"ПЕПЕРУДКИ" на колекторите...болна тема по света и У НАС ...

7-ма серия ('02 - '09)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

"ПЕПЕРУДКИ" на колекторите...болна тема по света и У НАС ...

Мнение от pironkov » 26 Юни 2011, 18:42

Здравейте колеги, пиша ви защото на брат ми колата вчера не работише както трябва и вадеше дим....след посещение до сервиза се оказа, че една от тъй наречените пеперудки в смукателния колектор се е отчупела и единия цилиндър на колата не работи. Тези дни предстои ремонт НО реших да пиша тук тъй като при нашите коли никой не говори за този масов проблем!
Оказа се че много чужди форуми а и в нашия при другите модели се говори много за тях...и за тяхното отстраняване тъй като те се чупят и могат да причинят поражения на двигателите. Става на въпрос за ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ след 2001- до колкото разбрах.
Ето една тема да се запознаете...съветите както в родния така и в чуждите форуми е да се отстранят колкото се може по-рано / незабавно!

За повече инфо по проблема тук:
viewtopic.php?f=34&t=195055

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е65

Re: "ПЕПЕРУДКИ" на колекторите...болна тема по света и У НАС ...

Мнение от JJunior » 27 Юни 2011, 18:48

Да, това е наистина доста голям проблем и може и да доведе до доста сериозен ремонт след такова отчупване... Мога само да споделя, че моите ги махнах точно поради тази причина и то навреме. На 6 цилиндър точно беше на ръба самата клапичка да се откъсне от едната страна и да падне в мотора. Лично аз поне не виждам разлика във вървежа на колата...

ентусиаст
Аватар

Мнение от pironkov » 27 Юни 2011, 23:23

730д ли е? и как е?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F01 750LI Xdrive

Мнение от jivko81 » 28 Юни 2011, 22:54

Аз като си обслужвах колата при г-н Илко :D (малко като в турските сериали) и сваляхме колектора ги махнахме тея пеперудки, но както писа и колегата по горе, няма никаква разлика при ускорение и т.н. Играели ролята на моторна спирачка или нещо в тоя ред на мисли, за повече инфо да се включи Илко да пише.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от pironkov » 28 Юни 2011, 23:39

jivko81 написа:Аз като си обслужвах колата при г-н Илко :D (малко като в турските сериали) и сваляхме колектора ги махнахме тея пеперудки, но както писа и колегата по горе, няма никаква разлика при ускорение и т.н. Играели ролята на моторна спирачка или нещо в тоя ред на мисли, за повече инфо да се включи Илко да пише.

Колега 730д ли ти е? и как е като ги махна? Аз се чудя дали да махам моите? на брат ми стана белята слава богу като я гасил и се размина с малко по думите на сервиза.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F01 750LI Xdrive

Мнение от jivko81 » 29 Юни 2011, 17:05

pironkov написа:
jivko81 написа:Аз като си обслужвах колата при г-н Илко :D (малко като в турските сериали) и сваляхме колектора ги махнахме тея пеперудки, но както писа и колегата по горе, няма никаква разлика при ускорение и т.н. Играели ролята на моторна спирачка или нещо в тоя ред на мисли, за повече инфо да се включи Илко да пише.

Колега 730д ли ти е? и как е като ги махна? Аз се чудя дали да махам моите? на брат ми стана белята слава богу като я гасил и се размина с малко по думите на сервиза.

730d е моята, а разлика не успях да открия в държането на колата. А твоите не е лошо да ги махнеш, защото като свалихме моя колектор и се оказа че тея пеперудки се държат буквално на косъм, така, че и аз съм се разминал с ремонт явно :winky:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от pironkov » 29 Юни 2011, 23:59

това и обмислям да направя...някой от Пловдив да ми помогне с това? :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от pironkov » 04 Юли 2011, 10:12

jivko81 написа:
pironkov написа:

730d е моята, а разлика не успях да открия в държането на колата. А твоите не е лошо да ги махнеш, защото като свалихме моя колектор и се оказа че тея пеперудки се държат буквално на косъм, така, че и аз съм се разминал с ремонт явно :winky:

Колега сам ли ги премахна? Да ми помогнеш с напътствия как да извърша процедурата?

ентусиаст
Аватар

Мнение от pironkov » 05 Юли 2011, 7:14

Вече ги няма :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JJunior » 05 Юли 2011, 16:57

И как е? Усещаш ли някаква разлика?

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 12 Юли 2011, 9:12

А като ги махнете, после с нещо запушвате ли отворите, както е в този pdf. по-горе показано? На V8 дизела има ли такива ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JJunior » 12 Юли 2011, 14:55

Колега, ако запушиш отворите няма да има откъде да ти влезе въздуха в двигателя ...

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 12 Юли 2011, 23:30

Не колекторите бе колега... а отворите през които минава тялото с оста на клапичките ... но аз се ориентирах - режат се осите и се монтират обратно. Само където не разбрах дали ги има изобщо на М67 или ги няма...

ентусиаст
Аватар

Мнение от pironkov » 13 Юли 2011, 7:54

Режат се осите направо и си ползваш твоите като тъпички... :)
Махайте, че на Брат ми слава богу като палеше на място колата се счупи тази на 6-ти цилиндър...размина се с ремонт под 1000лв....други колеги в нашия форум при счупване в движение са стигали и до 3000.... :) аз за това отидох да махна моите...при мен всичко беше перфектно защото колата е на малко км....БМВ съветват смяната на колекторите на всеки 80-100к км...по 1000лв без труд... :) Тези клапи всъщност са в затворено положение само когато колата работи на място с цел дообработване на изгорелите газове или когато махнете крака от газта...тоест през по-голямата част от времето всъщност са отворени...четох много по английски форуми и всеки казва, че това е най-разумното решение...да се премахнат.

Следваща

Назад към Е65/E66