Въпрос за зимни гуми - малко рано, ама....

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46-330i

Re: Въпрос за зимни гуми - малко рано, ама....

Мнение от viper_dg » 20 Сеп 2011, 21:32

za zimni gumi nai dobre si e 205/65/15
\oOO)_(||||) (||||)_(OOo/
\_o___\\______//___o_/

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 20 Сеп 2011, 21:54

viper_dg написа:za zimni gumi nai dobre si e 205/65/15

Най-добре е да се ползват спецификациите на производителя спрямо даден модел. На мен 15-ки не могат да ми влязат , а за 520-ка 205-тици не мисля че са оптималния вариант. Вероятно 195 ще е по-добре.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 20 Сеп 2011, 23:10

shumito написа:колега купи още две дебици и си 6 перфектна гума за цената си

Ще стане, но догодина, а може и по-добро! Таз година - толкова! Пък и 80% карам градско, а в Пловдив зимата не е като в София!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i '96
Мечтае да кара: non-stop

Мнение от Lawmaker » 20 Сеп 2011, 23:24

mishoval написа: ...а в Пловдив зимата не е като в София!

:yes:

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 21 Сеп 2011, 18:22

Аз имам 2-броя чисто ниви FULDA и гумите са направо лудница,никъде не ме е оставила а не ми работи ASC-то,най-хубавия тест им направих на Белмекен който ходи или е ходил там знае за каква зима и сняг говорим.. ( http://vbox7.com/play:8fa66b24 ) :)
Размера им е 195/65/15 и цената е много привлекателна,много мека гума и не е шумна на асфалт въпреки големия си и мек граифер..
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39, 520i 1997
Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG

Мнение от buller » 21 Сеп 2011, 22:25

omegaart написа:Най-добре е да се ползват спецификациите на производителя спрямо даден модел. На мен 15-ки не могат да ми влязат , а за 520-ка 205-тици не мисля че са оптималния вариант. Вероятно 195 ще е по-добре.

В грешка си колега. Производителят е казал: 205/65/15.
Размерът е сравнително рядък и съответно по-скъп от 195/65/15.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 21 Сеп 2011, 22:46

buller написа:
omegaart написа:Най-добре е да се ползват спецификациите на производителя спрямо даден модел. На мен 15-ки не могат да ми влязат , а за 520-ка 205-тици не мисля че са оптималния вариант. Вероятно 195 ще е по-добре.

В грешка си колега. Производителят е казал: 205/65/15.
Размерът е сравнително рядък и съответно по-скъп от 195/65/15.

Ок, но като цяло разликата е пренебрежимо малка а за зимата поне отпред едни по-тънки гуми са по-добрия вариант.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 21 Сеп 2011, 23:00

ОК! Проучих и мнението на няколко гумаджии. Решението е ясно - по-тънките отпред, по-широките - отзад. И надежда за по-мека зима!
Лека нощ на всички! :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 21 Сеп 2011, 23:03

Това ще ми е третата зима с Е39-ката, карам само с предписания от производителя размер гуми, зима и лято. Никакви грижи нямам през никакъв сезон. А от нашите гумаджии какво съм ги слушал, да не давам примери.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Потребител
Аватар
Кара: E 39 BMW 520 i 2.2 170 к.с.

Мнение от hun_ter » 30 Сеп 2011, 23:56

Привет!
Да питам и аз... :help:
Дали размера 215/65/16 е подходящ за BMW 520 двоен ванус 2000г. или да слагам по малки...
Тоя размер си го измислих сам, а го няма на вратата...
Идеята ми е, че ще се дигне колата малко и няма да се влачи по корем зимата, но дали тоя размер гуми няма да опират някъде по калниците...
Щото в Добрич и Варна са много редовни в снегопочистването...
Успех...
Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш...Е. Абу
...............................................................................

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Мнение от Stoqnov_ » 01 Окт 2011, 10:30

hun_ter написа:Привет!
Да питам и аз... :help:
Дали размера 215/65/16 е подходящ за BMW 520 двоен ванус 2000г. или да слагам по малки...
Тоя размер си го измислих сам, а го няма на вратата...
Идеята ми е, че ще се дигне колата малко и няма да се влачи по корем зимата, но дали тоя размер гуми няма да опират някъде по калниците...
Щото в Добрич и Варна са много редовни в снегопочистването...
Успех...

