Гасне като светне лампата за ABS. Моля за помощ

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92
Мечтае да кара: F01

Гасне като светне лампата за ABS. Моля за помощ

Мнение от cherrypopper » 26 Юли 2011, 16:34

Здравейте колеги. Имам необясним случай и ви моля за вашите компетентни мнения.

М20Б20 газ/бензин 90' - работи си нормално на газ, но понякога изведнъж ми светва лампата за ABS-a на таблото и газта сякаш не стига до мотора и колата изгасва или ми гърми от кихалката. Пълен шах и мат по моите разбирания за коли.

Огледах кабелите на АBS и газта, не виждам нещо нередно. Същия проблем понякога не ми позволява да запаля колата. Въртя паля за миг, светва пак лапмпичката падат оборотите и угасва. Моля ви за мнения. От какво може да е. Проблема е и при газ и бензин.

От какво може да ми реагират датчиците за нередност в АBS системата ?
Последна промяна cherrypopper на 06 Ное 2011, 10:53, променена общо 4 пъти
Изображение Elegance is the key to success ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Re: Газ и ABS мистерия. Помощ

Мнение от NikiNikolov » 26 Юли 2011, 21:46

първо си провери състоянието на акумулатора, после свързването на газта - жиците, разбира се

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от cherrypopper » 27 Юли 2011, 6:15

нов акумулатор - безупречен. Проследих кабелите на газта, не виждам да има някакви странни свръзвания :( Някой знае ли какво може да предизвика задушаването на двигателя или липсата на газ до него, това за което ви говоря че се случва в движение ?
Последна промяна cherrypopper на 06 Ное 2011, 10:54, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 27 Юли 2011, 6:21

Електромагнитния клапан може да няма добра връзка и от време на време да спира да работи, следователно спира притока на газ, и първо смесите обедняват и гърми, след това направо гасне.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от cherrypopper » 27 Юли 2011, 6:27

Има логика, тъй като когато не успея да я запаля я оставаям на контакт и няколко пъти махам плюса на въпросния клапан да впръсне газ и тогава взема, че запалва ама пак с мъки ... Освен да му пусна някакъв нов плюс към вече съществуващия :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 27 Юли 2011, 6:47

cherrypopper написа:Има логика, тъй като когато не успея да я запаля я оставаям на контакт и няколко пъти махам плюса на въпросния клапан да впръсне газ и тогава взема, че запалва ама пак с мъки ... Освен да му пусна някакъв нов плюс към вече съществуващия :roll:

Или другия вариант е самия клапан да не е добре, но това ще разбереш като първо си сигурен във връзките му. На работа имаме един бус на газ, и ей така клапана имаше лоша връзка, и голямо гърмене падаше :mhihi: отделно и клапана нещо не сработва и гледай шоу как стоим по светофарите цяла сутрин :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от cherrypopper » 27 Юли 2011, 7:00

с мултицет мога ли да хвана проблема ако е от кабелите ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от Dino » 28 Юли 2011, 16:33

Здравей колега!Карам същия автомобил на бензин и газ и също като теб имам това изгасване на двигателя когато светне АВС в рамките на 3-4секунди.И аз разглобявах всички ел.връзки по газта,смених превключвател бензин-газ и нищо...Докато в един слънчев ден не ми свърши газта :) Продължих си на бензин и ето ти късмет-светва АВС и двигателя изгасва-все едно си върнал контактния ключ :idea:Ясно като бял ден-това няма нищо общо с газовата :D Разглобих всички по лесно достижими връзки по оригиналното окабеляване,напръсках с контактен спрей и близо две години нямах този проблем-явно е било някъде по тия вериги-в двигателния отсек-клемореда не бях пипал :mhihi: Преди месец пак ми направи тоя номер и мисля за зимата пак да и направя тази профилактика,но поне за себе си съм сигурен че това няма нищо общо с газовата :yes:
Изображение

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 28 Юли 2011, 23:46

Колега, провери сервото.Знам, малко нелогично звучи, но аз имах такъв проблем от заминало серво(само дето бях без абс) и като натисна спирачката ми пропадаха оборотите отначало, след това започна и да гасне, смених го и заспа.Това се сещам, освен ако не е проблема по тоците(нещо което не се вижда-прекъснат кабел, лош контакт и т.н.)
За да светне лампата АБС която впрочем няма възможен начин да има нещо общо с газта значи нещо по спирачната системе не е в ред и или товари мотора и гасне или прекъсва някой ток по него ако има късо някъде поне така си мисля :dunno:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gecata73 » 29 Юли 2011, 8:40

Зещо не провериш дали плюса не е хванат от кабел на абс-а и като загуби контакг , така ти прекъсва и тока към клапана, това съм го виждал

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 29 Юли 2011, 8:44

много тъпо е това със захранване от АБС-а, премести си плюса на газовата на зеления кабел от контактния ключ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gecata73 » 29 Юли 2011, 8:49

ми аз мойта я откачих, щото ми изкриви дебитомера, нема такива плочки с размери като олуци, иначе моя плюс си е на ключа, там е най добре.Върви ли комбата Ники :yes: .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Dino » 29 Юли 2011, 15:56

Колега когато ми светваше АВС двигателя гаснеше но уредите за гориво,температура и скорост показваха текущи стойности-само ОБОРОТОМЕРА показва 0.Това в рамките на 3-4секунди-после АВС гасне и оборотомера си заработва-при тебе така ли е?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от cherrypopper » 01 Авг 2011, 8:55

- Да Dino и при мен е така. Колега моля обясни ми кои точно вериги си почистил и напръскал с контактен спрей.

- Плюса при мен е хванат от зеления кабел на ключа, така че не е там проблема.

- Относно сервото, дори не се сещам откъде да започна :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Dino » 02 Авг 2011, 19:18

Колега в нашия случай сервото няма нищо общо-ако е пробито педала на спирачките става по твърд,двигателя засмуква въздух от там-което е след дебитомера и бърка компа,но по него няма ел.елемент който да смущава оборотомера.Както писах връщайки се към София ми свърши газта-преминах на бензин и малко след това АВС светна-съответно двигателя огасна за 3-4сек.Нищо лошо-продължих,но това се повтори след 15-20км.Тогава спрях на бензиностанциите до Пазарджик но се оказа че не мога да заредя веднага защото преключвали денонощието-беше около 12 през ноща-и трябва да изчакам 15-20мин.Буквално от скука взех един спрей от там-червен с кабели за свещи и дистрибуторна капачка нарисувани върху него и тръбичка за да пръскаш на по неудобни места-не помня марката но те са общо взето единтични.Започнах с кутията за бушони и релета в двигателния отсек-вадя елемент-пръскам и монтирам-после буквално където видях букса повтарях упражнението-на дебитомира,на стъпковото моторче,на датчиците по двигателя.......-няма да изброявам всички-после от другата страна.(Добре че почивката им се оказа 45мин. :clap: :clap: Общо взето в двигателния отсек пропуснах само буксите на фаровете :mhihi: После си тръгнах с мисълта да отворя и клемореда но за моя радост пустия АВС не се обади близо 2г.От любопитство ходих на ел.сервиз,гледаха мереха и ме отпратиха с пожеланието да дойда когато пак светне АВС :D Опитай и ти-ако не помогне-няма да навреди :yes:
Изображение

Следваща

Назад към E34