С чип... или не?!?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

с чип или без?

с чип съм и съм доволен/на
22
27%
с чип съм, карам на пропан-бутан и съм доволен/на
1
1%
с чип съм, карам на метан и съм доволен/на
0
Няма гласували
с чип съм и НЕ съм доволен/на
2
2%
с чип съм, карам на пропан-бутан и НЕ съм доволен/на
0
Няма гласували
с чип съм, карам на метан и НЕ съм доволен/на
0
Няма гласували
мисля да си слагам
24
29%
не мисля да си слагам
28
34%
не ми се дават толкова кинти
6
7%

Общо гласове : 83
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е39 520и м52 б20 ту 1999/11

С чип... или не?!?

Мнение от georgieva » 31 Май 2011, 5:10

Колеги, Със или Без чип карате Вашите самолети? Всички знаем, че с чип двигателя почвал да работи по-прицизно, "in High Definition" както казва един мой фр. Вдигал конете, и/или смъквал разхода в зависимост от предпочитанията които си имал когато са ти го инсталирвали. В сайтовете на сервизи където можеш да си тунинговаш возилото с такава интервенция, пишат общо взето едно и също, но всичкото това си е .. теория (за най добрия случай) и маркетинг според мен, а при всеки разликата е според зависи състоянието на количката, чела съм и много негативни мнения за чип туннинга и чесно казано те са причината да ме разколебаят да си сложа чип и аз, а толкова много ми харесва идеята, да мога да пътувам из европа с новия разход

Ако ми беше дизел колата, до сега да съм си сложила, разликата е голяма като чета статистики и такива неща, но бензинките? струва ли си да дадеш от 300 до 800 лв за +10 15 магаренца (и ква ли пък е разликата между различните марки чипове, щом им е такава раликата в цените)

Към тези, които са с чип:
Има ли разлика след инсталацията, споделете опита си към тези които планират да си сложат

... А има ли такива от вас, които са с чип и карат на пропан-бутан или метан?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: С чип... или не?!?

Мнение от Elesar74 » 31 Май 2011, 8:49

На бензинова кола, ефекта от чипа е пренебрежимо малък. Истината е в турбиниране, компресор или просто по-мощен мотор.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 31 Май 2011, 11:31

Известно време и аз се чудех дали да не чипосам моята колица, но след няколко разговора с приятели и малко размисли и страсти установих, че на атмосферен бензинов двигател няма никакъв смисъл да се слага тавкоз чудо. Както каза и Elesar74, смисъл има ако сложиш турбо или компресор, но заедно с това ще трябва да изпосмениш половината железария по колата и цената става такава, че е по-добре, по-лесно и по-тънко да си вземеш 540 или дори М5 ;). Така, че колежке по-добре мислете за смяна на автомобила, отколкото за чипосване на този, които е в профила Ви, ако не сте доволна от вървенето му :). Според мен това ще е по-разумното решение :bchug: .

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 31 Май 2011, 11:50

Ето резултата от чипа при старата кошница viewtopic.php?f=7&t=240179
Новата ще почака малко :mhihi:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Мнение от Веселин|Василев » 31 Май 2011, 12:02

Аз съм доволен от чипа на моята TDS-ка!
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 31 Май 2011, 12:11

Нека не намесваме дизелите в тази тема, защото питането, а и анкетата са насочени към бензиновите двигатели ;).

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 31 Май 2011, 12:13

и как да анулирам вота ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 31 Май 2011, 12:14

Alexch написа:Ето резултата от чипа при старата кошница viewtopic.php?f=7&t=240179

И колко смисъл има да я вкараш на 7000+++ оборота - повече върви ли :mhihi: или просто да не се излагаш когато забравиш да смениш и удари прекъсвача. На дизела има смисъл от чип, защото има как и да се вкара повече въздух, но при бензина (без турбина) е абсолютно безмислено.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 31 Май 2011, 14:44

spacepl написа:
Alexch написа:Ето резултата от чипа при старата кошница viewtopic.php?f=7&t=240179

И колко смисъл има да я вкараш на 7000+++ оборота - повече върви ли :mhihi: или просто да не се излагаш когато забравиш да смениш и удари прекъсвача. На дизела има смисъл от чип, защото има как и да се вкара повече въздух, но при бензина (без турбина) е абсолютно безмислено.

