Охладителна с-ма на 525D. Работна температура.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Охладителна с-ма на 525D. Работна температура.

Мнение от iceblast » 13 Май 2011, 18:31

Колеги, тъй като не открих отговор на въпросите ми реших да пусна тема.

Терзанието ми е следното:

Колата е E39 525dA 2002г. като колата загрява (манометъра застава на средата и не мърда от там), но аз какъвто съм Тома неверни реших да гледам температурата на бордовия компютър, където стойностите не са постоянни, което ме притесни.

Докато карах колата с малко повече газ по байр дигиталната стойност, която показваше бордовия компютър достигна до 100 градуса, а манометъра не мръдна от средата през цялото време.

След това при спускане температурата падна до 88 градуса.

Горните неща се случват при външна температура от 20-22 градуса!

Каква точно е работната температура на този мотор?

Тази аномалия, ако мога така да я нарека нормална ли е, защото аз си мисля, че температурата трябва да се закова на работната и да мърда евентуално +/- 1 градус, а не както в случая 10-12 градуса.

Знам, че за да мога да карам спокойно в жегите, трябва да имам напълно изрядни термостати, водна помпа и виско съединение, както и чисти радиатори.

От изброените неща термостатите и водната помпа са в кондиция, за виското не съм сигурен? Има ли начин да се диагностицира?

П.П. Забелязъх, че когато беше студено, около и под 0-та температурата на колата беше около 84 градуса, но манометъра пак беше на средата и загряваше бързо. Чувал съм, че този манометър от 70 до 110 градуса все седял на средата, но дали има нещо вярно?

ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото има..
Мечтае да кара: .....

Re: Охладителна с-ма на 525D. Работна температура.

Мнение от iliew » 13 Май 2011, 18:47

Колега,спокойно.....би следвало да се притесняваш, ако стрелката,трепне дори и 1мм на дясно...... Принципно ако не се льжа ,стрелката е закована на средата при темперетура от 74-5 градуса до 113...... На този етап не се плаши и все пак си имай едно на ум, да си следиш уредите...... :!:

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 13 Май 2011, 18:48

Колега,
и аз го имах тоя проблем и се оправи като смених радиатора. Започни от най елементарното преди да вкарваш пари, защото може да е елементарно :) А иначе стрелката се мърда след 110* градуса, преди това стои права. След като си оправих моя проблем темп не мърдаше (из Шипка) повече от 92 градуса, а преди това на нормален баир до 100 се вдигаше, както при теб :yes:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 13 Май 2011, 18:53

Да ходя да изкъпя радиаторите освен?

Но малко не ми се връзват нещата, защото пък и тя пада под 90, ако приема, че 90 е нормалната работна темепература?

Перката на климатика на степени ли е, и ако колата тръгне да вдига градуси в опасен диапазон само виското ли може да спаси положението?

Това виско ако му духам с нещо да го нажежа дали ще стане нещо, че да го диагностицирам или има някакъв по-интелигентен начин?

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 13 Май 2011, 18:59

На мен ми беше счупена гърловината на радиатора (видимо не си личеше), от там засмукваше въздух и правеше въздушна възглавница вътре. Отделно имаше и бая мръсотия, което предполагам още повече затлачваше нещата :) Сега чакам виското ми да пристигне, че беше дало фира 5 дена преди да му изтече гаранцията :D и на това време 89-91 градуса си държи

Ако не се бъркам при common раила няма виско? :roll:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 730 d
Мечтае да кара: X5

Мнение от mpp82 » 13 Май 2011, 19:49

Виско има,моето майстора почти го спря с ръка и каза,че си е отишло и викам айде всичко комплект.Водна помпа и термост.И сега ми е мирна главата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 13 Май 2011, 19:56

Колега изобщо не се притеснявай. Стрелката от 75 до 106 градуса изобщо не мърда. И аз имах проблеми и се беше оказало заминало виско. Смених го и сега като карам със зор по баири стига до към 100 градуса и това си е нормално. Не се шашкай. При мене когато беше заминало виското стигаше до 105

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Май 2011, 20:08

Има за какво да се притеснява защото ще последва някой път и подминаване. Температурата трябва да е от около 88 до най много 95/6 при гърч. Ако не е така значи имаш проблем. Според мен си за почистване на радиатора. :yes:
п.п.Провери си и антифриза да не е малко, при мен преди 10 дена точно от това ми загря до 100 градуса и ми се включи и перката на климата! Долях литър за да допълня казанчето до нивото.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 13 Май 2011, 20:30

Антифриза ми е на максимума, следя му нивото - не мърда :)

Ще бъда внимателен.

Т.е. да разбирам, че работната температура на мотора е около 90 градуса, на колко трябва да отвори термостата?

Като говорим за температури, как да изолираме ABS блока от топлината на изгорелите газове и мотора, така че евентуално да си спестим главоболия с него? Някой има ли добри идеи или?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 13 Май 2011, 20:54

Ivo_Borisov написа:Има за какво да се притеснява защото ще последва някой път и подминаване. Температурата трябва да е от около 88 до най много 95/6 при гърч. Ако не е така значи имаш проблем. Според мен си за почистване на радиатора. :yes:
п.п.Провери си и антифриза да не е малко, при мен преди 10 дена точно от това ми загря до 100 градуса и ми се включи и перката на климата! Долях литър за да допълня казанчето до нивото.

:yes: aз на моята съм виждал max 93 градуса по скритите менюта при нормално каране...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M52B20, M57D30
Мечтае да кара: MKA
Детайли за колата: ниска и бърза

Мнение от BMWdrivers » 13 Май 2011, 21:20

Колега, карай и се не бой

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 13 Май 2011, 21:55

Карам, само че се притеснявам какво ще стане като времето загрее.

Когато споменавам дигитална температура имам предвид точно тази от скритите менюта.

Ще окъпя радяторите, да видя какви гнусотии ще изтекат от там. Без сваляне дали могат да се измият, че гледам че са наблъскани, и ли да ги свалям?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 13 Май 2011, 21:56

iceblast написа:Карам, само че се притеснявам какво ще стане като времето загрее.

Когато споменавам дигитална температура имам предвид точно тази от скритите менюта.

Ще окъпя радяторите, да видя какви гнусотии ще изтекат от там. Без сваляне дали могат да се измият, че гледам че са наблъскани, и ли да ги свалям?

:yes: и ако не падне Т.... тогава виското
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 14 Май 2011, 0:45

Номера с къпането дали ще стане без да свалям радиаторите? Да знам дали да слагам гащеризона или да вадя водоструйката само и да ги почвам :wave:

ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото има..
Мечтае да кара: .....

Мнение от iliew » 14 Май 2011, 6:35

По-удачно е да свалиш водния р-ор,а климатичния да го измиеш отвътре навън. И ако използваш водоструйка,много внимавай.

Следваща

Назад към E39