Поредната чиновническа гавра с тези деца!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eli » 22 Мар 2006, 12:22

Не знам за кой път казвам, че проблема не е в разгласяването чрез медиите. Ако някой иска да разбере по-подробно за какво става въпрос нека ни пише на ЛС (Ели, Любо или на другите заинтересовани пряко). Свързахме се с фондацията "Движение на българските майки". Това са точно тези жени, за които БТВ направиха репортаж в рубриката "БТВ-репортерите". Поговорихме и доста ни помогнаха поне да изградим стратегия за действие. Обясниха че в предприсъединителния договор, който сме сключили за приемането ни в Европейския съюз е залегнало до края на 2009г. да няма държавни заведения, които да са социални. За по кратко да го обясня - да няма никакви домове - било то за деца или възрастни със какъвто и да бил статус. Това не означава, че не може да има часни такива. Но пак по информация на тази фондация процедурата по разкриване на такива часни хосписи (така ще ги наричам за по кратко) е доста сложна и свързана с издаването на куп разрешителни. Така че това за Румъния е така - няма държавни подобни заведения.

Ако доклада от проверката е обнадеждаващ - то пари за ремонта ще се намерят. Но ако той е по-скоро за затваряне на дома - то и самата процедура е в рамките на няколко месеца, но не по-малко от три. За това време могат да се направят доста неща. Да се пишат писма до мин. на образованието и до всички институции, до агенцията за закрила на детето и др. Огласяването на проблема в медиите не е решение. Не си мислете, че като се появим по телевизията и всичко ще е наред. Така че пак ще помоля, ако някой иска да помогне нека пусне по едно ЛС и нека чака. Само да спомена че досега само един ентусиаст се е свързал с мен.

Айде да ви видя колко ви стиска като опре ножа до кокала.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от novata » 22 Мар 2006, 18:33

Здравейте от мен,
Немога да кажа, че сам BMW ентусиаст, но ме вълнува темата за децата в Гуцал. Била съм в този дом (и с вашата група) и знам за какво става дума. И ще се радвам да помогна, с каквото мога.

1. трябва да се разбере на чие подчинение е домът - към Министерство на образованието и науките или към Министерство на социалната политика.
2. от кого е назначена проверката

В Правилника на домовете за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа е написано:
Чл.3 Домовете за деца се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието на науката по мотивирано предложение от финансиращият орган и становище от Инспектуратът по образованието на Министерство на образованието и науката.

Мисля, че трябва да се разбере, кой точно е финансиращият орган

И още за да бъде закрит дома трябва да има решение на Общинския съвет.

Поне аз така мислия, незнам тук да се намесят юристите.

Ако проблемът е само финансов, предполагам че няма да бъде толкова труден за разрешеване.
Преди време домът е бил посещаван от група доброволци, които са направили някои освежаващи ремонти (рисунките по стените в столовата са техно и на децата дело).Може да видите повече инф. за това на www.mar.bg/bulpages/gutzal.html
Само незнам дали тази организация е всеоще функционираща, за да може да се обърнем и към тях за повече информация и помощ.

Ще се опитам да събера малко информация, относно закриването, имам някои и друг познат.

И ако някой има път към дома може да събере наличната информация за него и как върви проверката.

И още нещо, не мисля, че въпросът е еднозначен, трябва да се помисли дали евентуалното закриване на дома не би било от полза за децата. Все пак много домове в България са значително по добри. Трябва да се помисли и за това.

Незнам дали сам била особено полезна. Но найстина ми се иска да се направи нещо за тези дечица, защото те са изоставени от своите родители, но това не означава, че нямат право на НОРМАЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ.
Пишете с удоволствие бих помогнала, с каквото мога

Потребител
Аватар

Мнение от novata » 22 Мар 2006, 19:00

До края на годината ще бъдат преструктурирани управляваните от социалното и образователното министерство домове за отглеждане на деца. Това предвижда Националният план за децентрализация на домовете, който трябва да бъде одобрен от МС.

Министерството на образованието предвижда да закрие 15 заведения за деца до 18 годишна възраст, останалите 84 заведения ще предлагат социални услуги и ще преминат на подчинение на общините. Работна група ще определи критериите за преструктуриране, като крайната цел е да бъдат развити алтернативни форми на грижа за децата и да бъдат закрити големите неефективни институции.

Цитат от mediapool

--------------------------------------------------------------------------------

АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
Аватар
Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
Кара: E53 Х5 3.0d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от X-citer » 24 Мар 2006, 4:00

Привет novata и добре дошла сред нас! Това, че си заинтересована от тези деца може само да ни радва защото в момента всяка подадена ръка или съвет са ни от огромна полза.

1. трябва да се разбере на чие подчинение е домът - към Министерство на образованието и науките или към Министерство на социалната политика.

Домът се води към Министерство на образованието и науката.
2. от кого е назначена проверката

Проверката вече е минала и е била на регионално ниво.
И ако някой има път към дома може да събере наличната информация за него и как върви проверката.

Утре (24.03) Ели има среща с директорката на дома и ще има по-точна и пълна информация.

За момента разполагаме само с тази информация.

