Проблем с плафоните в е34 1995-та 525тд

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: AZLK,VAZ,OPEL,Renault,BMW
Мечтае да кара: Запорожец стар модел

Проблем с плафоните в е34 1995-та 525тд

Мнение от bat_mial » 07 Мар 2011, 19:47

Здравейте колеги. Имам питане за един странен проблем. когато изключа от контакт преди ми светваха плафоните вътре в купето (съответно ако отвориш врата/капак също разбира се), светваха и аварийните светлини (това е опция от алармата). Стана така , че плафона вече свети само при отваряне на врата/капак, но не и при изключване от контакт. Така...сега се чудите защо пиша всичко това - системно ми пада акумулатора откакто се появи на пръв поглед този никакъв проблем. При заключена кола и дърпане на дръжката на шофьорската врата също светваха плафоните, сега няма и помен от това. Вътре в плафоните знам , че има кондензаторни релета за време. Възможно ли е от тях да прави някаква утечка. При замерване с мултиметър утечка има , но минимална. По спомен при светещи плафони и заключване с алармата/централното, плафоните загасваха. Помагайте какво може да бъде. Възможно ли е да е от самото централно заключване?Знам , че то също командва осветлението вътре. Имам заяждаща понякога машинка на шофьорската врата и при отключване с алармата понякога се дигат бутоните и веднага след това се свалят и колата остава заключена.След повтаряне на процедурата колата все пак се отключва и механизма може после и цял месец да не заяжда.
Последна промяна bat_mial на 08 Мар 2011, 20:26, променена общо 1 път
Око за око, паста за зъби.

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Re: Проблем с плафоните

Мнение от TheBoss » 07 Мар 2011, 22:55

bat_mial написа:Здравейте колеги. Имам питане за един странен проблем. когато изключа от контакт преди ми светваха плафоните вътре в купето ...

Това става само когато си карал на включени фарове. Ако запалиш колата и после я изгасиш без да си пускал къси(за габаритите не съм сигурен) не би трябвало да светват. Съответно, ако си палнал фарове дори и за малко, колата приема, че си карал в тъмната част от денонощието и за това при гасене на ДВГ ти пали плафоните. Един вид: на ти малко светлинка, за да си събереш багажа докато си разкарваш задника от тук! ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 07 Мар 2011, 23:07

:yes: и моята го прави същия номер, не палиш ли фаровете не светва купето, след като изгасиш мотора.
А за утечката, на мен лично ми светеше постоянно лампата в багажника, тъй като имах проблем с машинката.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 08 Мар 2011, 0:04

alchohol написа::yes: и моята го прави същия номер, не палиш ли фаровете не светва купето, след като изгасиш мотора.
А за утечката, на мен лично ми светеше постоянно лампата в багажника, тъй като имах проблем с машинката.

Аз пък все си мисля че плафоните светват след загасване на колата, само ако са включени на автоматичен режим - демек светят 20 секунди след гасене на мотора, 20 секунди след влизане в колата и затваряне на шофьорската врата.
Накратко - изобщо не зависи от това дали са палени габаритите :bchug:
Изображение

Полковника
Аватар

Мнение от TheBoss » 08 Мар 2011, 7:46

_65536_kb_sec_ написа:...

Зависи, зависи. Поне на Е34. След малко излизам за работа и ще тествам дали и при Е32 е същото. :twisted: :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 08 Мар 2011, 7:54

TheBoss написа:
_65536_kb_sec_ написа:...

Зависи, зависи. Поне на Е34. След малко излизам за работа и ще тествам дали и при Е32 е същото. :twisted: :bchug:

Eми смятай че моето наблюдение е върху доста възрастна Е32-ка, при по-новите може да е различно.

ПС аз пък отивам да лъзгам една Хонда :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от alchohol » 08 Мар 2011, 8:10

Е може и масата да му бяга на колегата или някаква друга повреда да има по веригата, но това с плафоните бях много учуден, като го видях за пръв път, ама си е факт.

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 08 Мар 2011, 16:46

На мойта с или без фарове светват след гасене от контакт, а пък на Е36-цата ми се включваха от самосебе си- излизам на балкона да издрусам една цигара и гледам долу свети слизам и нема гасене, така и не разбрах защо, сложих му едно ключе на захр. кабел и спря да го прави, та мисълта ми беше да го няма това самоволно включване по никое време :dunno:
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bat_mial » 08 Мар 2011, 18:53

alchohol написа:Е може и масата да му бяга на колегата или някаква друга повреда да има по веригата, но това с плафоните бях много учуден, като го видях за пръв път, ама си е факт.

Факт е , че откакто забелязах това започна разреждането на акумулатора до 0 волта в буквалния смисъл (даже диода на алармата спира да мига) за има няма 4 дни ако не е палена в застой...Преди плафона си светеше при загасване на двигателя и местенето на контактния ключ в положение за изваждане и не е имало разлика дали съм бил на фар или габарит. Споменах и за връзката на този плафон с централното заключване. Някой има ли наблюдения или схема откъдето поне да проверя веригите?

Полковника
Аватар

Мнение от TheBoss » 08 Мар 2011, 19:02

Значи, тествах сутринта: паля, работи 2 минути, гася - никаква реакция на плафона. Пак паля, пускам габарити, работи 2 минути, гася - плафоните светват. Не знам от коя година е тази екстра, но Е34-ката е 92-ра, Е32-ката е 93-та.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от alchohol » 08 Мар 2011, 19:12

Колега, моята е '91 и го има, значи би трябвало да е поне от тогава, но ако не се лъжа съм го виждал и на по-възрастни от нея ;)

Потребител
Аватар

Мнение от bat_mial » 08 Мар 2011, 20:20

Доообре странна мистерия значи става. Пробвали ли сте докато свети плафона да заключите с аларма/централно? Плафоните загасват мигновено нали? Така...мирише ми на проблем с ЦЗА...въпроса е да установя точно механизма му в шофьорската врата дали понякога като запича не застава в някакво междинно положение и да смуче ток...При мен плафона дори не мога да разбера дали загасва, защото не остава включен за там някакви си 20-30 секунди при всяка една манипулация с врата/капак, гасене от контакт или друго, което сега не се сещаш , че би могло да въздейства на плафоните. Факт е, че откакто ми пада акумулатора плафона се шашка.

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 08 Мар 2011, 21:19

alchohol написа:Колега, моята е '91 и го има, значи би трябвало да е поне от тогава, но ако не се лъжа съм го виждал и на по-възрастни от нея ;)

Moйта е 90-та и го има :yes:
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Re: Проблем с плафоните в е34 1995-та 525тд

Мнение от bat_mial » 14 Мар 2011, 22:05

Такааа....има вече обяснение за падането на акумулатора. Ролката за ремъка, заяла в междинно положение ремъка хлабав , но не винаги ( според външната температура, колкото и смешно да звучи) и оттам липса на дозареждане и шашкане на цялата електроника в колата. Зареден акумулатор - всичко работи перфектно, разреден и ту плафон, ту централно, ту каквото се сетиш започва да отказва и да заработва съвсем случайно все едно нищо не е било.

Назад към E34