Ако държиш да са широки 215 гумите, вземи ги на 60,, не е проблем. Разлика от 1-2 см в диаметър на самата гума не прави беля, никаква. А и още нещо- не слушай и не обръщай внимание на "вманиачените" по заводските таблици. Ако не друго, то поне е глупаво. Аз в момента съм , както и последните години с точно два сантиметра по-високи зимни гуми, точно заради хубавите ни пътища, особено добре почистени зимата. А на колата не и пречи. Абсолютно Нищо. Един или два санта са росто нищо, при положение, че тва е кола, която да те придвижва, просто ще е по-висока с некви 10 мм,, които не са никак малко пък, когато си обираш корите и броните на някой коловоз. Аз дадох жертва една броня и една кора, та от тогава- с по-високи гуми.
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 01 Окт 2011, 11:04

колеги, питате за пловдив и добрич... значи за пловдив е абсолютно без значение, там я има 2 дена зима, я не :mhihi: ... температурно ще я има, така че зимните са си задължителни ако си обичате колата...
за добрич обаче мамата си трака... всъщност в северната част на страната хората знаят какво е зима...
водили са се спорове за по-тънката гума, която по-добре гази и измъква, и по-широката, която си е по-стабилна, щото е по-широка просто...
значи всичко е от условията... ако карате по изчистени и утъпкани пътища, широка, за непочистен и неутъпкан сняг, тясна...
най-важното обаче е да е достатъчно нова гумата... ако дота е на 4 години, това ще е последната зима на тези гуми... това също ако си обичате колата... това води и до логичния извод че не е необходимо най-скъпите гуми да взимате... достатъчно е да са нови :driving:
и не е рано вече... този месец ги сменяме :driving:

Потребител
Аватар
Кара: E 39 BMW 520 i 2.2 170 к.с.

Мнение от hun_ter » 01 Окт 2011, 21:29

Привет!
Благодаря за отговорите...
Пък относно гумите...еми то пълно щастие няма...аз за мен съм си решил горепосочения размер...ако опират нещо ще пиша...
Моля ако някой има опит с китайчетата и другите евтинджоси да сподели...
Щото гледам половината съседи с такива карат зимата...
Успех...
Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш...Е. Абу
...............................................................................

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 02 Окт 2011, 19:17

Владо написа:колеги, питате за пловдив и добрич... значи за пловдив е абсолютно без значение, там я има 2 дена зима, я не :mhihi: ... температурно ще я има, така че зимните са си задължителни ако си обичате колата...
за добрич обаче мамата си трака... всъщност в северната част на страната хората знаят какво е зима...
водили са се спорове за по-тънката гума, която по-добре гази и измъква, и по-широката, която си е по-стабилна, щото е по-широка просто...
значи всичко е от условията... ако карате по изчистени и утъпкани пътища, широка, за непочистен и неутъпкан сняг, тясна...
най-важното обаче е да е достатъчно нова гумата... ако дота е на 4 години, това ще е последната зима на тези гуми... това също ако си обичате колата... това води и до логичния извод че не е необходимо най-скъпите гуми да взимате... достатъчно е да са нови :driving:
и не е рано вече... този месец ги сменяме :driving:

:yes: Това май беше най-разумното мнение ( не че другите са нещо калпави ма на мен по-ми допада и поддържам ). Новото си е ново макар че тая година им скокнаха цените солено , та най-добре си е с блокаж пък за ASC-то се съмнявам нещо да помогне зимата особено за проходимост си е напълно ненужно. За Дебица имам наблюдения че 4 зими я карах от нови ама съжалявах още от първия ден в който стъпиха на сняг е да сигурно и шарката имало значение ма май повечко материала е важен та всеки според джоба накрая решава само че и после си го повтаряйте че не сте взели най-доброто и по-полека с преценките преди завои и изпреварвания. Безпроблемна зима на всички .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X1 E84 25xd; E60 525d LCI Auto

Мнение от kamendc » 28 Мар 2012, 18:02

Колеги, ето и мен мнение по темата сега като свърши зимата.
Аз карах тази зима със 195/65/15. Вярно, малко по-малки са от заводския размер, но допустимо:
Изображение
Както отбелязаха и колегите горе, разликата в цената беше значителна, може би защото оригиналния размер е доста рядък.

Колата си вървеше супер и в София по заледените коловози, и на ски се качвах с нея на Боровец и Банско - не ме е оставила никъде.

Предишна

Назад към E39