Как да се оттървете лесно от спорен акт?
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Как да се оттървете лесно от спорен акт?
Спорни са актовете за скорост, светофар, знаци, престрояване, колани и т.н. Т.е. спорни са всички актове, при които вие можете да кажете "не е вярно, не стана така, както казват ченгетата".
Малко по-трудния начин: след като ви издадат наказателно постановление, го обжалвате пред началника на КАТ (няма шанс той да го отмени) и след изтичане на законния срок за отговор от него, го обжалвате пред съда. Обжалването на наказателното постановление пред съда спира неговото изпълнение, т.е. не плащате глобата и не ви отнемат точки. До 2-3 месеца ви насрочват дело в съда, където се явяват двете ченгета (актосъставител и свидетел на нарушението) и вие. Те трябва да докажат вината ви. Обикновено дават показания и си мислят, че понеже са двама срещу един, всичко е точно. Да, ама не. В зависимост от конкретното нарушение, само тяхната дума не стига. Например, те не могат да докажат, че точно вашата кола е "хваната" на уреда, отчитащ превишена скорост. По никакъв начин. Има и други "врътки", които ще ви осигурят спечелването на делото, но това зависи от всеки конкретен случай. Едно нещо обаче е важно да се запомни - aктът и наказателното постановление се издават в съответствие със ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания), а според неговите разпоредби актосъставителят съставя акта и той се подписва от свидетели! Т.е. Ако актът ви е подписан от другото ченге като свидетел и от никой друг, това означава, че не са спазени основните реквизити на уличаващия документ, което само по себе си е предпоставка съдията да не гледа делото по същество и да го реши веднага във ваша полза.
Лесния начин: когато тръгнат да ви пишат спорен акт, направете се на леко ядосани и изразете силно съмнение, че полицаите са употребили алкохол, като им дадете да разберат, че ще отразите това ваше съмнение в забележката на акта, а именно: "Според мен еди кой си и еди кой си (имената им ги има в акта) са употребили алкохол". В този случай акт няма да има. Защо? Защото ченгетата са длъжни да се натоварят в кошницата си и да идат да дадат кръв за алкохолна проба. Иначе актът, който са написали и който съдържа такава забележка няма начин да издържи в съда, а и никой шеф на КАТ няма да издаде наказателно постановление по такъв акт.
Имайте предвид, обаче, че при катастрофа или ако карате пияни, този номер не минава. Говорим за оспорими актове, т.е. такива, с които ченгетата се заяждат с нас, шофьорите.
Малко по-трудния начин: след като ви издадат наказателно постановление, го обжалвате пред началника на КАТ (няма шанс той да го отмени) и след изтичане на законния срок за отговор от него, го обжалвате пред съда. Обжалването на наказателното постановление пред съда спира неговото изпълнение, т.е. не плащате глобата и не ви отнемат точки. До 2-3 месеца ви насрочват дело в съда, където се явяват двете ченгета (актосъставител и свидетел на нарушението) и вие. Те трябва да докажат вината ви. Обикновено дават показания и си мислят, че понеже са двама срещу един, всичко е точно. Да, ама не. В зависимост от конкретното нарушение, само тяхната дума не стига. Например, те не могат да докажат, че точно вашата кола е "хваната" на уреда, отчитащ превишена скорост. По никакъв начин. Има и други "врътки", които ще ви осигурят спечелването на делото, но това зависи от всеки конкретен случай. Едно нещо обаче е важно да се запомни - aктът и наказателното постановление се издават в съответствие със ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания), а според неговите разпоредби актосъставителят съставя акта и той се подписва от свидетели! Т.е. Ако актът ви е подписан от другото ченге като свидетел и от никой друг, това означава, че не са спазени основните реквизити на уличаващия документ, което само по себе си е предпоставка съдията да не гледа делото по същество и да го реши веднага във ваша полза.
Лесния начин: когато тръгнат да ви пишат спорен акт, направете се на леко ядосани и изразете силно съмнение, че полицаите са употребили алкохол, като им дадете да разберат, че ще отразите това ваше съмнение в забележката на акта, а именно: "Според мен еди кой си и еди кой си (имената им ги има в акта) са употребили алкохол". В този случай акт няма да има. Защо? Защото ченгетата са длъжни да се натоварят в кошницата си и да идат да дадат кръв за алкохолна проба. Иначе актът, който са написали и който съдържа такава забележка няма начин да издържи в съда, а и никой шеф на КАТ няма да издаде наказателно постановление по такъв акт.
Имайте предвид, обаче, че при катастрофа или ако карате пияни, този номер не минава. Говорим за оспорими актове, т.е. такива, с които ченгетата се заяждат с нас, шофьорите.
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
Разработва се нов форум! www.bimmer-bg.com
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
абе така от страни изглежда малко лесно за да е истина ама де да знам
ти юрист ли
си ако е така тебе ще те викам като ми пишат акт
а ако ми пишат акт в някои друг град не софия и го обжалвам в кои съд ще ме викат в софииския или там кадето ми е писан акта

