ПРОБЛЕМ С РАЗХОДА 520иА

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520iA 1996 и Х5 3.0i/газ 2001
Мечтае да кара: МИГ 29 или АПАЧИ
Детайли за колата: всички екстри за модела и надпис Стенли Ройс :-)

ПРОБЛЕМ С РАЗХОДА 520иА

Мнение от BOIAN » 16 Мар 2011, 2:01

колеги дайте малко акъл и съвети за следното:
колата е 520иА 96 г. с ГИ

проблема е, че харчи 20-21/100 в София, извън градско е 10-11/100 в зависимост от карането, което го приемам горе долу за нормално. този разход е, както на газ, така и на бензин. подчертавам, че проблема го има преди да сложа ГИ.
преди проблема колата харчеше 16-17 в софия и 9-11 извън градско в зависимост от карането. ДИНАМИКАТА И ВЪРВЕНЕТО НА КОЛАТА СИ Е ВСЕ ЕДНО И СЪЩО, СРАВНЯВЪЛ СЪМ С ДРУГИ СХОДНИ КОЛИ И МОЯТА В ТАЗИ НАСОКА Е ДОБРЕ Т. Е ВЪРВИ СИ НОРМАЛНО ЗА ТОЗИ МОТОР.
единствената грешка, която излиза на диагностика е в едната сонда на 3-6 цилиндър и е спорадична, чистим я и пак се появява но по различно време т.е може да се появи след 1 ден, може и след една седмица, прави впечатление, че когато се появява е при студен двигател.(винаги пали на бензин и превкл. на газ при 50С и винаги докато загрее мирише ужасно на недоизгорял бензин. ето сега и какво съм сменил без да се удряте силно по главата а мислете от какво е този идиотски разход.
и така:
дибитомер и сонди от кола, която със сигурност знам и съм карал, че харчи нормално - 11-13 в софия според карането
ECU със същия номер като моя
датчици на валове
махнах катализатора
смених свещи и бубини
мерена е инсталацията от ЕКУ-то до сонди, бубини и т.н - ок са
клапан и маркучи на картернерни газове, филтри - всякакви
и накрая - сложих друг двигател -пак 520 (моя имаше ниска компресия и повдигачите бяха заминали)

РАВНОСМЕТКАТА - всички показатели, както и вървенето си е същото и най лошото е, че и разхода пак си е голям
моето мнение - има проблем по електрониката - някое реле, някоя жица някъде нещо такова, вследстие на което прави богата смес но какво точно? с две думи според мен си работи на средни стойности и за това го има този разход
ПОМАГАЙТЕ
" ВАЖНОТО Е ДА СИ НОРМАЛЕН В НЕНОРМАЛНА СИТУАЦИЯ, А НЕ НЕНОРМАЛЕН В НОРМАЛНА СИТУАЦИЯ"

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: ПРОБЛЕМ С РАЗХОДА 520иА

Мнение от BOIAN » 16 Мар 2011, 2:08

искам да спомена, че доста четох по въпроса но........нищо не ми подсказва за решение.
" ВАЖНОТО Е ДА СИ НОРМАЛЕН В НЕНОРМАЛНА СИТУАЦИЯ, А НЕ НЕНОРМАЛЕН В НОРМАЛНА СИТУАЦИЯ"

Потребител
Аватар
Кара: LSD-то да се заключва e36coupe 328i
Мечтае да кара: м3
Детайли за колата: Blue&White

Мнение от siskoto123 » 16 Мар 2011, 2:17

пробва ли да смениш температурния датчик който е на главата той дава стойности на ЕКУ-то
ако дава информация само като за студен двигател

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 16 Мар 2011, 3:08

4 пъти изчетох въпроса ти, и просто се чудя за какво да се хвана. Казвам ти от личен опит, нека и колегите се произнесат после. Богатата смес идва само от две места, това е дебитомера и сондите....Аз съм слагал един и същ дебитомер на две коли, еднакви, и на двете си работи по различен начин...На едната прихълцва даже, другата си работи перфектно !
Другото което не си споменал, са инжекторите и регулатора на налягането в горивната магистрала.....Ако и там е наред, то според мен този двигател трябва да се замери компресията, да не би да има заминали клапани и оттам да идва проблема...Сменил ли си оня датчик, на главата за температурата, и онзи за температурата на въздуха в смукателния колектор ?
Но ти казваш че мирише на неизгорял бензин, то след издънване на кат-а няма как да не мирише повече. Според мен нещо по клапаните не ти е наред и цилиндрите работят с различно средноиндикаторно налягане Pz

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 16 Мар 2011, 9:52

Налягане на бензиновата помпа премери. Мерете го отпред на рейката - във ТИС има данни колко трябва да бъде при различни обороти, така ще разбереш и горивния регулатор как е.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 16 Мар 2011, 11:08

защо не я закараш в оторизиран сервиз :?:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 16 Мар 2011, 12:14

Теч от резервоара или отнякъде другаде?
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BOIAN » 17 Мар 2011, 0:23

