Проблем с отварянето на горната половина на задната врата на

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Re: Проблем с отварянето на горната половина на задната врата на

Мнение от nightdriver » 10 Апр 2011, 12:54

...ето снимката с лентовото кабелче , дето ми прави номера , дали тази кутийка се продава отделно , някой знае ли , демонтирал ли е от стъклото , аз я напъвах , но не успях да я сваля ?
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530da touring

Мнение от BhO » 10 Апр 2011, 14:24

Махаш капачето на рамото на чистачката и
отвърташ с камък 16 мисля и от долната страна трябва да махнеш и пластмасовият капак и да отвиеш единият болта вторият
е дефакто куката с контра гайка.леко изваждаш остта, защото
може да си наложи да си купуваш ново стъкло, ако напънеш геройски.
От долната страна се изваждат и кабелите за бутона.

ако не излиза напръскай с вд40 и изчакай хубаво да се разтвори, като от време на време раздвижваш
чистачката. Всъщност ако ти работи чистачката може би ще се извади безпроблемно.

бутона е част от целият механизъм
и струва около 50 евро
във франция не знам колко ще ти искат.
аз тази процедура я правих два пъти.първият път като купих колата
защото това е една от детските болести на комбито, а именно остта да клеяса с времето
от водата и мръсотията които влизат непрекъснато и да се "завари" в леглото(втулката) на механизма.
и вторият път преди 4 месеца защото половината ми реотани бяха надраскани и не работеха.
Номерът на частта е 61 31 8 363 631
Използвай и търсачката за повече инфо. Мисля. че колегата chegevara беше пуснал специално тема
за неработеща задна чистачка. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BhO » 10 Апр 2011, 14:34

ето и малко картинки за да е по ясно

http://cgi.ebay.at/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=330536133166

Изображение

номер 12 от схемата
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Апр 2011, 15:00

...значи , аз нямам проблем с изваждането на чистачката и нейната ос , контрагайката се развива с камък 21 , проблема ми е свалянето на кутийката с бутона от самото стъкло , номер 15 от долната схема ? не мога да разбера какво го държи все още или иска повече напъване , иначе се върти малко около стъклото , буксата съм я разкачил ?
мерси за инфото :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BhO » 10 Апр 2011, 15:53

не е номер 15, защото номер 15 е болчето което държи капачето.
няма как да си махнал остта и да не можеш да махнеш механизма.
горната схема показва точно какво се прави.
трябва да махнеш номер 5 това за мен е е цялата ос тъй като се продава като една част.
ако си махнал само остичката то тогава няма как да свалиш механизма.
ще видя дали ми е останал старият механизъм за да направя снимки.

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Апр 2011, 18:54

BhO написа:не е номер 15, защото номер 15 е болчето което държи капачето.
няма как да си махнал остта и да не можеш да махнеш механизма.
горната схема показва точно какво се прави.
трябва да махнеш номер 5 това за мен е е цялата ос тъй като се продава като една част.
ако си махнал само остичката то тогава няма как да свалиш механизма.
ще видя дали ми е останал старият механизъм за да направя снимки.

...оста излиза от номер 5 , но номер 5 остава свързан здраво с номер 15 и между тях е стъклото /като казвам номер 15 , не става въпрос за болтчето , а за тялото с каучуковото копче/
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BhO » 10 Апр 2011, 20:03

Ако си извадил само оста (черната ос на снимката) то това с нищо не ти помага.
Трябва да извадиш цялата част.Номер 5 от схема 1.
Тоест първо махаш рамото на чистачката и след това идва още
една гайка която е на тази по финната резба завита. И след това се маха номер 5.
Именно там микрошалтера"тялото" (или номер 12 от схема 2 или от линкаа на ибей който ти дадох)
се заклинва с номер 5 от схема 1 (в основата след финната резба черният цилиндър) и човек
си мисли че е някаква специална история а всъщност не е така.
Просто ти казвам как е, защото при мене нямаше кой да ми каже
и го изръбих това тяло с отверката плюс това надрах и стъклото като го въртях с надеждата
че има още някаква резба.

