Проблем с бордовия компютър

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблем с бордовия компютър

Мнение от narf » 27 Сеп 2011, 19:35

Здравейте колеги!

Имам някакъв странен проблем с едно от показания на бордовия ми и по-точно това за средната скорост. Днес ходих от Бургас до Стара Загора, което е около 400 километра в двете посоки и най-интересното е, че средната скорост не се качва над 31 км/ч. Колата я имам от 2 седмици и винаги съм се чудил за какво точно е това показание, понеже по Джипиес средната ми скорост днес беше 86 км/ч, а по бордови 31.3 км/ч. Чудя се да не би да ми го показва по някакъв начин в мили, че да има толкова голяма разлика.

Слави
Аватар

Re: Проблем с бордовия компютър

Мнение от © » 27 Сеп 2011, 20:13

Ако не си я занулявал например 10 000км за 800 може и въобще да не мръдне
пробвай на кратки растояния и тогава ще видиш дали имаш проблем :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 27 Сеп 2011, 21:32

И при мене е така :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 28 Сеп 2011, 9:51

S7 написа:И при мене е така :dunno:

Добре а като я занулиш покарай 10км с над 50км/ч и ако мине 30 начи е ок,ако не рестартирал ли си таблото :dunno:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 28 Сеп 2011, 10:13

И при мене, склерозата я хванала средната скорост :mhihi:
При зануляване, започва да мери по-коректно. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e60 535d
Мечтае да кара: BMW X6M

Мнение от stkazakov » 28 Сеп 2011, 10:51

Правилно каза колегата, ако си изминал 10000, 20000 хиляди километра и не си нулирал средната скорост, тя да не бъде променена. Изчисти данните от борда и тръгни на някъде, със сигурност ще ти отчете други стойности!
Оригинални масла BMW, CASTROL, MOTUL, TOTAL, BARDAHL, ELF, GM, REPSOL и т.н.
Имаме налични много голяма гама автомобилни части на супер атрактивни цени, съединители, спирачна система, ходова част, филтри и т.н.
Безплатна доставка на масло и филтри!!!

http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=63&t=293316
[u]http://autokazakov.bg
0894042727, 0898972222, 0883436333

https://www.facebook.com/Autokazakov

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 28 Сеп 2011, 12:54

Бе вие въобще имате ли някаква логическа мисъл у вас? Много ясно, че няма да се промени кой знае колко, ако не занулиш преди потеглянето. Ми то последното зануляване на средната скорост ако действително е преди 10 000 км. как очаквате за 400 км да се промени като това представлява 4% от общо изминатото разтояние (демек 10 400 км. общ пробег примерно) и реалната средна скорост за тези 10 400 км. (примерни) си е точно толкова, колкото показва. Затова, ако искате да си засечете средната скорост, средния разход и т.н. за конкретното извънградско пътуване си занулете показанията на тези наща на борда непосредствено преди пътуването. Същото важи и за градското каране. Аз например правя замервания на 500 км градско шофиране. Скагам гориво, занулявам борда всички възможни показатели и потеглям. Независимо колко километра карам на ден като стиган приблизително 500 км. виждам колко ми е реалния разход, скорост и т.н., защото в тези 500 км. градско каране имам всички възможни типове пътни обстановки - задръствания по-големи и по-малки, движение вечерно време, което е почти равносилно на извънградско каране, кратките разстояния като ходи човек за цигари или да пазарува, абе всичко възможно влизат в тези 500 км. в моя случай обаче. При вас може да не е така, вие може да карате днес 300 км. целата нощ по цялото протежение на околовръстното шосе :mhihi: :mhihi: :mhihi: Нямам представа! Но според мен това е универсалния подход за повечето хора, живееши в София, а и не само. Така засичам най-точния среден разход за мен, както и знам, че за тези 500 км. средната ми скорост на движение в града е между 25-30 км./ч. проявете малко логическа мисъл, моля ви се, тва са тъпи въпроси!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 28 Сеп 2011, 13:28

