Биодизел
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Evanko
- младши ентусиаст
-
- Кара: мфил
- Детайли за колата: 120D
Биодизел
Какво мислите за биодизела?
Чух че няма сяра и некакъв друг компонент в него, което го прави агресивен към металните части?
Всички ли дизели могат да се кара с него?
Чух че няма сяра и некакъв друг компонент в него, което го прави агресивен към металните части?
Всички ли дизели могат да се кара с него?
Това Галактиката е голема работа, фактически!!!
- The 5th element
- Арабиата
-
- Кара: E39 530D
Не го препоръчвам-нито като качество,нито го има в големи количества!Продукт от преработени мазнини,олия и какви ли не други каши!
[url=http://picbg.net/img.php?file=194f7b7624e3366b.JPG]
[/url
- The 5th element
- Арабиата
-
- Кара: E39 530D
Колега,със сигурност ще ти задръсти филтрите,а и не можеш да караш само с биодизел-трябва да го мешаш с евродизел и то мисля 3:1 

[url=http://picbg.net/img.php?file=194f7b7624e3366b.JPG]
[/url
- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Не мислете, а пробвайте!
Моят приятел цяло лято си караше 123-ката с най-обикновено олио. Да, не съм се объркал. Беше намерил някакво дето беше с 30-40 стотинки по-евтино от нафтата и си наливаше от него. Ако някой го интересува ще го попитам за точната пропорция, но ми се върти из главата, че на един резервоар сипваше към 20 л. нафта, а останалото е олио.

TheBoss написа:Не мислете, а пробвайте!Моят приятел цяло лято си караше 123-ката с най-обикновено олио. Да, не съм се объркал. Беше намерил някакво дето беше с 30-40 стотинки по-евтино от нафтата и си наливаше от него. Ако някой го интересува ще го попитам за точната пропорция, но ми се върти из главата, че на един резервоар сипваше към 20 л. нафта, а останалото е олио.
Дано не е бил с common-rail

'02 BMW 525d
- TheBoss
- Полковника
-
Hex написа:...
Дано не е бил с common-railЯ вземи го питай за съотношението и какви са му впечатленията, плюсове и минуси, че иначе само си чешем езиците!
МБ 123 200Д, ускорява с календара

кучетата ще тичат, ако биодизела е правен от събирано от ресторантите употребявано олио, а в случай TheBoss цитира в прав текст - рафинирано олио, в шишенце, по-евтино от литър нафта.
Биодизела се прави, както от употребявано олио, така и от рапица. А рафинираното олио за готвене е по-чисто и от истинския дизел.
И аз имам познат, който кара своя ван Chrysler Gr.voyager само с биодизел лятото, че и късната есен. Зимата е малко лошо, тъй като се втвърдява, но не съм го чула да има проблем с дюзи, с трудно палене или нещо подобно, а обикаля на длъж и шир цялата страна всяка седмица.

И аз имам познат, който кара своя ван Chrysler Gr.voyager само с биодизел лятото, че и късната есен. Зимата е малко лошо, тъй като се втвърдява, но не съм го чула да има проблем с дюзи, с трудно палене или нещо подобно, а обикаля на длъж и шир цялата страна всяка седмица.

Да караш Peugeot е страст!
Да ви кажа и аз чух такова нещо, само че за да си нямате проблеми Немците са го измислили и даже на скоро гледах едно предаване...не се сещам кое точно...ама там говориха за някво разтително гориво под формата на олио.Начи инсталират си ШВАБИТЕ некви си глупости на стойност 1000-1500 EURO...И НЕМА ПРОБЛЕМИ ЗИМЕ И ЛЕТЕ
С някви си нагревателчета в резервоара и смяна да горивната система,дюзи и т.н. Статистиките сочат, че се подобрява мощността, и за сметка на това пада лекичко разхода...
ЯКО А...

......///M PoWeR ...ENJOY YOUR RIDE !!!
- TheBoss
- Полковника
-
Говорих с човека.
На един резервояр от 60 литра сипва 10-20 литра нафта (кога как е с парите). Даже е имало моменти когато е наливал само олио. Т.е. въпрос на личен избор и опитване. Като начало ви съветвам да пробвате съотношение 2/1 и постепенно да намалявате нафтата. Когато се появи осезаема разлика във вървенето значи сте стигнали долното ниво на съотношението 

