Нещо ми светна на таблото!!!Ламбда сонда или катализатор?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Нещо ми светна на таблото!!!Ламбда сонда или катализатор?

Мнение от mishoval » 17 Апр 2011, 23:54

Здравейте, колеги! Днес като се прибирах от София,на Итиман, ми светна индикатора, приложен на снимката по-долу. Карах с около 140, преди това - до не повече от 150.Приятел в колата каза, че сигурно е от газовия инжекцион. Прибрах се до Пловдив с умерена скорост, не съм забелязал проблеми с вървежа на колрата на газ. Двукратно гасих и палих двигателя, индикатора си светеше. Като се прибрах, имах 5 м. загасен двигател - като запалих, индикатора не светеше!
На какво може да се дълже това светене на индикатора? Трябва ли да се притеснямвам? А да ходя до газаджията? Извинявам се за лошото качество на снимката
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна mishoval на 17 Юни 2011, 20:08, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Re: Нещо ми светна на таблото!!!

Мнение от meha » 18 Апр 2011, 9:20

закачваш,четеш,после казваш и тогава мислиме и даваме идей ;)
Коя година е колата,таблото ми прилича на малкия борд-не бях виждал да свети чек на такова :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 18 Апр 2011, 9:34

Най-вероятно заради газта са ти заминали/а ламда сонда/и, или катализатора трябва да се изкорми
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 18 Апр 2011, 10:05

Колата е 12.99 г. - двоен ванос, с малкия бордкомпютър, с газов инжекцион от 1 м.
След пауза на двигателя от 10 м. индикацията вече не се показва, но не зная докога? В интерес на истината, за първи път я настъпих на газ до 160, но се появи при по-ниска скорост.
Ако е катализатор, няма ли да е "спънат" автомобила и да дигне разхода? Засякох я на газ П-в - София при средна скорост 130 - 140 - 11/100 - мисля, че е добре.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520 I 1998г
Мечтае да кара: ///M5 2003 г

Мнение от didite_bg » 18 Апр 2011, 13:45

При 130 520и на газ при мен около9 :yes:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 18 Апр 2011, 14:40

LUCIFER'S написа:Най-вероятно заради газта са ти заминали/а ламда сонда/и, или катализатора трябва да се изкорми

Мдааа, порових се малко в книжката на колата/пустия му немски/ - тази индикация означавала "влошени изгорели газове"!
Да, ама повече не ми е светнала - вече втори ден. Катализатор и/или ламбда сонда? Или проблем с настройка на газовия инжекцион?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 18 Апр 2011, 16:56

Ако имаш ламбда сонда/сонди след катализатора (би трябвало да има '99-та година) те са отчели некоректна работа на катализаторите. Другият вариант е компютърът да не харесва стойностите на сондата или сондите преди катализатора. На обикновено четене на грешките ще каже какво му е и тогава ще се мисли, както са казали колегите.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 18 Апр 2011, 22:27

както каза колегата по-горе, направи една диагностиka и нещата ще се изяснят. всичко останало е стреляне на посоки, но почти винаги имаме познал ;)
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 18 Апр 2011, 22:57

NAPSTERS написа:както каза колегата по-горе, направи една диагностиka и нещата ще се изяснят. всичко останало е стреляне на посоки, но почти винаги имаме познал ;)

ОК, ще се ходи на диагностика, но кога? Да чакам ли пак да светне индикацията - в момента не свети. Това озаначава ли, че няма грешка, или не е "запаметена", при положение, че нямам проблем с вървежа на колата?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 18 Апр 2011, 23:03

Без диагностика няма да стане, но съм 80% сигурен, че грешката ще бъде нещо от рода на: "Missfire ... cilinder". Taка става при прекалено бедна смес, която може да е заради задръстен филтър на ГИ или друг проблем с подаването на газ към двигателя от газовата уредба.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 19 Апр 2011, 19:17

mad_presley написа:Без диагностика няма да стане, но съм 80% сигурен, че грешката ще бъде нещо от рода на: "Missfire ... cilinder". Taка става при прекалено бедна смес, която може да е заради задръстен филтър на ГИ или друг проблем с подаването на газ към двигателя от газовата уредба.

То диагностиката е ясна, но спешна ли е, при положение, че индикацията от 3 дни не свети и колата си върви без проблем? А ми предстои пътуване тези дни, мога ли да отложа диагностиката и докога? До ново светване на индикацията? Какво мога да очаквам, ако тръгна без изчистване на грешката?
Благодаря на всички отзовали се!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CuMo » 19 Апр 2011, 20:02

Е то пък.
За 20лв за диагностика струва ли се да останеш някъде на пътя... :nono:
Отивай, няма да те боли повече отколкото ако те остави по пътя.
:smoke:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 19 Апр 2011, 20:18

mishoval написа:
mad_presley написа:Без диагностика няма да стане, но съм 80% сигурен, че грешката ще бъде нещо от рода на: "Missfire ... cilinder". Taка става при прекалено бедна смес, която може да е заради задръстен филтър на ГИ или друг проблем с подаването на газ към двигателя от газовата уредба.

То диагностиката е ясна, но спешна ли е, при положение, че индикацията от 3 дни не свети и колата си върви без проблем? А ми предстои пътуване тези дни, мога ли да отложа диагностиката и докога? До ново светване на индикацията? Какво мога да очаквам, ако тръгна без изчистване на грешката?

Колега на мен ако ми изгори крушка на номера не мога да заспя спокойно а ти досега трябваше да си я направил тая диагностика и то на мотора :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 19 Апр 2011, 23:39

mishoval написа:

Щом е изгаснала, карай си без да се притесняваш. В момента ти е записана, като грешка "currently not present" и не влиае на работата на мотора. Когато светне, двигателя започва да работи на осреднени стойности на ламбда сонди и дебитомер, което не е нищо смущаващо, освен че колата няма да е такава, каквато я познаваш, като динамика и разход.

Но...иди на диагностика все пак и то на качествена, че много хора си купиха кабел от 80лв и започнаха да правят "диагностика" :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 20 Апр 2011, 16:48

mad_presley написа:
mishoval написа:

Щом е изгаснала, карай си без да се притесняваш. В момента ти е записана, като грешка "currently not present" и не влиае на работата на мотора. Когато светне, двигателя започва да работи на осреднени стойности на ламбда сонди и дебитомер, което не е нищо смущаващо, освен че колата няма да е такава, каквато я познаваш, като динамика и разход.

Но...иди на диагностика все пак и то на качествена, че много хора си купиха кабел от 80лв и започнаха да правят "диагностика" :mhihi:

Благодаря, успокои ме! :clap:
И последен въпрос, преди да приключим с темата. Възможно ли е шофиране в такъв режим /светеща индикация, карах около 100 км.с нея/ да доведе до значително повишаване в разхода на газ? Да търча ли при газаджията за настройка - ГИ е в гаранция?

Следваща

Назад към E39