slitter написа:Бе вие въобще имате ли някаква логическа мисъл у вас? Много ясно, че няма да се промени кой знае колко, ако не занулиш преди потеглянето. Ми то последното зануляване на средната скорост ако действително е преди 10 000 км. как очаквате за 400 км да се промени като това представлява 4% от общо изминатото разтояние (демек 10 400 км. общ пробег примерно) и реалната средна скорост за тези 10 400 км. (примерни) си е точно толкова, колкото показва. Затова, ако искате да си засечете средната скорост, средния разход и т.н. за конкретното извънградско пътуване си занулете показанията на тези наща на борда непосредствено преди пътуването. Същото важи и за градското каране. Аз например правя замервания на 500 км градско шофиране. Скагам гориво, занулявам борда всички възможни показатели и потеглям. Независимо колко километра карам на ден като стиган приблизително 500 км. виждам колко ми е реалния разход, скорост и т.н., защото в тези 500 км. градско каране имам всички възможни типове пътни обстановки - задръствания по-големи и по-малки, движение вечерно време, което е почти равносилно на извънградско каране, кратките разстояния като ходи човек за цигари или да пазарува, абе всичко възможно влизат в тези 500 км. в моя случай обаче. При вас може да не е така, вие може да карате днес 300 км. целата нощ по цялото протежение на околовръстното шосе :mhihi: :mhihi: :mhihi: Нямам представа! Но според мен това е универсалния подход за повечето хора, живееши в София, а и не само. Така засичам най-точния среден разход за мен, както и знам, че за тези 500 км. средната ми скорост на движение в града е между 25-30 км./ч. проявете малко логическа мисъл, моля ви се, тва са тъпи въпроси!

Не бъди груб де :mhihi: ,но си прав :yes: .Няма как без да се занули да се промени доста каране с над средната показваща ще да е ,за да има разлика..по често занулявайте,преди дълъг път или на резервоар и така е перфектно. :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 28 Сеп 2011, 13:43

slitter написа:Бе вие въобще имате ли някаква логическа мисъл у вас? Много ясно, че няма да се промени кой знае колко, ако не занулиш преди потеглянето. Ми то последното зануляване на средната скорост ако действително е преди 10 000 км. как очаквате за 400 км да се промени като това представлява 4% от общо изминатото разтояние (демек 10 400 км. общ пробег примерно) и реалната средна скорост за тези 10 400 км. (примерни) си е точно толкова, колкото показва. Затова, ако искате да си засечете средната скорост, средния разход и т.н. за конкретното извънградско пътуване си занулете показанията на тези наща на борда непосредствено преди пътуването. Същото важи и за градското каране. Аз например правя замервания на 500 км градско шофиране. Скагам гориво, занулявам борда всички възможни показатели и потеглям. Независимо колко километра карам на ден като стиган приблизително 500 км. виждам колко ми е реалния разход, скорост и т.н., защото в тези 500 км. градско каране имам всички възможни типове пътни обстановки - задръствания по-големи и по-малки, движение вечерно време, което е почти равносилно на извънградско каране, кратките разстояния като ходи човек за цигари или да пазарува, абе всичко възможно влизат в тези 500 км. в моя случай обаче. При вас може да не е така, вие може да карате днес 300 км. целата нощ по цялото протежение на околовръстното шосе :mhihi: :mhihi: :mhihi: Нямам представа! Но според мен това е универсалния подход за повечето хора, живееши в София, а и не само. Така засичам най-точния среден разход за мен, както и знам, че за тези 500 км. средната ми скорост на движение в града е между 25-30 км./ч. проявете малко логическа мисъл, моля ви се, тва са тъпи въпроси!

Прав си! :yes: Всичко е точно така :) И аз поне, го правя като теб!

vavilon написа:И при мене, склерозата я хванала средната скорост :mhihi:

Като казах склерозата, не се шегувах и ще обесня по-подробно!
Та за 1000км, 5-6% градско, най-много-средна скорост:30-35км. :kuku:
За 1000км и занулено всичко по борд:
1.Градско съм се движел, примерно с 50км/ч. Около 50-60км. изминати.
2.Извънградско съм се движел от 80-160км/ч. Около 950-960км. изминати.
Средна скорост по склерозен борд-35км.! За какви % говорим по простите ми сметки :dunno: :mhihi:
п.п.Да не казвам за моментният разход, за какво става на въпрос. При зануляване, мери на секундата, след 1ч. И него го хваща мъката. Както и да карам- бързо или бавно, едва едва се помръдва...От ниски към високи стойности и обратно.
За ъпдейт на софта май си плача, ахъм... :mhihi:
Последна промяна vavilon на 28 Сеп 2011, 13:50, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 28 Сеп 2011, 13:49

vavilon написа:И при мене, склерозата я хванала средната скорост :mhihi:

