаващи авточасти.
И тъй като за момента нещо ми се бави заплатата, явно ще имам около седмица време за да реша кой да взема. И разбира се, около седмица време за да събера още мнения
1. BEHR - 416 лв. в Косер (по информация на колега от форума);
2. Nissens - 317 лв. в КАЛОМЕЛА ЕООД (официалния вносител за България);
3. VAN WEZEL - 190 лв. при добре познат колега от форума, занимаващ се с продажба на части;
4. "Белгийски" с гаранция - 175 лв. при друг колега от форума, отново занимаващ се с продажба на части;
5. BNR - 190-200 лв. от няколко сайта, продаващи авточасти.
И тъй като за момента нещо ми се бави заплатата, явно ще имам около седмица време за да реша кой да взема. И разбира се, около седмица време за да събера още мнения

- denis_dimirev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E53 3.0i, E61 530xd
- Мечтае да кара: Турбо Комби :-)
Ванка,
Аз миналата година спуках моя долу до разширителният съд. Цената на новият не ми хареса и си взех втора ръка от Горски Извор ( знаеш къде е ). Вече една година и 40к км никакви ядове.
А цената му беше 150 лв.
Поздрави
Аз миналата година спуках моя долу до разширителният съд. Цената на новият не ми хареса и си взех втора ръка от Горски Извор ( знаеш къде е ). Вече една година и 40к км никакви ядове.
А цената му беше 150 лв.

Поздрави
- uBaH
- кандидат ентусиаст
-
За втората употреба е ясно Денис - нимират се от оригинални до съвсем китайски на 1/3 до 1/2 от цената в магазина. Не е само Госрки Извор - и от Стамбо мога да взема и от форума, но просто след като веднъж вече съм взел втора ръка и се спомина толкова бързо, не ми се рискува отново.
Затова се и допитвам до колегите.
@ gentata - аа има си и казанче
, цял kit си продават хората срещу скромната сума от ~1200 гущера (радиатор, казанче и електрическа перка, която да замести виското).
Затова се и допитвам до колегите.
@ gentata - аа има си и казанче

Последна промяна uBaH на 22 Ное 2011, 19:39, променена общо 1 път
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Последна промяна gentata на 13 Дек 2011, 21:30, променена общо 1 път
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- sigman
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 96г 520i M52 Б20
barty написа:Нисенс
3 та година го карам никакви проблеми

Bayerische Motoren Werke
- NAPSTERS
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото запали
нисенс е добро решение.
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
- sadex5
- ентусиаст
-
Ти колега би ли си купил радиатор за 800 лв ????? За 12 годишна кола ? Говоря ти за оригинален БЕР !
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Както е написал колегата по-горе 419лв, с малко отстъпка ще го свали и под 350лв!!!
И е същия Behr,който е и в Дару
И е същия Behr,който е и в Дару

28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2