Поредната чиновническа гавра с тези деца!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Новини
Аватар

Поредната чиновническа гавра с тези деца!

Мнение от Новини » 01 Мар 2006, 18:23

Вчера от директорката на дома за сираци, които подпомагаме в село Гуцал разбрах, че е започната процедура по закриване на дома. Тези деца, живели заедно толкова време ще бъдат разделени и разпределени по други домове из България и то два месеца преди края на учебната година, което значи че няма да я завършат. И всичко това благодарение на "старанието" на министерството на образованието да служи на обществото и да защитава интересите на тези деца.
Какво излиза - група чиновници ще определят съдбата на деца, които дори не са виждали. Деца, на които не са отделили дори минутка за да ги опознаят и изслушат.
Още по интересното е, че официална информация на ръководителите на самия дом просто не е дадена. Т.е. въобще не се знае за причината за откриване на процедурата по закриването, кой я е издал и на какво основание. Явно никой няма смелоста да се изправи пред тези деца и да им обясни какво става и какво ще е бъдещето им, защо след като са преживели факта, че са нежелани от родителите си, сега ще трябва да преживеят и раздяла с хората, с които са свикнали и на които вярват.

Поредния абсурд в една абсурдна държава. :confused:

Това, с което можете да помогнете е връзки и информация. Трябва първо да разберем какъв точно е случая и какво можем да направим. След като съберем достатъчно информация трябва да убедим някоя медия да вдигне олелия. На този етап ни е необходима просто повече информация и на базата на нея ще мислим следващия ход. Нека всеки от вас, който има някакви връзки в министерството на образованието опита да помогне.
За вас това са няколко телефони разговора, а за тези деца това е надежда.

Ако можете да помогнете, пишете в тази тема или се свържете с мен или с Любо X-citer-а.
Последна промяна Новини на 06 Авг 2006, 4:45, променена общо 1 път

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 01 Мар 2006, 18:51

Тая работа само от министерство на образованието ли се контролира
или и местната оправа действа? Питам та да знам дали да ги тормозя
тука в общината, щот имам некой друг човек !!!
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankata™ » 08 Мар 2006, 9:59

Сега, колеги аз бях в Гуцал в Неделя /05.03.2006/по повод за една покупка на земя там и се срещнах и с кмета и от него разбрах, че дома е доста зле финансово!Децата били прекалено малко /които живеят там/ и разходите не оправдават целите!И като се замислите има логика, отделен въпрос е че не е морално и етично да се разделят тези деца на такъв етап от живота ми.Но по думите на кмета положението ноистина е много трудно и почти 100% дома ще бъде закрит!

Сега незнам колко от вас знаят, но тези дечица работят.Помагат на хора от селото, като вършат обща работа, и съответно им плащат по 10-15 лв. на ден.В селото има двама чужденци, един англичанин и едни холандец които са се заселили там вече близо година.Някои от децата работят при тях.Говорих с чужденците - и двамата казаха, че децата са страшно добри, много работливи и са много доволни от тях.

Има едни бай Киро - дето се явява нещо като пазител на селото, той е строителен инженер /разбира се пенсиониран/, но все още прави разни къщички и ремонти из селото - той също взима деца /които искат да работят/ и ги води по обекти, както каза "Уча ги на труд, добри са ни децата"!

Останах с пиятното впечатление, че селото си ги обича тия деца и ще им е трудно да се разделят, но по думите на кмета, било почти неизбежно.

Из селото се носят слухове, че домът е пречка и някакви влиятелно личности от опкражението на БСП искало да придобие дома, и да го превърне в луксозен хотелски коплекс, но това са слухове разнасяни из селото от възрастните хора, знаете голяма е вероятността това да са си измислици.

Та с две думи, това което разбрах, е че каквото и да с прави няма как да се помогне на дома.Два са вариантите:

- закриване на дома и "разхвърлянето" на децата по други домове
- да се намери спонсор, който да издържа дома

Често да ви кажа, нямам си и ни най-малка представа, кой ще да е този спонсор който да се навие да издържа тези деца ????

Това е което успях да науча в неделя, доста се интересувах, разпитвах, исках да се видя с кмета и да чуя неговото мнение по въпроса /кмета го намерих у тях, в кошарата да рине на кравите - и представа си нямате за гледката :D /, но както ви казах вече общото мнение че положението е безнадежно и домът ще бъде закрит !!!