А номера с "уж употребили алкохол" знаеш ли какво става после- отива полицая прави си крьвна проба за алкохол и в една бележка му пишат : на еди коя си дата и в еди колко си часа лицето Х не е употребило алкохол" после следва
с тая бележка и с акта дето си го изтипосал това и си се подписьл отдолу завежда едно дело за уронване на авторитет, престиж и тн. ти. и после избира дали да му купиш някоя плазма тв или да му направиш тунинг на колата
В тая графа на акта за вьзражения на място можеш да пишеш каквото си искаш- ако искаш пиши че баба му на ченгето е травестит
ама за думите си се подписваш малко по-долу а началника и сьдията са гледал доста "екстравагантни" писания по тези редове и едва ли ще го стреснеш(началника) с това и да не издаде пострановление.
Като чете ЗАНН що не дочете, че жалбата по наказателното постановление се внася при този който го е издал ,като той сьответно в срок трябва да я придвижи(само) до сьда- демек не разглежда жалбата той
То каква файда да се жалваш пред този който ти е треснал глобата -много ясно че няма да го отмени
Малко от ЗАНН
Сега виж:"Закон за движение по пьтищата" после намери чл.189 ал.3
т.3 "Свидетел по акта може да бьде и служебно лице"
Значи никой сьдия в трезво сьстояние
няма да ти отмени правилно попьлнен акт само защото свитетеля е един и е полицай
Нема как например някьде извьн град да ти тьрсят някой овчар свидетел за да станат двама
То и затова е добавен този член в ЗДвП.

@kam_tod ...го обжалвате пред началника на КАТ (няма шанс той да го отмени)
Като чете ЗАНН що не дочете, че жалбата по наказателното постановление се внася при този който го е издал ,като той сьответно в срок трябва да я придвижи(само) до сьда- демек не разглежда жалбата той

Малко от ЗАНН

чл.60 Обжалването на наказателното постановление става,чрез наказващия орган, който го е издал.В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателя се позовава. ал.2 В седем дневен срок от получаване на жалбата наказващия орган я изпраща заедно с цялата преписка на сьответния районен сьд , като в сьпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на жалваното постановление.
@kam_tod ...
а според неговите разпоредби актосъставителят съставя акта и той се подписва от свидетели
Сега виж:"Закон за движение по пьтищата" после намери чл.189 ал.3
т.3 "Свидетел по акта може да бьде и служебно лице"
Значи никой сьдия в трезво сьстояние

@Кiko...а ако ми пишат акт в някои друг град не софия и го обжалвам в кои съд ще ме викат в софииския или там кадето ми е писан акта

Там кьдето е станало нарушението -в района на "сьответния районен сьд"ал.2 В седем дневен срок от получаване на жалбата наказващия орган я изпраща заедно с цялата преписка на сьответния районен сьд

Последна промяна GRIPEN на 29 Апр 2006, 19:35, променена общо 1 път
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Добре де по въпроса с нонмера за тва че полицая е употребил алкохол, в акта пишеш че се притесняваш това да не е така, а не че си сигурен и като отиде при съдията казваш извинете сторило ми се е значи, но реших да докладвам като съвестен гражданин, съжалявам че така се е получило и баста, нека да видим кво ша прават тогава 