Била съм в този дом (и с вашата група)

Хм, значи трябва да се познаваме лично. Ако не е тайна кога си идвала и с кой?

Утре след срещата с директорката Ели или аз ще дадем точна информация как е протекла срещата и какво можем да направим по въпроса. Дано имаме успех.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от novata » 24 Мар 2006, 18:23

Не искам да ви разочаровам, но нештат са доста по сериозни от колкото си мислих.

Проверката найстина е свършила и то от доста врема, директорката може би наистина не е знаела или просто го е скрила.

Проверката, както казваш ти Любо е назначена от РИО и становището е изпратено до Министъра на образованието. От сигурен източник знам, че то е за закриване на дома.

Вече се чака окончателното решение на министъра.

От тук нататък просто незабавно трябва да се реши какво се прави.

И наистина ми се иска да се помисли дали този вариант за закриването, не е по удачен за дечицта, предвит условията, в които живеят ( а всички знае какви са те).Все пак те могат да бъдат интегрирани в по- добри домове.

Очаквам да получа и някаква информация и от Министерството на образованието.

А да и другото, което научих, е че Директорката е упяла да прибере от всичките дарения доста и за себе си и много малка част от тях стига до децата. Също срещу дома са получени много оплаквания в Регионалния Инспекторат към образованието.

Да виждали сме се.
Ами това за сега от мен. Продължаваме да се борим.

Потребител
Аватар

Мнение от novata » 24 Мар 2006, 18:23

Не искам да ви разочаровам, но нештат са доста по сериозни от колкото си мислих.

Проверката найстина е свършила и то от доста врема, директорката може би наистина не е знаела или просто го е скрила.

Проверката, както казваш ти Любо е назначена от РИО и становището е изпратено до Министъра на образованието. От сигурен източник знам, че то е за закриване на дома.

Вече се чака окончателното решение на министъра.

От тук нататък просто незабавно трябва да се реши какво се прави.

И наистина ми се иска да се помисли дали този вариант за закриването, не е по удачен за дечицта, предвит условията, в които живеят ( а всички знае какви са те).Все пак те могат да бъдат интегрирани в по- добри домове.

Очаквам да получа и някаква информация и от Министерството на образованието.

А да и другото, което научих, е че Директорката е упяла да прибере от всичките дарения доста и за себе си и много малка част от тях стига до децата. Също срещу дома са получени много оплаквания в Регионалния Инспекторат към образованието.

Да виждали сме се.
Ами това за сега от мен. Продължаваме да се борим.

АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
Аватар
Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
Кара: E53 Х5 3.0d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от X-citer » 24 Мар 2006, 19:41

novata написа:А да и другото, което научих, е че Директорката е упяла да прибере от всичките дарения доста и за себе си и много малка част от тях стига до децата.

Това е обществена тайна. Както съм сигурен, че почти всички други директори на подобни заведения прибират за себе си от даренията. :evil: За това винаги когато сме носили разни неща те са били раздавани на ръка на децата. С хранителните продуки обаче не стои така въпроса, няма как да се раздадат наведнъж. Като успокоение винаги е било, че все пак нещо ще остане и за децата ако занесем повече.

Обмислях варианта за реновиране на дома. След един ремонт в този дом могат да дойдат още деца защо капацитетът му е голям и не е запълнен. Главната цел е да не се разделят децата, но ако не са те, ще са някои други. Много деликатен въпрос :confused:
Върти ми се някакъв вариант за обединяване на двата дома в един(с този в Долна Баня), но честно казано въобще не съм на ясно към кого трябва да се обърна и къде трябва да отправя преложението си :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 24 Мар 2006, 21:15

Не можах да изчета всичко писано в темата,но мисля,че мога да помогна.
Майка ми е дизайнер на интериора и в момента работи с един от сценаристите на Слави Трифонов.Говорих с нея и тя обеща да говори с него при първа среща.Тя ще разкаже доколкото знам аз и след това вероятно ще пратя лс на Асен или Любо с гсм-а на сценариста да му обясните по подробно и може да се уреди нещо.Знам че не е много но това е единственото което мога да направя а много искам да помогна!
Надявам се да има някакъв ефект,да видим децата от Гуцал по Слави и както каза Асен поне да останат заедно.
Ще пиша пак,когато обясня на майка ми и всичко стане ясно!Обещавам да обясня на майка ми всичко подробно за да има по-голям ефект.
Live it like you Love it

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eli » 27 Мар 2006, 17:15

За пореден път моля да не се апелира за сензация в медиите. Слави Трифонов нищо не може да направи, защото не е запознат с проблема. Ако наистина искате да сте част от проблема проявете самоинициатива и се свържете с Ели или с Любо и попитайте, ако ли не - то излишни неща от рода на съчувствия не пишете. Тъй като това може да навреди на децата нека тази тема се заключи до получаване на по-подробна информация.
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 27 Мар 2006, 18:30

Заключвам темата на този етап за да не се пълни излишно. Ще я отключа в момента в който има някакво развитие.

Ако можете да бъдете полезни, пуснете ЛС на Ели или X-citer-а.

Предишна

Назад към Основен Форум