А колкото до идеята на Асен за медия, която да "разгорещи страстите", мисля че това определено трябва да е БТВ, защото тя има две рубрики, които мисля че ще са подходящи, а именно: "Бази детето" и "БТВ Репортерите"! Незабравяйте, че БТВ си е национално телевизия.Нова също може да свърши работа с две предавания: "Темата на Нова" и "Господари на ефира"! Сега ми идва и идеята за Слави Трифонов, ама там е по сложно - трябва първо да докопате Росен Петров.БНТ също има две предавания: "Частен случай" и "Открито" с Валя Ахчиева ! Може пък да се закарат всичките, още по добре, а те телевизите само това чакат !Така, че взимайте решение - да не стане късно !!!!
::: vankata™ :::

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankata™ » 10 Мар 2006, 21:25

Като гледам каква "сериозна" дискусия се е заформила, колко хора дават идеи как да излезнем от ситуацията !!!!!

Момчета и момичета, как не ви е срам?Само на 5 човека от тоя форум им пука за тия деца?Явно да, защото не сте ходили да ги видите, защото незнаете за какво става въпрос!

Засрамете се, до преди два дни ме побърквахте с въпроси за тениски, като чели това е най-важното и пишехте като за поледно, а сега когато сме изправени пред един сериозен проблем всички си траете, никой нищо не казва, нещо не предлага!Защо?Бедни на идеи ли сте?

Нищо де, пишете си в темата за Х-драйв примерно и спорете дали можете да правите дифове с Х-драйв или не и може ли да се изключва? Честно да ви кажа, ме е срам, срам е е от вас!Ще позволим ли, някой да се разпорежда със съдбата на децата като господ? Май да, както сме я поткарали!

Но хората са казали: "Разни хора, разни идеали!".

Моля всеки който му пека за тия дечица, да се включи със идеи и действия и да помотне на децата да си запазят дома и приятелите !!!!
::: vankata™ :::

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 11 Мар 2006, 1:58

vankata™

Ванка, мнозина писаха на ЛС-та ;)

АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
Аватар
Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
Кара: E53 Х5 3.0d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от X-citer » 11 Мар 2006, 17:26

Явно сме поставени пред свършен факт, но мисля че все още има някаква надежда за тези деца.
Първо и най-важно - Ванка, каза че една от причините за затварянето на дома са малката бройка деца и бюджета. Децата в дома са 32. В домът за момичета в Долна Баня, която се намира на около 7 км от Гуцал са около 20. Значи не бройката е причината за затварянето тук. :confused:
Колкото до бюджета - една втора от годишния бюджет на дома, те получават като дарения от хора като нас(това е проверено). Не смятам, че този дом тежи толкова на държавата. Ето че и тук не е причината :confused:
Явно има някаква задкулисна игра, за която ние за съжаление нямаме никаква информация.
До колкото разбрах Евросъюза има изискване до края на 2007-ма всички домове за сираци в БГ да бъдат затворени. Това вече е факт в Румъния. Никъде обаче няма информация по този случай и всичко е в пълна мъгла. Рових из интернет, но не открих нищо кокретно свързано с тази наредба. Ели също доста ми помогна и единствените неща които открихме по темата в интернет, бяха някакви части от обсъждания по темата в Народното Събрание, но без никакви конкретни решения.
Намерих адрес на една фондация от майки, които помагат на такива деца от доста години. Ели им написа мейл и сега чакаме обратен отговор. Когато се свържем с тях ще уредим среща и ще видим какво знаят те по въпроса за това изискване на ЕС и дали може да се направи нещо.
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 11 Мар 2006, 17:38

Пак сме в изходна позиция :(

АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
Аватар
Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
Кара: E53 Х5 3.0d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от X-citer » 11 Мар 2006, 17:48

!!Asen_X написа:vankata™

Ванка, мнозина писаха на ЛС-та ;)

Това е несериозен отговор. :confused: Кажи нещо конкретно.

!!Asen_X написа:Пак сме в изходна позиция

И в такава ще си останем докато с проблема не се занимаят повече хора, а не само двама-трима :evil:
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 11 Мар 2006, 18:02

X-citer написа:Кажи нещо конкретно.

