Развален потенциометър на радиото и още няколко въпроса

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 525d 2002год.

Развален потенциометър на радиото и още няколко въпроса

Мнение от g_ishkitiev » 05 Юли 2011, 10:03

Здравейте, скоро си купих първото си BMW - 525д 2002год. обаче са ми доста неясни някой неща, та ако може да помогнете :)
Първо да питам за маслото, карал съм го около 3000км и още нищо не съм барнал. Като запаля колата ми светят за няколко секунди 3 зелени диода (до колкото разбирам това има някаква връзка със смяната на маслото). Колата е на 200 000 реални км. Взех я от човек, който си я кара и ме уверяваше че е обслужена.
Мисля скоро да си поръчам от оригиналното масло на BMW , филтрите за въздух, купето, масло и картерни газове. Още не съм свалил кората отдолу да видя дали трябва да се сменя маслото на скоростната кутия (с автоматична кутия съм).
Другия ми въпрос е - нещо потенциометъра на радиото прави проблеми. Като въртиш ту усилва ту намаля. То си е нормален проблем за потенциометрите де. Незнам лесно ли се ремонтира или да си го усилвам и намалям от волана и да не се занимавам :).
И друго.. още не съм се заигравал много да я въртя с изключен DSC. Притеснява ме дали не е проблем за автоматичната кутия.. ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Re: Развален потенциометър на радиото и още няколко въпроса

Мнение от gentata » 05 Юли 2011, 19:36

Според показанието за смяната на маслото има още до смяната, но то и лесно може да се занули без да е сменяно :mhihi: ,така че сменяй го не му мисли имаше тема за маслата тук из форума. Копчето на радиото не е потенциометър - вътри се безконечно, по-скоро е микро-превключвател най-вероятно като се разглоби и почисти ще изчезне проблема. За кутията незнам аз съм с ръчка :mhihi: . Имаше и теми за смяната на маслото й. :yes:
:driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 05 Юли 2011, 20:04

Свали гуменото копче на радиото и капни или напръскай внимателно оста на потенциометъра с WD40, така че да влезне хубаво навътре, и почваш да го въртиш наляво надясно и ще се оправи.

Потребител
Аватар

Мнение от g_ishkitiev » 08 Юли 2011, 19:12

Верно стана с WD40 :), благодаря за съвета

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 09 Юли 2011, 11:29

За почистване на ел.контакти и като цяло за електроника е по добре да се използвате спрейове от типа на този http://www.sanace.com/Spray_Cleaners/pfspray_ccs.html 200ml струва около 6лв. Имат много добър почистваш ефект за окислени и замърсени ел.контакти. WD40 е доста универсален но го дават повече за почистване и смазване на разни болтове, гайки и други механизми.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-E60
Мечтае да кара: Simson
Детайли за колата: син металик,всички екстри без кожа

Мнение от ham » 09 Юли 2011, 12:08

hrpopov217 написа:За почистване на ел.контакти и като цяло за електроника е по добре да се използвате спрейове от типа на този http://www.sanace.com/Spray_Cleaners/pfspray_ccs.html 200ml струва около 6лв. Имат много добър почистваш ефект за окислени и замърсени ел.контакти. WD40 е доста универсален но го дават повече за почистване и смазване на разни болтове, гайки и други механизми.

:clap:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 09 Юли 2011, 20:04

hrpopov217 написа:За почистване на ел.контакти и като цяло за електроника е по добре да се използвате спрейове от типа на този http://www.sanace.com/Spray_Cleaners/pfspray_ccs.html 200ml струва около 6лв. Имат много добър почистваш ефект за окислени и замърсени ел.контакти. WD40 е доста универсален но го дават повече за почистване и смазване на разни болтове, гайки и други механизми.

Този спрей е добър за почистване на букси и съединения, защото изсъхва напълно и не остава никаква смазка, но при потенциометри е хубаво да има и смазка, да не се въртят на сухо и да се износват бързо.
WD40 е приложим на много места, остава леко мазен, но след време се изпарява почти напълно, за електромеханика според мен е перфектен.

Потребител
Аватар

Мнение от g_ishkitiev » 10 Юли 2011, 2:02

върши работа.. не е като ново, но е далеч по-добре от колкото преди. Като усилваш се усилва, може и да не е много равномерно. Но преди като усилваш ту усилва, ту намаля и на практика неможеше да се ползва копчето - само от волана. Иначе като се махне копчето, отдолу си имаше като малка дупчица.. съмнява ме че е направена специално за да се пръска от там, но знам ли.. :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 10 Юли 2011, 11:08

Напръскай го още, обилно да се смаже вътре, когато въртиш ще видиш, че покрай оста излиза черна мръсотия, ако го промиеш както трябва ще работи като ново. На 4 коли съм го правил номера и почва да работи без забележка.

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 10 Юли 2011, 11:55

Днес и аз направих същата операция с WDто. Няколко пъти напръсках обилно, поизтече малко чернилка и сега копчето е идеално, нищо общо с преди- беше някакъв ужас, особено за намаляване, вместо да намалява почваше ту да усилва на макс, ту да спира звука съвсем....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 11 Юли 2011, 0:08

Retrofit написа:............. и не остава никаква смазка, но при потенциометри е хубаво да има и смазка, да не се въртят на сухо и да се износват бързо.

Този специално има и смазващ ефект. Пречети Description! "reduces friction and wear - намалява триенето и износването"
Но щом става и с WD40 - нямам възражения. Най- важното е че в темата има решения :clap:

Назад към E39