Изображение
Изображение

Ето един който също е извадил остта както преполагам и ти си направил.
Изображение
:yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Апр 2011, 20:47

...явно , оста съм я извадил напразно ! 16мм гайка с 21 камък съм я развил , задния болт торкс също е развит и куката и тя , но това чудо не мърда и явно иска по-смело почукване , ще завия леко гайката на рамото на чистачката на оста и ще чукам по нея и това е ... нищо не го държи , благодарение на предпоследните две снимки ми стана ясно :yes:
иначе каучуковия бутон с лентовия кабел вътре от от ибей ли го взе ? можеш ли да ми пратиш линк ? А на последната снимка виждам , че куката не е кука , а ябълка като при предния капак , явно е друг модел
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BhO » 11 Апр 2011, 0:17

Най-добре е да си вземеш нов. или примерно от някой италиански или испански ибей където
времето е по благосклонно за такива компоненти. Просто там(северна и централна европа) където
има сняг сол и след това дъждове и жеги не бих си купил точно това втора ръка.
но като им гледам цената в ибей на употребяваните около 35 без доставката няма изобщо смисъл.
Аз само номер 5 от бмв си го купих за около 45евро защото той беше при мене проблемът.
Но първо го разглоби може да се окаже както при мен,
че само трябва да се почисти всичко и смаже малко.
А иначе този кабел не може ли да го спасиш някак си?

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 11 Апр 2011, 12:34

номер 5 при мен няма проблеми , оста е сваляна , смазвана , втулката и тя , но това го правих есента и тогава при разглобяването видях много зор с малкото болтче /номер15/ , което държи капачето - превърта и няма развиване и аз го разпробих и явно тогава съм засегнал лентовия кабел , защото през дъждовния период започна да ми прави номера и вчера като го разглобих беше пълно с вода /номер 12/ и ако съм засегнал лентовия кабел и дава на късо явно от водата , не мога да видя точно , щото самия лентов кабел не може да се извади - ще търся ново номер 12 или шалтера както го наричаш :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 31 Юли 2011, 21:55

Да ъпна малко темата. Април месец, задния джам почна да ми прави номера, отваря се когато иска и т.н., симптомите са описани тук. Обаче тогава нямах време да се занимавам, направо дръпнах кабелите от отключващата машинка във задната врата и затворих капака. Съответно и нямаше как да го отворя. Днес разглобих всичко отзад по задната врата и се хванах за кабелите, от лявата страна. Нацелих кои са за управлението на отключването на задното стъкло с мултицет. Няма проблем с кабелите. Стигам до извода, че това, дето колегата nightdriver се е мъчил да махне(номер 12), е проблема. В тази връзка искам и да попитам, колега, реши ли си проблема с тази машинария, как я махна и т.н.?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 09 Авг 2011, 12:25

сега съм в отпуска и тука до края на седмицата ще реша проблема /или не / и ще пиша...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 09 Авг 2011, 16:07

Аз го реших. Джаджата от схемата с контакта, струва 58 лв. в Дарукар и го поръчах. Елементарния тест, че там е проблема, го направих така. Махнах пластмасата от вътрешната страна, издърпах двата кабела, дето се съединяват с букса, дадох накъсо двата пина и механизма задейства. Значи не е проблема в кабели, а в машнинарията за отключване, въпросния модул. Поне при мен. Утре го сменям.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 11 Авг 2011, 15:13

Elesar74 написа:Аз го реших. Джаджата от схемата с контакта, струва 58 лв. в Дарукар и го поръчах. Елементарния тест, че там е проблема, го направих така. Махнах пластмасата от вътрешната страна, издърпах двата кабела, дето се съединяват с букса, дадох накъсо двата пина и механизма задейства. Значи не е проблема в кабели, а в машнинарията за отключване, въпросния модул. Поне при мен. Утре го сменям.

...така и аз съм със същия проблем , преди малко дадох на късо буксата за контакта и джама се отвори , значи проблема е локализиран ! Вътре влиза вода и ототам идва проблема ! Забавих се , защото изгорих диода на моторчето , което отваря стъклото и вчера запоих нов диод и сега е ток ! Проблема е в лентовото кабелче , което съм снимал по-горе...

ще помисля начин за побългаряване , ако не - ново !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 11 Авг 2011, 15:33

Значи аз това дето е контакта го отворих бая зорлем, старото. После уж го затворих. Обаче като ми се наложи да го отварям пак след време и вътре по ръба беше ръждясало(там имало метал), а тая бялата грес вътре никаква я нямаше. Очевидно е влизала влага, макар да нямаше вода вътре. Сега новото като му натисна гумата и се чува изщракване, а преди нищо.

ПредишнаСледваща

Назад към E39