Много висок разход на гориво Е46 320d

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Re: Много висок разход на гориво Е46 320d

Мнение от b_velev » 24 Мар 2011, 16:49

Zagy написа:Двата мотора харчат еднакво. Даже фейсовия (комънрейла) е една идея по-лаком, но много малко.

Да наистина е така. Нещо съм се заблудил. Бях останал с впечатление, че новия мотор е по-икономичен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: f31, 320D
Мечтае да кара: Каквото и да е, но да е BMW :)

Мнение от ckrumov » 24 Мар 2011, 16:52

Влади, мойта е със същия мотор 136к.с. и на магистралата ми дава 6,5 някъде при скорост около 130, 140.
Иначе разход от 10, че дори 11 градско е нормално, само ако колата е автоматик. Ако е ръчка трябва да харчи не повече от 8..8,5 при спокойно градско каране...все пак беше зима до скоро, а и като гледам си от София... разбираш ме ;)

Потребител
Аватар
Кара: Е 46 320D 2001 г.
Мечтае да кара: Е 46 320D 2001 г.
Детайли за колата: 320d E46 2001 г. комби

Мнение от vladi27 » 24 Мар 2011, 17:12

ckrumov написа:Влади, мойта е със същия мотор 136к.с. и на магистралата ми дава 6,5 някъде при скорост около 130, 140.
Иначе разход от 10, че дори 11 градско е нормално, само ако колата е автоматик. Ако е ръчка трябва да харчи не повече от 8..8,5 при спокойно градско каране...все пак беше зима до скоро, а и като гледам си от София... разбираш ме ;)

Ако карам със 130 140 моята гори над 8/100, колата е с ръчни скорости и аз отдавах високия разход на студеното време, но вече е доста по-топло, а разхода си остава същия. Днес я напълних за да засеча разхода. След последното пълнене съм карал само градско, много спокойно каране и съм минал 135 км Колата събра 14.9 литра. Зареждам на едно и също място и нарочно карам бензинджията да напълни много внимателно до капачката. Елката показва точно 11 / 100. Направо ужас, представям си лятото като пусна и климатроника ще отида на 12/100.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 24 Мар 2011, 18:48

Качи се в друга сток Е46 и кажи дали твоята понавървява малко повечеко.

Ходи на диагностика да ти видят дебитомера какви стойности дава - няма да е лошо профилактично да го почистиш :idea:
Какъв въздушен филтър си сложил ? Да не е някое СЦТ ??

Тая кола погорява доста градско, ако е автомат...ти си ръчка - не е нормален разхода!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото си иска
Детайли за колата: Обикновенно много бърза

Мнение от lyu_records » 26 Мар 2011, 1:06

Ми достичка си е моята гат е 5,5 извън и 11 съм качвал в града. А аз си я ръчкам яко. Жена и кола се не жалят. Но по такъв фактор на дали може да се намери проблема. А аз съм автоматик!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gugichamp » 26 Мар 2011, 13:31

Ако има теч,няма да му показва по-голям разход на гориво.
От къде сипваш нафтичка?Пробвай с някоя добавчица да
поразчистиш системата(задължително смяна и на горивен
филтър преди това,ако не си го сменял скоро).Дебитомер
също е вариант.
от свинята лебед не става...

Потребител
Аватар
Кара: Е 46 320D 2001 г.
Мечтае да кара: Е 46 320D 2001 г.
Детайли за колата: 320d E46 2001 г. комби

Мнение от vladi27 » 28 Мар 2011, 23:34

..........ходих при още един майстор и пак нищо, все едно карам бензинова кола, така гори............уж ми почисти дебитомер и т.н., но няма промяна 11/100 в града при спокойно каране и около 7/100 извън градско, пак спокойно каране около 100 - 110 км/час. Вече мисля да я продавам, много ми писна от тази кола.........