колеги мерси, че се интересувате.
в темата съм споменал, че в момента съм с друг двигател, който е абсолютно проверен, датчиците са с новия двигател и показанията в живите данни на моя и сегашния двигател са същите, и при двата двигателя дава грешка в сондата - 203 lambda limit cylinder 3-6. сондите съм превъртял три комплекта и даните са едни и същи - при единия комплект сонди ми показа грешка и на двете, иначе само на едната. през карсофт, след многобройни наблюдения установих, че сондите работят когато си поискат - може да стоят на 21% с часове и напрежението е около 4.5V а в същото време няма грешка и софта показва, че са активни, в друго време с паленето на колата се включвата веднага - скачат на 97% и след 3-5 секунди падат на 69%, вдигат се постепенно до 88%, пак падат до 70 и така т.е работят и волтажа започва да се мени, както трябва-от 0-5V. колата докато е студена сондит не работят, включват се(ако се включат въобще) на около 50-70 градуса. с катализатора също смърдеше много на неизгорял бензин. автоматика също е проверен от майстор, който само с това се занимава, един от първия е и съм сигурен в него, доста разбира. дару кар ми правиха диагностика, казват, че колата докато е при тях си е ок, единствено било от инсталацията но не казват колко време ще стои да си играят и какво ще излезне, ей такива неща, как да я оставя там? за това си мисля, че проблема е някъде по електрото....и обърква работата на екуто или някой датчик, или сондите. друго, което се забелязва в инпа-та е доста колеблива работа на бобините на 1-3-5 цилиндър, най вече 1-ви - много скача графиката а знам, че трябва да стоят "мирно" - на 0 (там съм сложил нови бобини с нови лули от дару). другото, което споменах е, че колата харчи еднакво на газ и на бензин.
имам и един въпрос - адаптациите в какви граници трябва да са?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 17 Мар 2011, 8:27

а случайно новия двигател да е 2.5 например :)
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BOIAN » 17 Мар 2011, 21:56

е не е за съжалиние :)

Потребител
Аватар
Детайли за колата: хубавица, ама със характер :P

Мнение от komnev » 17 Мар 2011, 22:27

Здравей те !!!
Аз имах подобен проблем колата 520 с ГИ от вчера
ЛС си излизаха на грешка абсолютно случйно един момент работят много добре в следващия излизат като грешка докато запаля двигателя и постоянна грешка на датчика на разпределителния вал.
Майстора ми смени и датчика на разпределителния вал и пак нищо !!!
На края я заведоха ( колата ) в специализиран сервиз там пак я закачиха и установиха следното :
Ecu то работи във много тесен диапазон и след замерване на датчика на разпределителния вал се оказа че той не е във норми според комп на колата след поставяне на оригинален такъв колата си го разпозна и сега все още тествам но след неколкократно тестване нямам проблеми тоест грешки. За разхода ще пиша допълнително
Същото се получавало и при разтеглена верига на двигателя това ми го казаха във сервиза. не излиза друга грешка освен ЛС и доста трудно да се установи. Метода на установяване е проба грешка !!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BOIAN » 18 Мар 2011, 15:24

komnev написа:Здравей те !!!
Аз имах подобен проблем колата 520 с ГИ от вчера
ЛС си излизаха на грешка абсолютно случйно един момент работят много добре в следващия излизат като грешка докато запаля двигателя и постоянна грешка на датчика на разпределителния вал.
Майстора ми смени и датчика на разпределителния вал и пак нищо !!!
На края я заведоха ( колата ) в специализиран сервиз там пак я закачиха и установиха следното :
Ecu то работи във много тесен диапазон и след замерване на датчика на разпределителния вал се оказа че той не е във норми според комп на колата след поставяне на оригинален такъв колата си го разпозна и сега все още тествам но след неколкократно тестване нямам проблеми тоест грешки. За разхода ще пиша допълнително
Същото се получавало и при разтеглена верига на двигателя това ми го казаха във сервиза. не излиза друга грешка освен ЛС и доста трудно да се установи. Метода на установяване е проба грешка !!!

колега това е интересно, такива замервания не са правени май, аз датчите ги сменях уж с оригинални ама знае ли човек? драсни два реда за разхода след тази интервенция, че ми е интересно. а колко ти харчеше с този проблем?

Потребител
Аватар
Детайли за колата: хубавица, ама със характер :P

Мнение от komnev » 10 Апр 2011, 18:36

Съжалявам, че не отговорих веднага колега
но моята сага се задълбочи :):) Освен че не падна разхода ами стана и по зле, ще я карам на кратко след смянадатчик на разпр вал, Vanos, свещи и едноседмична борба със колата си я взех от сервиза и сега не стига че гори 16/100 извън града ами и гасне по светофарите и на газ и на бензин !!! И сега не знам от къде да я подхващам !!!:(:(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 11 Апр 2011, 8:55

komnev

meha написа:защо не я закараш в оторизиран сервиз :?:

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 11 Апр 2011, 22:35

meha написа:komnev

meha написа:защо не я закараш в оторизиран сервиз :?:

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

вече проблема му е решен :mhihi:
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

Следваща

Назад към E39