Индикация за ниско ниво на охлаждащата течност - малък борд

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Индикация за ниско ниво на охлаждащата течност - малък борд

Мнение от uBaH » 21 Апр 2011, 14:46

Здравейте колеги,
Потърсих информация с търсачката, но не намерих отговор на въпроса си.

Накратко - преди седмица, при шофиране из града, колата ми загря повече от нормалното (първата черта, след вертикално положение), след което незабавно изгасих двигателя и си изстина. След проверка, се оказа че карам с около 2.5 литра по-малко антифриз от нормалното му количество... Това ми е за урок и вече ще проверявам нивото през седмица (не го бях проверявал в близките почти два месеца).
Както и да е - проблема ми е в радиатора, който е лепен и очаквах нещо такова рано или късно, затова вече поръчах друг и ще се сменя съвсем скоро.

Цялата тази случка, обаче породи следния въпрос - има ли или не индикатор/датчик за нивото на охладителната течност в радиатора/разширителния съд, който да сигнализира при проблем?

С "малкия" борд съм и виждам че в долен, десен ъгъл имам "иконка" радиатор, която би следвало да светне, при такова драстично отклонение в количеството охлаждаща течност. Е в моя случай не светна - определено щях да я забележа.
Как е при Вашите Е39-ки?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Re: Индикация за ниско ниво на охлаждащата течност - малък борд

Мнение от NAPSTERS » 21 Апр 2011, 22:44

само Е39 с голям борд компютър имат нивомер в радиатора. малкия борд няма. проверявай си я периодично и няма да имаш ядове.
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uBaH » 25 Апр 2011, 19:29

Така ще да е, днес свалях кората под двигателя и успях добре да разгледам разширителния съд в долната му част. Имам два два извода и двата са маркучи.
Когато пуснах темата, ми беше станало интересно заради една снимка на която попаднах случайно:

Изображение

Явно си е "екстра" само на големия борд и то след 99та (доколкото четох на английски тук-там).

Потребител
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: Е30 М3

Мнение от longboy » 26 Апр 2011, 15:49

Не е задължително да е след '99. Моето е 11.1995, 528i и има нивомер в разширителния съд, макар и не такъв, какъвто е показан на снимката. Завит е отдолу, и представлява една ос, на която е сложен поплавък с магнитен пръстен. Той задейства контакт, когато падне надолу и изписва на таблото, че няма вода.
Изображение Изображение

Назад към E39