Електрическа перка
Модератор: Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- BMW5820iA
- младши ентусиаст
-
Електрическа перка
Здравейте колеги,
електрическата перка на радиаторите, беше изгоряла. Смених я с втора употреба перка.
сега при загрята кола като дам на контакт и перката само трепва, не почва да се върти, дори и след няколко минути работа на място и климатик на максимум перката непомръдва.
Това нормално ли е, все още не е достатъчно топло навън че да се включва и тя или съм купил повредена...
Ще ви помоля след като ви е загряла колата да дадете на контакт и някой да гледа отпред какво прави електрическия вентилатор - само трепва еднократно или започва да се върти постоянно? Също и какво се случва при запален двигател намясто.
Колата е Х5 3,0 дизел 2002г.
Благодаря предварително...
електрическата перка на радиаторите, беше изгоряла. Смених я с втора употреба перка.
сега при загрята кола като дам на контакт и перката само трепва, не почва да се върти, дори и след няколко минути работа на място и климатик на максимум перката непомръдва.
Това нормално ли е, все още не е достатъчно топло навън че да се включва и тя или съм купил повредена...
Ще ви помоля след като ви е загряла колата да дадете на контакт и някой да гледа отпред какво прави електрическия вентилатор - само трепва еднократно или започва да се върти постоянно? Също и какво се случва при запален двигател намясто.
Колата е Х5 3,0 дизел 2002г.
Благодаря предварително...

- E70 3.0SD
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: X5 E70 35d, S8;
- Мечтае да кара: X5M
- Детайли за колата: super reza4ka!
Re: Електрическа перка
Смени я с чисто нова, не е нормално на климатик да не работи перката 

- BMW5820iA
- младши ентусиаст
-
и аз така си мисля, но оня ден на една друга Х5-ца перката правеше по същия начин
явно и неговата е заминала

явно и неговата е заминала

- BMW5820iA
- младши ентусиаст
-
несъм го решил все още
перката в момента обикаля по сервизите за електроника, но все още нямам положителен резултат.
оня ден от едното място ми казаха, че и софтуер имало в нея
струва ми се, че нещата отиват към поръчване на нова...
ако случайно я направят ще пиша...

перката в момента обикаля по сервизите за електроника, но все още нямам положителен резултат.
оня ден от едното място ми казаха, че и софтуер имало в нея

- LABRISS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: 3.0 CSi
И аз имам такъв проблем.Перката наистина е доста сложна и взима предвид много данни за това как да работи.Та затова и толкова скъпа нова.И аз искам да си взема 2ра ръка но ти ме уплаши.След като си я взел и не работи не можеш ли да я върнеш?Или просто след купуването трябва допълнителна намеса?Успех и като се справиш пиши 

The only thing to FEAR is running put of BEER!
BMW5820iA написа:несъм го решил все още![]()
оня ден от едното място ми казаха, че и софтуер имало в нея![]()
Нови са скапи около 800лв.то секи зная с нова

- LABRISS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: 3.0 CSi
Добре де работата е шантава.При включена кола и работещ климатик перката не върти и следователно климатика не духа толкова студено колкото трябва.Казаха ми че като двигателя вдигне температура и се включи перката за охлаждане - тогава и климатика ще си бачка.Докато не си намеря перка го приех този вариант но днес след 30мин каране климатика си задуха наистина студено и ме изненада приятно.Реших че 100% се е включила перката за да охлади двигателя.Реших да проверя без да гася колата и отбих.Двигателя работи а аз отварям капака и какво да видя - перката още не помръдва
Тази перка смята ли някога да се размърда и защо климатика ми стана така приятно студен?Излишно е да казвам че колата като си почине малко и пак се запали - климатика работи неприятно хладно
Смяната на перка е ясно но защо клматика така се бъзика?

The only thing to FEAR is running put of BEER!
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Климатика се "бъзика", защото като си в движение и се обдухва предницата на колата, климатичният радиатор (кондензатора на системата) се охлажда и ефективността на системата се покачва... а когато си загасил колата и пак я запалиш, кондензатора на климата не се охлажда и от това системата работи неефективно... даже има вероятност да ти избие налягането на системата заради високата температура (че перката не върти да охлажда кондензатора).
тази перка е 12 волта.
намираш къде и е куплунга, четеш в интернета кое перо е +12 волта и кое е "земя", откачаш и му подаваш 12 волта. ако се завърти- другаде ти е проблема. ако не се завърти- мотора е окъсен.
ако се завърти като директно й подадеш 12 волта - проблема е по-назад във веригата.
перката се управлява софтуерно, но веригата се управлява със реле. тези релета заминават много често.
намираш къде и е куплунга, четеш в интернета кое перо е +12 волта и кое е "земя", откачаш и му подаваш 12 волта. ако се завърти- другаде ти е проблема. ако не се завърти- мотора е окъсен.
ако се завърти като директно й подадеш 12 волта - проблема е по-назад във веригата.
перката се управлява софтуерно, но веригата се управлява със реле. тези релета заминават много често.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- BMW5820iA
- младши ентусиаст
-
alx написа:тази перка е 12 волта.
колега, отварял ли си го този вентилатор да видиш за какво идва реч? няма друг подобен на света

след като дадеш на контакт и релето подава постоянно напрежение към вентилатора, намотките не са окъсени, просто силовата верига на всяка една намотка се управлява от един куп електронни елементи и чипове, абе луда работа. Не е като старите вентилатори 1-ва, 2-ра, 3-та.... степен с няколко резистора. Тука управлението е безстепенно.

- Sapa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 545i
Май е време да се посети сервизааааа 
Не мога да разбера, как си оправяте коли за по 20 хил лв сами, без инструмнти, с инфо от форума, ебаси... Ако има проблем то при една проста проверка на грешките ще си каже, май

Не мога да разбера, как си оправяте коли за по 20 хил лв сами, без инструмнти, с инфо от форума, ебаси... Ако има проблем то при една проста проверка на грешките ще си каже, май

Продавам тунинг кит за 335i на Vishnutuning (http://www.vishnutuning.com/RevIICAN.htm) - тестван 30 хил. км на 390 к.с. и 550 Нм
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
що в сервиза извънземни ли работят ? всеки сръчен човек на ти с електрониката може да си ремонтира/смени сам всичко по колата ..
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2