Колянов вал-помощ
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
Re: Колянов вал-помощ
iamatuning написа:Ти пък,60мм пластмаса![]()
![]()
откъде го измисли,и то за колянов вал.
идеята беше да се обясни нещо, но ти явно не си го схванал

- georgi1957
- Потребител
-
Zagy написа:Като пропорции и размери дизелов вал, бутала или биели са близки до бензиновите с една малка, но съществена разлика - на печките всичката карантия е кована, на бензинките е отливка
Всичко се кове, кове и още как се кове и ще продължава да се кове докато свет светува. Една голяма отливка влиза в една много голяма и много гореща пещ и след като се нагрее до определена температура се кове. И така след коването излиза я колянов вал, я биела. Няма разлика дали е бензинка или дизелка.

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
Абе цял металургичен завод стана тук...
Да взема да постна Желязо-въглеродната диаграма, а?

Да взема да постна Желязо-въглеродната диаграма, а?

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
georgi1957 написа:Zagy написа:Като пропорции и размери дизелов вал, бутала или биели са близки до бензиновите с една малка, но съществена разлика - на печките всичката карантия е кована, на бензинките е отливка
Всичко се кове, кове и още как се кове и ще продължава да се кове докато свет светува. Една голяма отливка влиза в една много голяма и много гореща пещ и след като се нагрее до определена температура се кове. И така след коването излиза я колянов вал, я биела. Няма разлика дали е бензинка или дизелка.
Много бъркаш. Поразтърси се и ще видиш, че нормалния начин за производство на бутала, биели и валове е отливка и струговане.
Si non confectus, non reficiat.
- georgi1957
- Потребител
-
Много бъркаш. Поразтърси се и ще видиш, че нормалния начин за производство на бутала, биели и валове е отливка и струговане.
Не забравяй, че двигателите на БМВ не са като нормалните. Там всичко е произведено ненормално - с коване брат"чед
Не забравяй, че двигателите на БМВ не са като нормалните. Там всичко е произведено ненормално - с коване брат"чед
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
- landolin
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535ix, 2012
Егати дискусията, сега остава колегата с проблема да е вече наясно как да си отлее нов вал в стомана перник (я пластмасов, я чугунен)
Сега по сериозно, колега тия цифри 5000-6000 лв. за такъв ремонт в Дару са убийствени, освен ако не си решил колата да я карат и правнуците ти по сантиментални причини
Послушай колегите и я закарай в някой от препоръчаните сервизи и си купи вал втора ръка (другите неща нови) и срещу по малко от половината сума отново ще се радваш от колата си
И ще гледаш към ъпгрейд с по нова, докато тази децата я спукват от каране, или поне докато се изчерпи петрола на земята

Сега по сериозно, колега тия цифри 5000-6000 лв. за такъв ремонт в Дару са убийствени, освен ако не си решил колата да я карат и правнуците ти по сантиментални причини

Послушай колегите и я закарай в някой от препоръчаните сервизи и си купи вал втора ръка (другите неща нови) и срещу по малко от половината сума отново ще се радваш от колата си

И ще гледаш към ъпгрейд с по нова, докато тази децата я спукват от каране, или поне докато се изчерпи петрола на земята

