Проблем с автоматична скоростна кутия

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: bmw 320d

Проблем с автоматична скоростна кутия

Мнение от sunny_bmw320d » 22 Окт 2011, 22:14

Здравейте,

От 2 години си карам автомобила 320д /скоро се регистрирах/, но откакто съм го купила имам проблем. С автоматична скоростна кутия съм. Когато е по-студено времето проблема се засилва. Като включа на директна и неможе да тръгне. Трябва му доста време.... А ако включа на задна си тръгва без проблем. Мислех дали проблема е в маслото и да сменя първо него, но от друга страна на задна тръгва веднага дори и да е под нулата, а за да тръгне напред му трябва доста време.... може ли да ми дадете съвет? Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
Believe, there are no limits but the sky!

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Re: Проблем с автоматична скоростна кутия

Мнение от BMDrago » 22 Окт 2011, 22:44

имаш ли светещо зъбно колело до индикатора за предавките?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от sunny_bmw320d » 22 Окт 2011, 23:11

не. нищо не ми свети. От 2 години си карам колата. Лятото проблема изчезва, но като застудее и отново се появява. Затова си мислех, че е от маслото нещо, но пък на задна тръгва веднага.....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 23 Окт 2011, 9:01

Много странно! Не е от маслото това... това ще да е бъг в електрониката! Защо не пробваш първо с една диагностика да се види дали има запиани някви грешки в кутията, макар че ако са некви сериозни ще светне удивителната, но пак не е гаранция, че няма бъг! След това да се пробва с една преинсталация на софта и да се налее нов софт и да се види как ще е след това и чак тогава да се търси някъв по-сериозен проблем! Иначе нещо проблем с превключването на предавките....???? Също така зависи от кутията, защото някои кутий са с лонг лайф масла и не се сменяват, поне така го дават по спецификации, че е доживотно маслото, на други се сменяват на определени изминати километри. Трябва да се провери от кои кутий е твоята. На нея има стикер. Някои колеги въпреки това пак сменяват, независимо дали е лонг лайф или не и някои са доволни след смяната, а други са недоволни. Май след смяната повечето са недоволни или разказват за бъгове, появили се след смяната на маслото. Така че нещата са много на кантар в това отношение. Лично аз смятам, че ако е лонг лайф не бива да се пипа, но всеки си има мнение и всеки си прави на собствената кола каквото си реши. И не на последно място какво точно имаш предвид с това "трябва й доста време преди да тръгне". Обясни по-подробно как точно стават нещата - включваш директни и кво точно се случва след това, какво усещаш????
Последна промяна slitter на 23 Окт 2011, 9:18, променена общо 1 път

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 23 Окт 2011, 9:02

Задната скорост на всички коли е с прави зъби - дори и да няма масло в кутията колата пак ще тръгне. Може да опиташ със смяна на маслото...
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xdА
Детайли за колата: Става все още.

Мнение от ангелски » 23 Окт 2011, 9:13

Здравейте колеги, и аз съм за смяната на маслото +1.
Успех на всички.
Ако имаш проблем, не трябва да се безпокоиш. Вариантите са два:
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.

Потребител
Аватар

Мнение от sunny_bmw320d » 23 Окт 2011, 12:24

Кутията ми е с лонг лайф масло, т.е. не трябва да семеня по спецификации.
Иначе превключването на предавките си става много плавно. Само докато е студена се усеща превключването от по-висока на по-ниска предавка, но само първите 2 минути...
иначе това, което усещам: като запаля сутрин колата /когато е студено под 5-6 градуса/ и включа на директна обикновено колата леко повдига задницата и като подам газ си тръгва нормално, а сега работи известно време преди да повдигне дупето. Ако не изчакам подавам газ, тя си се форсира, но тръгва да пълзи едвааам едвам... връщам газта и пак подавам леко и пак си бучи, но пълзи.. Обикновено като запаля докато съм на едно място включвам задна и тя се повдига леко отпред /като за задна/, после включвам директна - нищо, пак задна - пак повдигането и после директна изчаквам повдига се и вече като подам газ си тръгва нормално. През лятото може би пак прави този номер, но не се усеща чак толкова..... Незнам.. да не би да има нещо като ограничител като се запали и да не може да тръгва веднага...... ама не ми се вижда нормално :( явно първо пробвам с преинсталация на софта ...... ако не помогне - тогава ще мисля за смяна на масло....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 04' 330ci M-sport 2

Мнение от jumjumski » 23 Окт 2011, 12:35

Пробвай с ъпдейт на софтуера първо,свържи се с колегата slitter,превключването става доста по-плавно след ъпдейта :yes:

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Мнение от BMW///M-ma6inata » 24 Окт 2011, 15:06

Виж да не ти се е предал 0-пръстена на избирача,ще видиш маслко около него ако теча е оттам, проверете нивото на маслото преди всичко.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 m3
Детайли за колата: rd sport dme soft,cams and heders.koni fsd

Мнение от mmmotorwerke » 24 Окт 2011, 16:47

Колега проблема ти е точно разяснен в sib24 07 03.След като бъде вкаран подходящия програминг номер горещо ти препоръчвам да смениш маслото и филтъра.Ще ти трябва около 6 литра дексрон6(заменя етл).Успехи
http://www.qualityoils.eu
CASTROL,MoBIL,Оригинални масла,Масла за скоростни кутии,Филтри

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d по две
Мечтае да кара: Mustang Shelby GT500

Мнение от jboss » 24 Окт 2011, 22:09

mmmotorwerke написа:Колега проблема ти е точно разяснен в sib24 07 03.След като бъде вкаран подходящия програминг номер горещо ти препоръчвам да смениш маслото и филтъра.Ще ти трябва около 6 литра дексрон6(заменя етл).Успехи

+1 Само автомати карам ,това е.
Поздрави Явор.

Потребител
Аватар

Мнение от sunny_bmw320d » 30 Окт 2011, 13:46

Здравейте :)

Проблемът ми с потеглянето рано сутрин явно е решен :) :yes:
Сутринта запалих и веднага /дори не изчаках поне 5 -6 секунди да позагрее колата/ включих на директна. Колата тръгна веднага.. малко тромаво и с пушек отзад/ това защото беше студено и явно си беше на смукач/, но определено тръгна веднага :lalala:

явно проблема е бил софтуерен..... 2 години се мъчих..... да съм знаела....

Както и да е!! Много се радвам и много благодаря на всички за съветите!
:driving:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 m3
Детайли за колата: rd sport dme soft,cams and heders.koni fsd

Мнение от mmmotorwerke » 02 Ное 2011, 16:44

Sunny,смени маслото и филтъра на кутията и ще останеш много приятно изненадана.Успехи
http://www.qualityoils.eu
CASTROL,MoBIL,Оригинални масла,Масла за скоростни кутии,Филтри

Потребител
Аватар

Мнение от sunny_bmw320d » 02 Ное 2011, 21:44

Да, може би това ще е следващото, което ще направя, но ще е напролет.. и един носач има да сменям..... а наскоро смених накладки и задни дискове... та ... и това ще направя.. но.... сега няма как :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 03 Ное 2011, 10:25

Ako питаш мен не пипай маслото, нали се оказа, че е лонг лайф несменяемо твойто!!! Както си прецениш де, всеки сам си знае как да подходи към колата си! На ДИС верно се оказа, че има тест, който издава информация за състоянито, в смисъл най-вероятно изминатите километри на маслото и дава резолюция по този въпрос! Нямам представа как седи въпроса, ако са връщани километрите, но все пак е някакъв измерител, по който може човек да се ориентира!

Следваща

Назад към E46