ABS се включва по неравности

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 03`E39 530dA Exclusive; E34 520i

ABS се включва по неравности

Мнение от pricheska » 30 Мар 2011, 16:51

Здравейте колеги!
От два месеца ми прави впечатление, че като натисна спирачка по неравен път, ABS се включва дори при сух път. Гумите са чисто нови и на прехвалена марка, а и аз не натискам силно спирачката, че да има изобщо повод да се пуска ABS-a. Налага се да отпусна спирачката и пак да я натисна, за да спрат вибрациите в педала.
На какво може да се дължи този проблем? :dunno: Моля помагайте :help:
Бензин, а не кръв! Инжекцион, а не сърце! Бутала, а не мускули!.. Машина, а не човек !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: ABS се включва по неравности

Мнение от adovet » 30 Мар 2011, 17:05

Aмортисйори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pricheska » 30 Мар 2011, 17:53

В два сервиза ми казват, че окачването си е добре, но на мене ми се струва, че похлопва по паважа. Омръзна ми от майстори вече. Отивам и казвам, че нещо ми похлопва по дупките и че се пуска ABS, а всички ми казват, че всичко си било наред...
Каква е причината да се пуска ABS при заминали амортисьори? :cry:
Моля Ви кажете коя е най-вероятната причина - да започна оттам, че ако чакам някой майстор да каже... :ranting:
Бензин, а не кръв! Инжекцион, а не сърце! Бутала, а не мускули!.. Машина, а не човек !

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 30 Мар 2011, 18:32

Гледайте "живите данни" на АБС-а в движение и ще се разбере кой датчик е виновника за ранното сработване.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Мар 2011, 19:23

Ilko Ivanov написа:Гледайте "живите данни" на АБС-а в движение и ще се разбере кой датчик е виновника за ранното сработване.

:yes: Амортисьорите нямат никаква връзка с АБС-а.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 30 Мар 2011, 19:30

Dirty M5 driveR написа:
Ilko Ivanov написа:Гледайте "живите данни" на АБС-а в движение и ще се разбере кой датчик е виновника за ранното сработване.

Имат. Като натиска спирачка по неравности и гумата отскача и блокира във въздуха

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Мар 2011, 19:51

adovet написа:
Dirty M5 driveR написа:

Имат. Като натиска спирачка по неравности и гумата отскача и блокира във въздуха

Е аз не мога да си представя с каква скорост трябва да се кара по тия неравности, че чак гумата да отскача. Иначе има логика, но много се съмнявам при колегата да е така.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pricheska » 30 Мар 2011, 20:27

Получава се когато карам по неравности с малка скорост (до 60км.) и натисна спирачка. Педелата на спирачката започва да вибрира както при включване на ABS и престава когато отпусна и пак натисна спирачката. Но САМО по неравности се получава. И не светват никакви лампи на таблото(ABS,DSC).
Имам съмнение, че може да е от тампоните на носачите. Но майсторите казват, че са ОК. НЕ ЗНАМ какво да правя вече. А трябва да го премахна този неприятен ефект, че в някоя критична ситуация няма да мога да спра, защото спирачното действие доста намалява докато вибрира педала...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 30 Мар 2011, 20:46

колега не се занимаваи с щуротии и окачвания а си провери системката АБС... може и да не е само датчик
може да е прекъснат някъде кабел и при вибрациите да реагира
наблягам на предните колела... много страдат при неправилно монтиране след смяна на амортисьори и непоставяне на кабелите на местат им.. гумите ги протриват и става една...

аа и още нещо... на сервото има една джаджа от АБС а.. една платка с две пружинки в едно цилиндърче..
това играе някаква роля за натискането на самия педал и тн...

страното е че при неизправност някъде по системата би трябвало да ти светне и да не работи.. но не и да сработва сама...
само диагностика... че това си е опасно
Последна промяна ares2 на 30 Мар 2011, 21:32, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се с повече от 525 hp
Мечтае да кара: ама честно: ONE1
Детайли за колата: важи

Мнение от sonic » 30 Мар 2011, 20:50

Или разбита главина- но само с живи данни от ABS.
Изображение

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 30 Мар 2011, 21:28

ares2 написа:.......аа и още нещо... на сервото има една джаджа от АБС а.. една платка с две пружинки в едно цилиндърче..

Ти май бъркаш Е39 с Е36 :D
При Е39 такъв сензор НЯМА :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Мар 2011, 21:30

pricheska написа:Получава се когато карам по неравности с малка скорост (до 60км.) и натисна спирачка. Педелата на спирачката започва да вибрира както при включване на ABS и престава когато отпусна и пак натисна спирачката. Но САМО по неравности се получава. И не светват никакви лампи на таблото(ABS,DSC).
Имам съмнение, че може да е от тампоните на носачите. Но майсторите казват, че са ОК. НЕ ЗНАМ какво да правя вече. А трябва да го премахна този неприятен ефект, че в някоя критична ситуация няма да мога да спра, защото спирачното действие доста намалява докато вибрира педала...

Разби представите ми направо за АБС. :bowdown: Какви тампони, какви чудеса?! Няма какво да се чудиш какво да я правиш колата, води я да я закачат и готово.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 30 Мар 2011, 21:34

Ilko Ivanov написа:
ares2 написа:.......аа и още нещо... на сервото има една джаджа от АБС а.. една платка с две пружинки в едно цилиндърче..

Ти май бъркаш Е39 с Е36 :D
При Е39 такъв сензор НЯМА :winky:

:D :D :D :D
пообъркал съм наистина сори
тия Е36 са ни обсебили;.....
поне останалото се надявам да помогне с нещо :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pricheska » 30 Мар 2011, 22:05

Dirty M5 driveR написа:
pricheska написа:Получава се когато карам по неравности с малка скорост (до 60км.) и натисна спирачка. Педелата на спирачката започва да вибрира както при включване на ABS и престава когато отпусна и пак натисна спирачката. Но САМО по неравности се получава. И не светват никакви лампи на таблото(ABS,DSC).

Разби представите ми направо за АБС. :bowdown: Какви тампони, какви чудеса?! Няма какво да се чудиш какво да я правиш колата, води я да я закачат и готово.

В BMW сервиз в Гърция правиха диагностика, но казаха, че ABS системата си функционира нормално. Няма проблемни датчици. Не показва никакви грешки. Четох из форумите, че при слаби тампони на носачите се пуска по-често ABS-а. Това е единственото, за което мога да се хвана за момента, след като в сервизите не намират проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pricheska » 30 Мар 2011, 22:24

Аз да питам.... защото не бих струговал нови дискове!
Сигурни ли са от сервиза, че тампоните на предните криви носачи, (големите тампони в корите на подкалника и мотора ) не са омекнали и са за смяна пак, дори и леко закъсани вече? Ако са скъсани ще ги чуваш- чукане.
Направи си един тест.... караш по павета или чакъл с 10 км някъде. Волана тресе ли много ляво дясно-трепери, усещат се вибрации като топащи се гуми. Натискайки спирачка много лесно се вкл АБСа. Даже можеш да ги усетиш и като ритнеш гумата, тя почва да трепери лесно, ритайки я напред или назад :mrgreen:
Да не говорим, че има и едно устройство за мерене на отклонение на дискове... но аз само веднъж съм виждал на живо такова... иначе е много тарикатско

Това е мнение на колегата LUCIFER`S в една друга тема. Повечето симптоми са налице. Затова мисля да започна с тампоните на носачите.

Следваща

Назад към E39