Избор на воден радиатор

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Избор на воден радиатор

Мнение от uBaH » 22 Ное 2011, 12:29

Здравейте колеги,

По стечение на обстоятелствата, отново ми се налага да сменям воден радиатор, но този път бих искал да се допитам и до вас.
Правя уточнението, че радиатора е с парт номер: 17111436060 или за по-нагледно такъв: Изображение

Малко предистория на проблема:
Купих колата февруари месец тази година. Радиатора (оригиналния BEHR) беше спукан и много грозно лепен, като не след дълго се установи, че сълзи от някъде и се губи охлаждаща течност. Реших, че няма да се кара така и потърсих друг, здрав радиатор.
Купих от уважаван член на форума почти нов (няколко хиляди км) Nissens - няма да подлагам под съмнение думата му, приемем че е бил наистина почти нов. Монтирахме го април или началото на май месец.

Сега, след има-няма 5000 км пробег от монтажа, отново имам проблем. Радиатора тече. И като пиша тече, не се шегувам. Миналата събота качихме колата на канал, махнахме кората (която беше доволно мокра), и започнахме да търсим причината за теча. Първоначално, помислихме че е долния ("студен") маркуч, който излиза от радиатора - около него имаше най-много охладителна течност. Забърсахме старателно, но повече не се появиха капчици там. Колата, вече загряла нормално, работи на място поне 10 минути и теч нямаше. Моят човек ме накара да се кача и да задържа 2500-3000 оборота с цел да повишим циркулацията на охладителна течност в системата. След малко ми каза, че от радиатора направо шурти - теча се вижда някъде около изходящия щуцер, най-вероятно там където пластмасата се свързва с алуминиевата пита. Пиша най-вероятно, защото не сме го разглобявали напълно - там са и виско и дифузьор и маркучи и т.н. но просто няма от къде другаде да тече така.

Много се надявах да е маркуча, но не би - отново ще се сменя радиатор. Та от там и на конкретния въпрос - какъв НОВ радиатор да купя (марка)? Попитал съм повечето колеги, които се занимават с внос на авточасти и за момента има оферти за: VAN WEZEL, Nissens, BNR (не BEHR!) и някакъв белгийски (не знам марката, но с 6 месеца гаранция) ... като все още очаквам и още няколко предложения.

Какво бихте ме посъветвали и Вие? Как стои въпроса с гаранцията при този тип части (питам принципно, напълно ми е ясно, че всеки продавач ще си има свое виждане по въпроса)?

Благодаря предварително.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Re: Избор на воден радиатор

Мнение от sadex5 » 22 Ное 2011, 13:49

Van Vezel не е производител, а вносител от Китай на всякакви джунджурии....Фирмата е една и се казва НИССЕНС !
Моя радиатор на колата е 9 годишен и ако ти го смъкна със сигурност ще го мислиш за почти нов :lol:
Как можа да си купиш втора ръка ???
В Русе има едни магазини ГОГО МОТО, внасят директно от Дания, и цените им просто бяха много добри. За Голф 3 цената беше нещо 95 лева.
Радиатора не го убива варовика отвътре, а го убиват вибрациите и стареенето на пластмасата !

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uBaH » 22 Ное 2011, 14:21

sadex5 написа:Как можа да си купиш втора ръка ???

Ами а де, вече ще знам :yes:

Единствената оферта за Nissens, която имам до момента е около 320 лв. Опитах се да си направя изводи за марката, от това което прочетох по чуждите форуми (визирам BMW), но мнения много и напълно противоречиви - от пълен боклук до едва ли не най-добрите ...

За BNR (най-вероятно отново китайски) не намирам коментари и отзиви. Трябва да попитам колегата, който ми предложи "белгийски" с гаранция, дали не е точно VAN WEZEL, защото гледам там се подвизават и развиват бизнеса си.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 22 Ное 2011, 14:40

Опитай се да го купиш чрез фирма да ти дадат отстъпка да кажем 20 % и тогава новия радиатор ти е колкото едни оригинални предни накладки от Дару :)
Е ако е оригинален Ниссенс, никви грижи няма да имаш. И правилен монтаж ! Все пак не купуваш за оффроуд каране.

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 22 Ное 2011, 16:05

Колега, аз си взех радиатор от Nashua- магазина им е на симеон, радиатора беше датски, но точна марка не помня. За 160лв го взех, за сега е ок, минал съм 15хиляди км за около година и е на 6, пък натам ще видим....... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uBaH » 22 Ное 2011, 16:36

Равносметката към момента (поне откъм цени):

1. BEHR - 416 лв. в Косер (по информация на колега от форума);
2. Nissens - 317 лв. в КАЛОМЕЛА ЕООД (официалния вносител за България);
3. VAN WEZEL - 190 лв. при добре познат колега от форума, занимаващ се с продажба на части;
4. "Белгийски" с гаранция - 175 лв. при друг колега от форума, отново занимаващ се с продажба на части;
5. BNR - 190-200 лв. от няколко сайта, продаващи авточасти.

И тъй като за момента нещо ми се бави заплатата, явно ще имам около седмица време за да реша кой да взема. И разбира се, около седмица време за да събера още мнения :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0i, E61 530xd
Мечтае да кара: Турбо Комби :-)

Мнение от denis_dimirev » 22 Ное 2011, 17:49

Ванка,

Аз миналата година спуках моя долу до разширителният съд. Цената на новият не ми хареса и си взех втора ръка от Горски Извор ( знаеш къде е ). Вече една година и 40к км никакви ядове.
А цената му беше 150 лв. ;)

Поздрави
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uBaH » 22 Ное 2011, 18:43

За втората употреба е ясно Денис - нимират се от оригинални до съвсем китайски на 1/3 до 1/2 от цената в магазина. Не е само Госрки Извор - и от Стамбо мога да взема и от форума, но просто след като веднъж вече съм взел втора ръка и се спомина толкова бързо, не ми се рискува отново.
Затова се и допитвам до колегите.

@ gentata - аа има си и казанче :winky: , цял kit си продават хората срещу скромната сума от ~1200 гущера (радиатор, казанче и електрическа перка, която да замести виското).
Последна промяна uBaH на 22 Ное 2011, 19:39, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 22 Ное 2011, 19:06

Ето вариант за "вечен" радиатор 8)
:driving:
Последна промяна gentata на 13 Дек 2011, 21:30, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 22 Ное 2011, 21:20

Нисенс :yes:
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 96г 520i M52 Б20

Мнение от sigman » 22 Ное 2011, 22:05

barty написа:Нисенс :yes:

3 та година го карам никакви проблеми :yes:
Bayerische Motoren Werke

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 22 Ное 2011, 22:50

нисенс е добро решение.
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Мнение от boris » 23 Ное 2011, 0:11

Behr е радиатора, останалото е компромис.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 23 Ное 2011, 0:17

Ти колега би ли си купил радиатор за 800 лв ????? За 12 годишна кола ? Говоря ти за оригинален БЕР !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Мнение от boris » 23 Ное 2011, 0:34

Както е написал колегата по-горе 419лв, с малко отстъпка ще го свали и под 350лв!!!
И е същия Behr,който е и в Дару :yes:
Изображение

Следваща

Назад към E39