Развален потенциометър на радиото и още няколко въпроса
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- g_ishkitiev
- Потребител
-
- Кара: 525d 2002год.
Развален потенциометър на радиото и още няколко въпроса
Здравейте, скоро си купих първото си BMW - 525д 2002год. обаче са ми доста неясни някой неща, та ако може да помогнете 
Първо да питам за маслото, карал съм го около 3000км и още нищо не съм барнал. Като запаля колата ми светят за няколко секунди 3 зелени диода (до колкото разбирам това има някаква връзка със смяната на маслото). Колата е на 200 000 реални км. Взех я от човек, който си я кара и ме уверяваше че е обслужена.
Мисля скоро да си поръчам от оригиналното масло на BMW , филтрите за въздух, купето, масло и картерни газове. Още не съм свалил кората отдолу да видя дали трябва да се сменя маслото на скоростната кутия (с автоматична кутия съм).
Другия ми въпрос е - нещо потенциометъра на радиото прави проблеми. Като въртиш ту усилва ту намаля. То си е нормален проблем за потенциометрите де. Незнам лесно ли се ремонтира или да си го усилвам и намалям от волана и да не се занимавам
.
И друго.. още не съм се заигравал много да я въртя с изключен DSC. Притеснява ме дали не е проблем за автоматичната кутия.. ?

Първо да питам за маслото, карал съм го около 3000км и още нищо не съм барнал. Като запаля колата ми светят за няколко секунди 3 зелени диода (до колкото разбирам това има някаква връзка със смяната на маслото). Колата е на 200 000 реални км. Взех я от човек, който си я кара и ме уверяваше че е обслужена.
Мисля скоро да си поръчам от оригиналното масло на BMW , филтрите за въздух, купето, масло и картерни газове. Още не съм свалил кората отдолу да видя дали трябва да се сменя маслото на скоростната кутия (с автоматична кутия съм).
Другия ми въпрос е - нещо потенциометъра на радиото прави проблеми. Като въртиш ту усилва ту намаля. То си е нормален проблем за потенциометрите де. Незнам лесно ли се ремонтира или да си го усилвам и намалям от волана и да не се занимавам

И друго.. още не съм се заигравал много да я въртя с изключен DSC. Притеснява ме дали не е проблем за автоматичната кутия.. ?
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Re: Развален потенциометър на радиото и още няколко въпроса
Според показанието за смяната на маслото има още до смяната, но то и лесно може да се занули без да е сменяно
,така че сменяй го не му мисли имаше тема за маслата тук из форума. Копчето на радиото не е потенциометър - вътри се безконечно, по-скоро е микро-превключвател най-вероятно като се разглоби и почисти ще изчезне проблема. За кутията незнам аз съм с ръчка
. Имаше и теми за смяната на маслото й.

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
Свали гуменото копче на радиото и капни или напръскай внимателно оста на потенциометъра с WD40, така че да влезне хубаво навътре, и почваш да го въртиш наляво надясно и ще се оправи.
- g_ishkitiev
- Потребител
-
Верно стана с WD40
, благодаря за съвета

- hrpopov217
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60 530i 04, G30 540i
За почистване на ел.контакти и като цяло за електроника е по добре да се използвате спрейове от типа на този http://www.sanace.com/Spray_Cleaners/pfspray_ccs.html 200ml струва около 6лв. Имат много добър почистваш ефект за окислени и замърсени ел.контакти. WD40 е доста универсален но го дават повече за почистване и смазване на разни болтове, гайки и други механизми.
- ham
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW-E60
- Мечтае да кара: Simson
- Детайли за колата: син металик,всички екстри без кожа
hrpopov217 написа:За почистване на ел.контакти и като цяло за електроника е по добре да се използвате спрейове от типа на този http://www.sanace.com/Spray_Cleaners/pfspray_ccs.html 200ml струва около 6лв. Имат много добър почистваш ефект за окислени и замърсени ел.контакти. WD40 е доста универсален но го дават повече за почистване и смазване на разни болтове, гайки и други механизми.

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
hrpopov217 написа:За почистване на ел.контакти и като цяло за електроника е по добре да се използвате спрейове от типа на този http://www.sanace.com/Spray_Cleaners/pfspray_ccs.html 200ml струва около 6лв. Имат много добър почистваш ефект за окислени и замърсени ел.контакти. WD40 е доста универсален но го дават повече за почистване и смазване на разни болтове, гайки и други механизми.
Този спрей е добър за почистване на букси и съединения, защото изсъхва напълно и не остава никаква смазка, но при потенциометри е хубаво да има и смазка, да не се въртят на сухо и да се износват бързо.
WD40 е приложим на много места, остава леко мазен, но след време се изпарява почти напълно, за електромеханика според мен е перфектен.
- g_ishkitiev
- Потребител
-
върши работа.. не е като ново, но е далеч по-добре от колкото преди. Като усилваш се усилва, може и да не е много равномерно. Но преди като усилваш ту усилва, ту намаля и на практика неможеше да се ползва копчето - само от волана. Иначе като се махне копчето, отдолу си имаше като малка дупчица.. съмнява ме че е направена специално за да се пръска от там, но знам ли.. 

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Напръскай го още, обилно да се смаже вътре, когато въртиш ще видиш, че покрай оста излиза черна мръсотия, ако го промиеш както трябва ще работи като ново. На 4 коли съм го правил номера и почва да работи без забележка.
- dbanchev
-
-
- Кара: e39 M52 газов котлон
- Мечтае да кара: колело на кило ракия
Днес и аз направих същата операция с WDто. Няколко пъти напръсках обилно, поизтече малко чернилка и сега копчето е идеално, нищо общо с преди- беше някакъв ужас, особено за намаляване, вместо да намалява почваше ту да усилва на макс, ту да спира звука съвсем....
- hrpopov217
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60 530i 04, G30 540i
Retrofit написа:............. и не остава никаква смазка, но при потенциометри е хубаво да има и смазка, да не се въртят на сухо и да се износват бързо.
Този специално има и смазващ ефект. Пречети Description! "reduces friction and wear - намалява триенето и износването"
Но щом става и с WD40 - нямам възражения. Най- важното е че в темата има решения

11 мнения
• Страница 1 от 1