Като казах склерозата, не се шегувах и ще обесня по-подробно!
Та за 1000км, 5-6% градско, най-много-средна скорост:30-35км. :kuku:
За 1000км и занулено всичко по борд:
1.Градско съм се движел, примерно с 50км/ч. Около 50-60км. изминати.
2.Извънградско съм се движел от 80-160км/ч. Около 950-960км. изминати.
Средна скорост по склерозен борд-35км.! За какви % говорим по простите ми сметки :dunno: :mhihi:[/quote]

Явно начина на изчисляване на средната скорост не е така както си мислим...потвъждавам същото,пътувах по магистралата скоро и спрях веднъж,под 140 не съм карал средната ми бе към 60 + :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 28 Сеп 2011, 14:26

Точно преди няколко дни пътувах от София до Брацигово на едно изложение. Заредих на Лукоил в Младост 4 и занулих всички показатели на борда и потеглих. От Младост 4 се наложи да сляза до центъра на София, за да взема моя спътник за изложението, което са приблизително 14 км. Взех го и от центъра на София се оправихме към Цариградско шосе, за да поемем към магистралата (Пловдив, а скоро и до Бургас, ако не свършат лентите на Бойко, които така обича да реже :mhihi: :mhihi: :mhihi: :OT: ). Та от центъра (Ботев) до Орлов Мост са още няколко километра 3-5 примерно. От там вече може да се твърди, че все едно съм по магистрала, щото имам спиране само на светофара на Горублянско ханче и следващите около 130 км. са магистрала до Пазарджик и от ПЗ до Брацигово двулентов път. По Магистралата се движа в зависимост от обстановката и варирам от 120 до 180 на места, където позволява. В брацигово имам около 20 км. тамошно градско каране по техните калдаръми за придвижване от изложението до хотела, до кръчми и т.н. кратки разстояния все едно си в София. От там обратно по същия път до центъра на София да не се повтарям, пак със същия тип каране. Та резултатът е следия:

Засечен среден разход за 305 км. общо от Лукоила до Центъра: 7,9 л./100 км. /верен си е/
Засечена средна скорост за същото 65 км.ч. /вярна си е, аз и в Сф, и в ПЗ и в Бр. имах места където се влачех с 20 км.ч. или съм спирал по светофари и съм седял на свободна, нищо, че съм карал на места с до 180. Кво от това!/

Следващия път ще засека с GPS-a, ама не вярвам да отчете по-различно. За мен всичко е точно така, както е!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от narf » 28 Сеп 2011, 15:48

А аз си мислих, че показанията за разход и средната скорост на бордовия са за последните 100 км..

Ще ги нулирам. :yes:

Слави
Аватар

Мнение от © » 28 Сеп 2011, 16:44

Според мен средната скорост си я изчислява точно, не изчислява точно разхода
Аз ги нулирам винаги като напълня резервоара, а иначе средната скорост по борд е тази по електронния километраж т.е. малко по-ниска е от тази по стрелките :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 28 Сеп 2011, 17:23

© написа:Според мен средната скорост си я изчислява точно, не изчислява точно разхода
Аз ги нулирам винаги като напълня резервоара, а иначе средната скорост по борд е тази по електронния километраж т.е. малко по-ниска е от тази по стрелките :lol:

За дизелите е ясно от много отдавна, че средния разход малко бяга от действителността, но за сметка на това при бензините работи с абсолютна точност. Казвам го от опит, защото съм го засичал с точност до +- 5% и между другото е било в + засека, но много минимално отклонение. Явно зависи от горивото. А специално за печките си го обяснявам именно с горивото, което не е същото като в Австрия примерно. Не че бензинът е!

Слави, що не вземеш да си коригираш коефициента най-накрая, за да почне да ти отмерва точно. На един колега му го коригирах и той после каза, че нещата са си дошли на мястото - започнало да изчислява вярно. Не знам въобразявам ли си по спомени или не, но ти ли беше казал, че си го коригирал, но пак не било точно или не??? Ти кажи, за да ти кажа после няколко думи, в зависимост от отговора ти.

Слави
Аватар

Мнение от © » 28 Сеп 2011, 17:33

след като му зададох стойностите на изразходвано гориво, ми изписа, че максималният коефициент е 1,1 :mhihi:
Избрах него, карах така доста време - нищо не се промени. Тогава пак го върнах на 1, поне да не личи, че е пипано :mhihi:

Следваща

Назад към E46