Колеги може да ви стори като мазохизъм, но все пак си оправих колата преди два месеца в Дару Кар и платих за ремонта 5000лв., кйто включваше:
- нов вал комплект с нови лагери;
- нови 4 биели ( от старите само една беше надраскана от триенето в коляновия вал)
- нови гарнитури - всички по мотора;
- тъй или иначе беше разглобен мотора айде и нова верига с водач;
- Почистване глава и колектора, нови гумички и напасване на клапани.
Смених и АГР само, че с такъв от втора употреба за 100 лв.
Колата след ремонта върви доста добре, но от няколко дни започна да пуши от ауспуха повече от нормалното, като в същото време има мощност и ускорява добре. Има ли някой представа от какво може да се получава по-голямото кадене, можели да е от АГР или от нещо друго. Нафта слагам от ОМВ и ром петрол. На диагностика дюзите показват стойност 0,1.
- нов вал комплект с нови лагери;
- нови 4 биели ( от старите само една беше надраскана от триенето в коляновия вал)
- нови гарнитури - всички по мотора;
- тъй или иначе беше разглобен мотора айде и нова верига с водач;
- Почистване глава и колектора, нови гумички и напасване на клапани.
Смених и АГР само, че с такъв от втора употреба за 100 лв.
Колата след ремонта върви доста добре, но от няколко дни започна да пуши от ауспуха повече от нормалното, като в същото време има мощност и ускорява добре. Има ли някой представа от какво може да се получава по-голямото кадене, можели да е от АГР или от нещо друго. Нафта слагам от ОМВ и ром петрол. На диагностика дюзите показват стойност 0,1.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Koлега само да те питам колко километра си навъртял на колата преди лошата случка. Имам в предвид ти самият.
Колата я купих 2008 на 157 000км. от приятел на брат ми който живее в германия и си я беше купил за него, като той я кара един месец в България. Проблема с мотора(заминал биелен лагер на 4-ти цилиндър) се появи януари 2011 и колата беше на 210 000км. Когато влезе в сервиз Дару кар, провериха сервизната й история и излезе, че няколко месеца преди да я купя е била на реални 245 000км, т.е. проблема се появи по мои сметки на реални 310 000км. Тъпичко ама кво да правиш. Мислих да я продам, ходих на тестдрайв цяла седмица като карах кво ли не опел, тойота, форд,мазда 6 и други. Извода: чисто нови автомобили и въпреки това моето 320д 2002 е по бързо, по стабилно, просто клас над тези марки. Единствено мазда 6 мога да кажа че си заслужава, имам предвид удоволствие от шофиране. Все пак реших и сега събирам пари за Е91 туринг, само че бензинов мотор, 325хи или 330хи.
quickshare написа:карел написа:quickshare написа:карел написа:peho написа:Здравейте колеги, моля за съвет строши ми се мотора. Карам Е46 фейсливта 150к.с. Колата я подържам изключително много и е подържана основно в Дару Кар. За моя голяма изненада преди два дена както карах с 140км/ч по магистралата се получи шум в мотора, отбих в аварийната лента и с репатрак я докарах до София. Колата е в сервиз на Дару Кар. Днес разглобиха мотора и се оказа че лагерът на биелата (към 4-ти цилиндър) към коляновия вал се е счупил и е надрал коляновия вал. Цената на нов вал с лагери е 1600 лв. За смяна на колянов вал лагери, гарнитури, труд и други ми искат 4700лв. Моля за съвет мога ли да мина по тънко, евентуално да се купят части втора употреба и има ли смисъл. Страшно си харесвах колата карам я от три години и не съм очаквал на БМВ да се счупи мотора без никакви признаци. Колата е на 250000. Парите за ремонт са страшно много и не знам какво да правя.
Колега, а не казаха ли каква е причината да се повреди лагера. Предполагам, че е паднало налягането на маслото и е светнала лампата на таблото, но не си обърнал внимание. Москвичите и Жигулите крат по 300-400 хил. километра. Не набеждавай БМВ. Особено дизела - поне 1 000 000 километра изминава без ремонт, при условие че се обслужва и експлоатира правилно.
Мхм...по 5 000 000 карат дажеCommon rail двигател видял ли си на 1 000 000 км?!?!Такива мотори натоварени с турбина на колите карат таван 400000км и после нов мотор щото ремонта излиза повече от мотора....но преди тези 400000 км колко дюзи и турбини ще се предадат.....особено повечето собственици на дизелите като карат с обикновенната нафта става едно приключение!!!
Приятелю, ако дизелите не могат да изкарат 400 000 км, тогава на бензиновите трябва да им правят основен ремон на двигателите на 133 265 км. Може да сметнеш сам ако не вярваш. Сто километра един дизелов автомобил изминава за 1 час при 2000 об/минута. За 1 час бензинов автомобил също изминава 100 км. но при 3600 оборота за минута. Кой колянов вал е направил повече обороти и кой бутала са се износили повече за изминаването на един и същ пробег от 100 км. Ако съм прав ще почерпиш......
На теория може и да е така но на практика не.....можеш да ме съгласиш единствено ако ми кажеш че дизелов мотор може да издържи 1 000 000км само ако е атмосферен и да е на Мерцедес....!Аз харесвам само и единствено БМВ но дизел на 1 000 000км съм видял само на Мерцедес атмосферен двигател!!!
--------------------
Здравейте колеги,
Бих искал да ви споделя че колата е в бкса със съшия проблем ( счупен лагер на 4-ти цилиндър ) а наистина колата е супер добре подържана, на 300 х км. е но явно това си им е проблем.
карам с масло 5х30
Сега чакам да видине тотал-а!
Тъй като сега имам проблем с e46 136 hp (именно скъсан колянов вал) и от 3-4 места ми казаха, че смяната му няма да ми оправи положението, защото самият мотор е кьопав, та исках да питам (и да използвам вече отворената тема), колко е трудно (демек колко части трябват) да се смени 136 hp с 150 hp, или да си сложа друг колянов вал (+ 2 биели, че са изкривени)?
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3