Не съм казал, че удрям прекъсвачи. Напротив, ефекта се чувства повече от ниските. Вярно е, че чипа има най-голям смисъл при дизела заради турбото. Но и при атмосферките комбинацията от чип, спортен филтър и по-свободна генерация носи около 8-12% увеличение на мощността, което не е за пренебрегване. Съгласен съм с теб, че само чип на бензин не си струва инвестицията :yes:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 31 Май 2011, 15:58

Предполагам, че филтър + нов дебитомер + ламбда сонди и ултразвуково почистване на инжекторите ще докарат повече мощност за момента, пък и за чип колата трябва да е във перфектна форма :yes: а доста хора останахме с впечатление, че тя не е.

ПС: Как успя да ги направиш тия 7000+++, аз ако го направя, виското ще ми прекара бъбреците през радиатора :D

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 31 Май 2011, 16:16

И аз бих казал, че ефектът е по-скоро на психологическа основа, може би има някакво съживяване в ниските, но не беше толкова осезаемо. А преместването на прекъсвача няма много смисъл, тъй като пика на мощността е малко над 5000об, след това заповчва да преде. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 31 Май 2011, 18:21

Защо пък сте толкова скептично настроени към чипа на атмосферките? :roll: Вярно е че със чип на атмосферен бензин не можеш да изсмучеш повече от 10-12% мощност отгоре, но пък не е съвсем малко, нали? Аз мисля скоро да чипвам двайската, и да я правя совалка. :mhihi: Знам че този мотор М52Б20 доста хора са го набедили за спънат кон, но според мен 150 коня идеално си движат купето, което е тон и половина. Разбира се, ако искате самолет няма как това да е желаният двигател.

Та мисълта ми е, че на този двигател му дават 10% увеличение на мощността с чип, и след чипа става 165 коня, плюс че разходът му пада с 1л/100км. Ясно е че няма да полети, ама ще върви малко повече, и само от намаления разход чипа ще си го избиете за нула време. Пък и чиповете на атмосферните бензинки паднаха доста като цена, вече за по 130-140 лева можете да ги намерите, което за този двигател е по-малко от 10 лева на кон цена :D Къде по света може да си купите кон за 10 лева :mhihi:

Иначе е ясно че турбо-двигателите притежават мнооооого по-голям потенциал от атмосферните, 35% повече мощност да изкараш с чип от турбо-дизел си е жестоко, но аз нямам особени симпатии към турбините. Другият вариант е да чипнете по-голяма атмосферка. Примерно един Б44 286 коня има бая голям потенциал, и с чипосване може без проблем да стане 315-320 коня, и да стане самолет в истинския смисъл на думата ;)

Моето мнение е твърдо ЗА чиповете, било то и на атмосферни бензинки. Колкото мощност даде все е нещо, дори и 15 коня отгоре на М52Б20. Разбира се с уговорката, чипът да е кадърно направен, а не да стори само поразии, че и такива сценарии има. Скоро ще се включа и аз в отбора, и ще докладвам в последствие резултата :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 31 Май 2011, 19:35

Тон и половина е моето купе. :mhihi:

b20 пък с чип, би бил възможно най-неоправданият разход за Е39ка, аз на б28 не го усетих. И тея цифри, дето ги четеш, докато не я качиш на диностенд, един господ знае има ли изобщо някаква промяна... защото конете след 15тина години не са 150, както си мислиш. :mhihi:

Та си ги изгори за бензин по-добре.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 31 Май 2011, 20:03

blacksapphire написа:Тон и половина е моето купе. :mhihi:

b20 пък с чип, би бил възможно най-неоправданият разход за Е39ка, аз на б28 не го усетих. И тея цифри, дето ги четеш, докато не я качиш на диностенд, един господ знае има ли изобщо някаква промяна... защото конете след 15тина години не са 150, както си мислиш. :mhihi:

Та си ги изгори за бензин по-добре.

Точно 1485 килца е купето на е39 :D И не виждам кое точно е онеправданото на чип на този мотор :dunno: Дори и 140 коня да са останали на двигателя, пак ще ги направиш 150+ с чип, при всички положения си купуваш 13-15 коня за 130-140 лева. Това си е прилична сделка, плюс по-ниският разход. Разбира се ако искаш всичко да е точно трябва дино преди и след чипването.

Аз за бензин така или иначе си горя пари, тия кинти отгоре за чип бих ги дал :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 31 Май 2011, 20:11

Приятелю жарки, кое не разбра от това, което написах? :mhihi: Минал съм такава процедура вече, но и с други модификации...

Без никакви други подобрения, няма да усетиш разлика нито в разхода, нито във вървежа, нито в конете ако пипа човек, който си няма много хабер от ремап. :mhihi:

По бмв книжката

Изображение

Следваща

Назад към E39