- Turboman
- ентусиаст
-
- Кара: Citroen Xsara 05' и X9 500cc
- Мечтае да кара: нещо с турбо
- Детайли за колата: телефон
Аз го правих тоя номер с " съмнение за алкохол" резултата беше че ми прибраха документите,качиха се в колата си и ми казха да доида пред раионното да видя теста и да ми върнат документите + на мен да ми направят тест
- Дилян Пенчев
-
E30 Fanatic!
-
- Кара: Е36 328g
- Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo
Абе колко по на хитър се правиш толко по се натрисаш сам... като си поговорите като нормални хора нещата винаги се оправят, нали все пак и полицайте са хора!

Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече

- ///Явор
- Летящия холандец
-
- Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.
- Иво
- шПерко
-
- Кара: '90 BMW 316i
- Мечтае да кара: Платноходка
- Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)
Дилян Пенчев написа:Абе колко по на хитър се правиш толко по се натрисаш сам... като си поговорите като нормални хора нещата винаги се оправят, нали все пак и полицайте са хора!
Напълно съгласен съм! Някои хора като тръгнат да ги спират и викат еее мама му стара точно мене ли ще спрете, псуват. Нали това им е работата на полицаите. Не всички те спират с идеята да ти вземат пари. Мен са ме спирали, добър вечер, проверяват и аз пожелавам лека вечер и кой откъде е... Аз лично досега не съм имал проблеми. Само един веднъж ми се заяждаше, че ми беше изтекъл прегледа преди 1 ден и не съм погледнал просто, но колегата му се оказа човек и ме пуснаха. В Банкя също са читави хората и не съм имал проблеми никога. Даже ми простиха, че се въртя на супер оживен път в час пик. Е малко ме нахокаха де

- Гост
-
последно някои ще каже ли читав начин да преебем акта в процеса на писането му ... смисал какво възражение да пишем което може да издържи пред съда .. да има читави полицаи ама някои си го търсят .. та за тех да си знаем ако има някфа вратичка
иначе и аз до ся не сам попадал на криви полицаи .. преди малко ме спреха и нали си карам с пукнато стъкло (беден студент) за 5 път ме пускат само с предупреждение .. мисля тея дни да го сменя че може да ми излезе някъде късмета .. ако има желаещи да ми помогнат на ЛС да им кажа кода на банковата ми сметка
иначе и аз до ся не сам попадал на криви полицаи .. преди малко ме спреха и нали си карам с пукнато стъкло (беден студент) за 5 път ме пускат само с предупреждение .. мисля тея дни да го сменя че може да ми излезе някъде късмета .. ако има желаещи да ми помогнат на ЛС да им кажа кода на банковата ми сметка

- Иво
- шПерко
-
- Кара: '90 BMW 316i
- Мечтае да кара: Платноходка
- Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)
Имайте предвид, че форума се оказа, че го четат доста полицаи и хора заемащи други длъжности, така че внимавайте какво коментирате.

- Nasti
-
-
- Кара: Кво ли не...
По тоя лесния начин един приятел вече е около 8 000лв. на зад
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...
Иво написа:Имайте предвид, че форума се оказа, че го четат доста полицаи и хора заемащи други длъжности, така че внимавайте какво коментирате.

Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
bam-bam написа:Иво написа:Имайте предвид, че форума се оказа, че го четат доста полицаи и хора заемащи други длъжности, така че внимавайте какво коментирате.
гадни шпиони![]()
и се пак ако има начин да ги врътнем и да четат и да не четат тая си е ... законите са за това да ги нарушаваме иначе не е интересно
Смешното е, че не става дума за нарушаване на закона, а за ползване на нашите права. Както те се усъмняват в нас за алкохол и ни пускат на дрегера, така и ние имаме право да се усъмним в тях. По думите на колегата дето е цитирал законите яко, излиза че и аз мога да заведа дело срещу тях ако ме тестват с дрегера и не съм пил, щото ми уронват авторитета, разбираш ли

20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2