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 29 Мар 2011, 0:27

Направи една диагностика на нафтовата помпа,може пък тя да дава повече зоб на мотора :paranoid:

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 29 Мар 2011, 0:27

Колега съветите които аз мога да ти дам са следните :

1.Щом казваш,че термостатите са наред следователно - колата загрява нормално и в нормите.тази точка определено отпада.
2.Съветът който @Dimitroff ти е дал на първо четене,е точно това което трябва да направиш,качи се в друга Е46-тица сток и виж дали върви по същия начин,по мудна ли се вижда от твойта,защото изказването ти никак не е обосновано "колата няма чип". (<?>) когато купувах мойта,си мислех,че така върви двулитровия дизел..и който и да ме е питал на всеки казвах,че колата няма чип..но наяве излезе нещо съвсем друго...
3.Както каза @Gabriel,дебитомера наистина няма да ти излезе като грешка "съжелявам,на бахамите съм"... сиреч не работя.Наистина не е приятно да дадеш 1 торба пари за нов дебитомер и то само за проба,въпросът ми към теб е следния : когато си ходил на диагностика (ако не си ходил,като отидеш го направи) > като ти закачат колата,помоли хората да погледнат стойностите на дебитомера,т.e колко е нужно на колата и колко и се дава,и дали едното не гони другото,както в случая е при мен в момента.Така ще разбереш дали проблемът не е в заминаващ/заминал дебитомер.
4.След като се увериш на 100%,че по колата няма някакви софтуерни промени (чип),би било добре да си обновиш софта с по нов,т.e колата ще остане сток просто ще се оптимизират много неща чрез новия софт,и ще изключиш още 1 графа от списъка с възможните причини за по големия разход.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 29 Мар 2011, 8:09

С какво чистихте дебитомера ?

На диагностика гледани ли са живи данни на колата ?

Потребител
Аватар
Кара: E46 320D touring

Мнение от nombre » 29 Мар 2011, 12:26

vladi27 написа:Колеги, помагайте с идеи, че много гори колата. Около 6.6 - 7.0 извън града при спокойно каране около 100 110, а в града е страшно около 11 / 100, пак при спокойно каране. Ходих на диагностика, но казаха, че всичко е О.К. Мислех си, че е от големите студове зимата, да ама не. Сега е топло и същата работа ?!? Махнал съм катализаторите, масло и филтри са сменени скоро и никаква промяна.

моята е автомат и под 11-12/100 градско не мога да я сваля. много зависи и от това колко ти тежи кракът на газта :)
Искам да съм як, ама много як, абе направо бик и да работя като охрана на входа на някоя дискотека и да мажа пръстите на чалгарите с олио за да не могат да щракат

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 29 Мар 2011, 12:55

gugichamp написа:...От къде сипваш нафтичка?...
Това е въпроса.
От нафта до нафта разликата е около 1L/100км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ZHP Limited Rare Edition 303 hp
Мечтае да кара: ...вече го кара :)

Мнение от Spawn » 29 Мар 2011, 14:42

Какви печки карате и аз не знам.Може пък и проблема да е в движението в София за да е толкова висок разхода, но за мен това не е нормално.

На мен градско повече от 7,5 л /100 не ми харчи , а извън градско всеки ден карам от Пловдив до Асеновград и обратно в тия студове ( и то с неработещ напълно термостат) на автопилот с около 110-120 и разхода ми над 6,2-3 не скача (а и съм с ремап).
Лично за мен твоя разход не изобщо нормален колега, ако щещ и в Ню Йорк да караш.
Както казаха колегите, виж си дебитомера.От филтъра няма как да ти се качи с 3-4 л /100
Проблема е другаде.Тези двигатели по-принцип са икономични.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 31 Мар 2011, 1:14