Проблема не е централизиран и заради това информацията въобще не се и знае къде да се търси. Стигаме до момента че има заповед да се закрият повечето домове и децата да се разпределят в други с цел да се намалят средствата за поддръжката и да се разпределят по повече на по-малко домове - с това се афишира желание да им се осигури по-висок стандарт на живот и т.н. щуротии но кой взима решенията кои домове да се закрият и на базата на какви критерии - ето тук е мъглата!

Да кажем, че стигнем до тази информация - пак ще опрем на камък. Няма да преразгледат решението си да закрият дома. Взето е отдавна доколкото разбрах. Единственото, за което можем да се борим е поне да ги настанят всичките в един дом но и това ще е трудно.

Дотук е ясно, че с отделни връзки и опити нищо няма да стане? Кое е тогава оръжието на обществото като го е яд на държавата? Медиите! Те могат да съберат и информацията, могат и да вдигнат вой до небесата с една сърцераздирателна статия - подло но ефикасно!

Така. Любо, напиши едно писмо за проблема и всичко което знаем - престарай се вътре. След това просто ще потърсим връзка да го захапят поне от една медия.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Slavi_m » 11 Мар 2006, 18:19

...на БТВ :!: В 'БТВ Репортерите' излъчиха материал точно за 'майките' споменати по-горе и как те се грижат за еди кой си дом..Мисля,че ще се отзоват :!:
Ванката,от мен ли те е срам нещо,не разбрах? :confused: И какво по-точно мога да направя аз,след като както забелязваш никой все още не е наясно със сигурност какъв е проблема?Имам желаниято и аз да отида до Гуцал и да се запозная с тези проблеми по-отблизо,но ми предстой кандидатстване и трябва да се учи :!: Отделно съм от 'малките спамери' и на този етап просто нямам с какво съществено да помогна...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eli » 12 Мар 2006, 20:13

Както Любо написа, изпратих писмо до няколко мейла, и получих отговори и покана да се срещнем с тези майки. Те са създали фондация “Движение на българските майки”, регистрирана като организация с нестопанска цел с обществено полезна дейност със съдебна регистрация от 1.02.2005 г., фирмено дело 843/2005. Ще си уговорим среща и ще се срешнем с тях, за да дискутираме проблема.

Моля ви не изказвайте краини мнения и не губете надежда.
Изображение

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 16 Мар 2006, 19:55

ДОБРЕ, имам идея.... на Lucky брат му се занимава с заснемане и монтаж на клипове за различни ТВ предавания и често за Бтв..... та може и да помогне с някоя свръзка... :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eli » 16 Мар 2006, 23:47

Въпроса не е в медиите. На тях им дай подобна новина и всеки ще излъчи репортаж. Важно е да се намери най-доброто решение, за да не се травмират децата.

Проблемът черно на бяло е следният: Директорката на дома е получила заповед за проверка във връзка с предстоящо, предполагам евентуално закриване на дома. Проверката вече е минала. Решение ще се вземе до края на месеца.

Ако някой наистина иска да помогне е най-добре да се свърже с Любо или с мен на ЛС. Като под помощ се разбира спешна нужда от средства за ремонтиране на дома. Ако желаете ще направя следното предложение и който може нека да помогне.

Всеки наричащ себе си бмв ентусиаст, ако отдели по левче това прави повече от 4000лв. Толкова са регистриралите се ентусиасти. Дори да се съберат и половината, то това ще направи живота на 32 деца по-щастлив. Помислете си като си поръчате поредната бира или питие дали може и без нея.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kazakoff » 20 Мар 2006, 17:53

X-citer написа:...До колкото разбрах Евросъюза има изискване до края на 2007-ма всички домове за сираци в БГ да бъдат затворени. Това вече е факт в Румъния...

Баси изродите смотани :evil: :evil: :evil: :evil: Извинявам се за изразяването, но такива ми се въртят в главата, че т'ва е меката форма :maad: Тия са се забравили... или са забравили, че са били деца. Те, хората са го казали - сит на гладен не вярва, а те изобщо не са от гладните :yammy: :OT:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kazakoff » 20 Мар 2006, 17:57

Имам и една идея. Тя пак опира до хора от ранга на Слави Трифонов, които според мен не биха отказали дори и само за да си направят реклама. Става въпрос за събиране на парите с SMS - като "Българската коледа"... мисля, че така беше заглавието... Тогава се събраха доста пари пак с подобна цел :bgflag:
Изображение

Следваща

Назад към Основен Форум