Питане за чип на е39 530d
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- chehut
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d 2000г.
Питане за чип на е39 530d
Здравейте колеги 
Имам въпросната е39 2000г. 530d 194к.с. и искам да й сложа чип. Казаха ми да се обърна тук във форума към вас, защото има хора които правели това, което искам аз. Искам чипа за колата ми да е написан от някой колега специално за нея( не знам дали правилно се изразявам, но да се пренапише каквото трябва от софтуера), защото искам чипа да се включва от 2-ра нагоре, за да не се натоварва двигателя. Казаха ми за това нещо, но възможно ли е и колко ще съсипва колата едно подобно нещо? И има ли значение, че е автомат колата и дали ще се натоварва и скоростната кутия повече от чипа?
П.п. Пускам и тук тази тема, защото в под-форума "Tuning" и "Електроника" не ми отговарят на темата, а пък тук има по-голяма вероятност, някой който разбира да види темата.

Имам въпросната е39 2000г. 530d 194к.с. и искам да й сложа чип. Казаха ми да се обърна тук във форума към вас, защото има хора които правели това, което искам аз. Искам чипа за колата ми да е написан от някой колега специално за нея( не знам дали правилно се изразявам, но да се пренапише каквото трябва от софтуера), защото искам чипа да се включва от 2-ра нагоре, за да не се натоварва двигателя. Казаха ми за това нещо, но възможно ли е и колко ще съсипва колата едно подобно нещо? И има ли значение, че е автомат колата и дали ще се натоварва и скоростната кутия повече от чипа?

П.п. Пускам и тук тази тема, защото в под-форума "Tuning" и "Електроника" не ми отговарят на темата, а пък тук има по-голяма вероятност, някой който разбира да види темата.

- karnak
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Boeing
Re: Питане за чип на е39 530d
Здравей ,колега т .нар чип при по нови коли вече е само смяна на софтуера т.е ремап.Мапера който ще ти прави новия софт трябва да е човек,който е мапвал доста такива екземпляри да му обясниш какво искаш точно.Дали искаш агресивен или малко по раздвижен от стоковия софт,колата при всички положения ще е друга след това моя мапер примерно ти дава да пробваш и след това плащаш,ако си решил давай смело и чети из нета има тонове материял за ремап на автомобили.
- chehut
- кандидат ентусиаст
-
От колко време си с чипа и имаш ли някакви проблеми? Колко ти излезе тази глезотия? 
П.п. Колеги от форума ми казаха, че се натоварва мотора и скоростната кутия??? Бихте ли ми разяснили, защо и дали това е при всички случай?!

П.п. Колеги от форума ми казаха, че се натоварва мотора и скоростната кутия??? Бихте ли ми разяснили, защо и дали това е при всички случай?!

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Няма еднозначно мнение относно чип тунинга. Колата започва да върви повече наистина, но и скоростта на износването на важните детайли, се увеличава. Колеги казват, че колата ти трябва да е в перфектно техническо състояние откъм двигател и трансмисия, за да я чипосаш. При чиптунинга, ако има скрити проблеми по тези детайли, веднага излизат наяве. Има много писано по тая тема, много "ЗА" и много "ПРОТИВ", потърси, прочети и реши.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- chehut
- кандидат ентусиаст
-
Рових се, но нищо не откривам за моята кола във форума по тази тема. За това пуснах и темата, защото мен ме интересува компетентните хора по този въпрос да кажат нещо специфично за този мотор дали има, как стоят точно нещата с увеличаването на амортизацията на кутията и двигателя и така. Ако беше да чета общи приказки, кой е за и кой против, то и аз съм чул, че чиповете спомагат за амортизацията, но миналата ми кола беше със софтуерен чип и нямаше проблеми. Но винаги е по-добре да се консултираш с хора които разбират преди да направиш нещо, за да прецениш ситуацията. Просто искам разбиращите от това, а тук в под-форума Е39 има такива, да ме светната дали ще трябва да търся нов мотор след известно време или да правя ремонт на скоростната кутия, какъв е шанса да хвърли турбо или не.
Благодаря Ви 

- chehut
- кандидат ентусиаст
-
Хайде хора, какво стана... колегите от под-форум Tuning казаха да се обърна към вас с тези въпроси!?! 