Клега, разходът зависи и от факторите:
масло- 15W40 не е като 5W40 дава температурен диапазон на триене на елементите и охлажда двигателя. Някои казват , че няма разлика във вискозитета, но все пак има разлика между синтетчни и полусинтетични масла.
фиктри, замяната в срок е необходима и не е каприз на производителя
гориво- нафта , примерно от най- скъпата с най- много добавки и най- евтината дават разлика и при дизела, както бензините
гуми- сочиш размер 205/55/16. Триенето ти е повишено в сравнение с размера 195/65/15. При по- стари гуми триенето е увеличено. Ако имаш разминаване на осите по ходовата част също може да се получава по- високо триене. Има и гуми с по- високо триене - Пирели, Вредщайн, Унироял, те се представят добре при дъжд и така са проектирани с такава силициева смес. При ремонт на ходова част следва да се прави баланс на мостовете, защото се размества от ръчичките и пръстенцата. Това се открива при баланс на преден и заден мост / за него се дават около 30 кинта, а може и нагоре/.
тежестите в колата- виж какво допълнително има в багажника и дали има допълнителни килограми? Махни излишните доколкото ти е възможно.
Как се изчислява разхода от производителите по евро стандарта? Пъхат един маркуч в ауспуха и по изгорелите газове изчисляват разхода на автомобила. За нашите условия разходът е условна величина допълнителни условия са трафик и натопорчено шофиране с повече форсиране от задкормилното устройство, което натиска газта.
-Идеята за дебитомера на Димитров е много уместна, ако не ти даваше разход от 6,6/100 на извънградско.Разход на дизел на градско от порядъка на 11/100 е повече от очакванията и предписнието по книжка. На извънградско е напълно реално ако возиш още двама и натискаш колата.Колата тежи над 1400 килограма, а с теб и багажа вдига разхода над обявения по книжка. Дизелът има друго изгаряне и при висока скорост си похарчва. Това обяснение за разхода е свързано и с преглед на свещите, като по цвета може да се съди за изгарянето, както и на компресията. Преценката на свещите, ходовата част и изчислението по изгорелите газове ще ти е най- точно относно определянето на разхода. Все пак виж колко са ти изтрити гумите. Разходът почти винаги е свързан със съпротивление.
В сервиз всеки би ти се зарадвал да ти търси причината на увеличения рзход.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 31 Мар 2011, 9:32

гумата написа:Клега, разходът зависи и от факторите:
масло- 15W40 не е като 5W40 дава температурен диапазон на триене на елементите и охлажда двигателя. Някои казват , че няма разлика във вискозитета, но все пак има разлика между синтетчни и полусинтетични масла.
фиктри, замяната в срок е необходима и не е каприз на производителя
гориво- нафта , примерно от най- скъпата с най- много добавки и най- евтината дават разлика и при дизела, както бензините
гуми- сочиш размер 205/55/16. Триенето ти е повишено в сравнение с размера 195/65/15. При по- стари гуми триенето е увеличено. Ако имаш разминаване на осите по ходовата част също може да се получава по- високо триене. Има и гуми с по- високо триене - Пирели, Вредщайн, Унироял, те се представят добре при дъжд и така са проектирани с такава силициева смес. При ремонт на ходова част следва да се прави баланс на мостовете, защото се размества от ръчичките и пръстенцата. Това се открива при баланс на преден и заден мост / за него се дават около 30 кинта, а може и нагоре/.
тежестите в колата- виж какво допълнително има в багажника и дали има допълнителни килограми? Махни излишните доколкото ти е възможно.
Как се изчислява разхода от производителите по евро стандарта? Пъхат един маркуч в ауспуха и по изгорелите газове изчисляват разхода на автомобила. За нашите условия разходът е условна величина допълнителни условия са трафик и натопорчено шофиране с повече форсиране от задкормилното устройство, което натиска газта.
-Идеята за дебитомера на Димитров е много уместна, ако не ти даваше разход от 6,6/100 на извънградско.Разход на дизел на градско от порядъка на 11/100 е повече от очакванията и предписнието по книжка. На извънградско е напълно реално ако возиш още двама и натискаш колата.Колата тежи над 1400 килограма, а с теб и багажа вдига разхода над обявения по книжка. Дизелът има друго изгаряне и при висока скорост си похарчва. Това обяснение за разхода е свързано и с преглед на свещите, като по цвета може да се съди за изгарянето, както и на компресията. Преценката на свещите, ходовата част и изчислението по изгорелите газове ще ти е най- точно относно определянето на разхода. Все пак виж колко са ти изтрити гумите. Разходът почти винаги е свързан със съпротивление.
В сервиз всеки би ти се зарадвал да ти търси причината на увеличения рзход.

Колега ти ме разби :clap: .Карам доста около 30 +к на година.Нито едно от тези неща при мен не влияе. :mrgreen: Лятото съм с 225/50/16 RFT ,не карам с добавки нафта,всяко извън градско сме 2-ма + куче (25-30 кг) + багаж и вместо патерица имам същата гума в багажника с метална джанта и съм комби,което по каталог харчи минимално повече - и пак не харчи 6.6 Сф-Бс (при средна скорост магистралата 130) и след това 90-100 е около 6 или малко под това :yes:

Нещата ,които си дал са екстра ,но не мисля че е това е ситуацията при него :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ПредишнаСледваща

Назад към E46