През чичко Гугъл излизат доста интересни и полезни статии за биодизела
Повечко подробности има в тези два линка.
http://www.b2b.bg/biodiesel.html
http://www.automarket.bg/articles/10052002.htm
в статията на Автомаркет обаче има една особеност, която не се цитира навсякъде.
Търсенето на биодизел нараства навсякъде по света. В Германия той се предлага на по-ниска цена от петродизела на повече от 2000 бензиностанции. Повишаването на цената на петрола, съчетано с поскъпването на долара, доведе до рекордно високи цени на течните горива у нас. При изключително благоприятните условия в България за отглеждане на рапица, слънчоглед и други маслодайни култури, вече е икономически изгодно за автомобилно гориво да се ползват горива, произведени от растителни и/или животински мазнини. Те могат да бъдат смесвани и с петролни продукти. Биогоривата са подходящи за дизелови двигатели и са екологично чисти, поради което не се облагат с акциз, както петрогоривата. А това представлява силен икономически стимул за производството и използването им. Масовото използване на биодизел за транспортните средства у нас, по всяка вероятност ще се развива подобно на навлизането на други алтернативни автомобилни горива, като пропан-бутана, например. Както в Западна Европа и Северна Америка, така и у нас се очаква по-масово да се използват горивни смеси (блендове от биодизел и петролни деривати и/или биомазнини и петрогорива)
Повечко подробности има в тези два линка.
http://www.b2b.bg/biodiesel.html
http://www.automarket.bg/articles/10052002.htm
в статията на Автомаркет обаче има една особеност, която не се цитира навсякъде.
Дизеловите двигатели не се нуждаят от особено големи промени за работата си с новото гориво. Производителите на автомобили осигуряват гаранция и на автомобили, които работят на биодизел. На някои от двигателите се поставят подгреватели, тъй като това гориво има тенденцията да се "слепва" при по-ниски температури и да образува бучки. По тази причина и при студено време двигателите се пускат с обикновено дизелово гориво. За съжаление още няма гаранция, че всички производители на биодизел ще дадат на купувачите високо качество от своя продукт.
Производството на биодизел поставя въпроси, като например въздействието на цилиндровата група при изгарянето му. Смята се, че все още има проблеми, повишаващи износването на буталните пръстени.
Още съвети:
* Филтърът да се сменя след 2 зареждания с горивото, за да се разтварят утайките на дизела
* По-честа смяна на маркучи и гумени уплътнения, защото стават частично неустойчиви
* Да се избягва контакт между биодизела и лака.
* Първо да се смени маслото, а след това да се зареди с биодизел, защото е възможно неизгоряло гориво да попадне в моторното масло
Да караш Peugeot е страст!
- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Ако Явор (Постман) четеше този форум можеше доста да каже но от тоая което аз си спомням. Значи БиоДизела или Горивото прозиведено от рапица се изпозва в Германия от 2002 година. Като се използва в градския транпосрт в град ... някой си. Статистиката показа, че два от 21 изпитвани автобуса са спрели на 180 000км а автобуса с най-голям пробжег е 780000. В германия в момента или поне миналата година Май месец имаше 4 бензиностанции за БиоДизел. Биодизела спокойно може да се сипе във всяка дизелова кола, но колко км ще работи е друг въпрос.
А това за олиото е невъзможно защото олиото няма свтойството при сгъстяване да се възпламенява или поне до скоро нямаше
А това за олиото е невъзможно защото олиото няма свтойството при сгъстяване да се възпламенява или поне до скоро нямаше

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- TheBoss
- Полковника
-
GIORCETO написа:...
Няма да споря с теб, отиваме при човека, гледаме как налива 40 литра олио, купено от МЕТРО, сядаме и се возим. А до тогава помисли каква е разликата между олиото(слънчогледово масло) и биодизела(рапично масло).

Ето ти и инфо за рапицата:
Рапицата е едногодишна култура с близка до маслодайния слънчоглед масленост (42%), изискваща умерен климат. У нас се отглежда предимно зимна маслодайна рапица., която се засява в края на август и началото на септември. През зимата понася доста ниски температури като във фаза розетка при добро закаляване понася температури до -15°С. При късна сеитба и късно поникване растенията не могат да се развият достатъчно, да се закалят и загиват при -6°С /- 8°С. При наличие на снежна покривка над 5 сантиметра рапицата може да издържа до - 23°С /- 25°С. ...
... От произвежданата в България продукция от рапица само 50% се преработва, останалата част се изнася. Масло за хранителни цели се получава само от канолните сортове рапица или т.нар. “двунулев тип “ сортове и хибриди, които съдържат под 2 % ерукова киселина, вредна в големи количества за човешкия организъм. ...
източник: МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
близка до маслодайните....
Както и да е. Бях на една лекция миналата година на един немски преподавател в България и той ги обясни тия неща, но щом ти познаваш човек открил революционно свойство на олиото, а именно че всъщност то не е олио а гориво. Кажи му да го патентова докато е рано.
Както и да е. Бях на една лекция миналата година на един немски преподавател в България и той ги обясни тия неща, но щом ти познаваш човек открил революционно свойство на олиото, а именно че всъщност то не е олио а гориво. Кажи му да го патентова докато е рано.

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2