- karnak
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Boeing

айде дано съм бил полезен

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Колега, как така искаш чипа да се включва от 2-ра нагоре
Ремапването е свързано с електрониката и най-вече с турбото, което пък е свързано с оборотите на двигателя, не с предавките. Не знам дали това което искаш е възможно изобщо - на 1ва скорост да си с 193 коня, а на другите предавки да си с чипнатата мощност
Иначе за твоя двигател, от чип можеш да вдигнеш мощността от 193 на ~230 коня без проблем, въпросът е че това носи и 100+нм тяга отгоре, което вече е рисково и за автомата. Колата базово е с 410нм, след чипа става над 510нм, това си е голямо натоварване. Турбото и двигателят също се натоварват допълнително. Затова, преди да чипваш печката, бягай на много основен преглед, защото ако има и най-малък дефект в турбото, двигателят или скоростите, който в момента не се проявява, то след чипването веднага ще цъфнат проблемите ако си имал такива. Трябва да си доста убеден че ти е перфектно здрава колата, иначе може много ядове да береш с тоя чип.
Иначе хората, които са чипвали 530-ка казват че върви доста повече след чипа, и определено са положителни отзивите, но пак ти казвам, трябва да си сигурен че всичко под капака е здраво преди да слагаш чип.

Иначе за твоя двигател, от чип можеш да вдигнеш мощността от 193 на ~230 коня без проблем, въпросът е че това носи и 100+нм тяга отгоре, което вече е рисково и за автомата. Колата базово е с 410нм, след чипа става над 510нм, това си е голямо натоварване. Турбото и двигателят също се натоварват допълнително. Затова, преди да чипваш печката, бягай на много основен преглед, защото ако има и най-малък дефект в турбото, двигателят или скоростите, който в момента не се проявява, то след чипването веднага ще цъфнат проблемите ако си имал такива. Трябва да си доста убеден че ти е перфектно здрава колата, иначе може много ядове да береш с тоя чип.
Иначе хората, които са чипвали 530-ка казват че върви доста повече след чипа, и определено са положителни отзивите, но пак ти казвам, трябва да си сигурен че всичко под капака е здраво преди да слагаш чип.
- chehut
- кандидат ентусиаст
-
Ами когато взех колата, всичко по двигателя и турбото беше наред, но за близо 1 година каране може нещо да е тръгнало. Ще направя прегледа за да се уверя и ще се консултирам и с немските форуми, защото и аз съм чувал, че след чип тази кола става друга, но не и за сметка на нов двигател/турбо/скоростна кутия и прочие на стойност ...лв 

- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Скоро време ще си скъсам дипломата за инженер
Идеята на автоматика е именно това, че хидромуфата преодолява плавно големия въртящ момент към трансмисията. Ако щеш върти отпред със 1000 Нм, все си е тая, има си коефициент на трансформация и големи загуби при торк конвертора.
Кутията е преоразмерена поне 35 % върху основното кик даун натоварване....
А точно с големия въртящ момент старта ще е по добър, и ефективното натоварване на автоматика във време ще е по малко.

Идеята на автоматика е именно това, че хидромуфата преодолява плавно големия въртящ момент към трансмисията. Ако щеш върти отпред със 1000 Нм, все си е тая, има си коефициент на трансформация и големи загуби при торк конвертора.
Кутията е преоразмерена поне 35 % върху основното кик даун натоварване....
А точно с големия въртящ момент старта ще е по добър, и ефективното натоварване на автоматика във време ще е по малко.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
викаш ,автомата можеш и с 1000 нютона да го въртиш
наистина да вземеш да си скъсаш дипломата на инженер 

- sadex5
- ентусиаст
-
Чел ли си какво пише в сервизната документация на кутията ?
Кутията GM 5L40E се ползва от много други производители, като да кажем на бензинови мотори GM 5L40E
Кутия например ZF 6HP26/32 се слага и на 735iA-760iA и на 5.0i Х6 и си работи на 600 НМ без проблем...
BMW use various different versions in their cars. I know you don't the diesels over there but they are the ones I can compare. The 530d and 535d have transmissions rated up to 600nm, the lower diesel engines (525d and 520d) get a transmission rated to 400nm..... .
Кутията GM 5L40E се ползва от много други производители, като да кажем на бензинови мотори GM 5L40E
Кутия например ZF 6HP26/32 се слага и на 735iA-760iA и на 5.0i Х6 и си работи на 600 НМ без проблем...
BMW use various different versions in their cars. I know you don't the diesels over there but they are the ones I can compare. The 530d and 535d have transmissions rated up to 600nm, the lower diesel engines (525d and 520d) get a transmission rated to 400nm..... .
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
600 е почти наполовина на 1000 обаче ... и едно е да издържа друго е да работи постоянно на определено натоварване .. тя кутията сток е калпава и дава фира кво остава след чипосване ..
- sadex5
- ентусиаст
-
Е правена е във Франция, какво друго да е 

- chehut
- кандидат ентусиаст
-
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3