Проблем със задна чистачка

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 525TDS
Мечтае да кара: BMW F10
Детайли за колата: 1997 г. Комби

Проблем със задна чистачка

Мнение от Vargala525 » 07 Мар 2010, 20:02

Здравейте Колеги, задната чистачка не Е39-ката отказа да работи..
Колата е комби дизел от 97-ма година. Естествено опитах да проверя бушоните, но там пише на италиански и не разбрах нищо... Те са на два панела- един в жабката и един в багажника... Ако някой има опит моля да помогне.
:bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Re: Проблем със задна чистачка

Мнение от im0tep » 07 Мар 2010, 20:45

Провери бушон номер 2 в жабката. Поне на седана това е бушона за чистачките... но ако е от него пък,би трябвало да откажат и предните.Също провери снопа с кабели който отива към багажника на самата сгъвка често се протрива и кабела се оголва

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Branko » 08 Мар 2010, 1:41

im0tep написа:Провери бушон номер 2 в жабката.Също провери снопа с кабели който отива към багажника на самата сгъвка често се протрива и кабела се оголва

Първите две неща са задължителни.Освен това виж дали изобщо идва ток до моторчето на самата чистачка.Имах една вектра хечбек и кабелчето се беше износило и прекъснало непосредсвено преди самото моторче.Успех!

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 525TDS
Мечтае да кара: BMW F10
Детайли за колата: 1997 г. Комби

Мнение от Vargala525 » 14 Мар 2010, 0:43

Здравейте отново.

В гнездото на бушон номер 2 при мен е празно...т.е. нямя нищо.

Кабелите не разбрах къде са....

Хубавото е, че чистачката се оправи от само себе си...може да е била замръзнала...не знам.

Благодаря колеги за мненията и успех!

Дано да си пишем само по хубави поводи.

8910 фен
Аватар
Кара: 01`530i touring

Мнение от CONAN » 16 Мар 2010, 18:17

Аз имам същия проблем с комбито само ,че при мен отказа на цяло.В началото пръскаше и пръскалката а чистачката ту се движеше (с усилие) ту спираше, а сега отказа нацяло в средна позиция.Нито пръскалката работи нито чистачката.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520
Мечтае да кара: X5 3.0d

Мнение от vgeirgiev » 16 Мар 2010, 23:10

Колабират тия машинки, след дълги години работа се износват някои елементи и първо започва да работи по-бавно, а накрая спира...

Потребител
Аватар

Мнение от DJ DEMY BOY » 17 Мар 2010, 18:50

аз имам подобен проблем ,при мен чистачката работи непрекъснато докато сварши водата предполагам че окасява някаде.Спрял сам я от бушона които се намира в багажника сега не си спомням кои номер беше.На 100 % съм сигурен че не е пробема от лоста на чистачките предполагам е някои кабел просто незнам каде да га тарся.

Потребител
Аватар
Кара: E39 Individual

Мнение от operwall » 06 Мар 2011, 17:50

И аз имам проблем с моята задна чистачка... нито машинката работи, нито чистачката... карам комби.. в бушоните, които са на немски видях,че и машинката и чистачката са на един бушон, само че не мога да видя номера на бушона кои е като отворя корите отзад ?

Дайте съвет какво да я правя.. :)
Изображение

8910 фен
Аватар
Кара: 01`530i touring

Мнение от CONAN » 07 Мар 2011, 9:34

При мен се оказа ,че чисто и просто чистачката е заяждала.WD40 в оста(има една дупчица на самата дръжка) обилно и разкарване с ръка(при отворено прозорче на вратата) .После малко аерозолна грес и всичко е на 6.
Една година си работи като нова.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 07 Мар 2011, 10:11

Задните чистачки на комбитата често спичат, защото смазката на оста отива на кино с времето. Отделно дето комбито хвърля на задния джам и всичката гнус от пътя и какво се наслагва по тая чистачка..... С раздвижване може и да стане, ама ако не е много запекла. Но ако е, единствения вариант е да се извади оста и да се почисти гнездото и самата ос, после нова грес, монтаж и така. Иначе от постоянното нарастващо усилие, може да сдаде багажа и моторчето. Моята я раздвижвах, пръсках с WD и с какво ли не и помогна само изваждането, почистването и смазването наново на оста. Мисля тая процедура да я правя за в бъдеще веднъж в годината.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0i, E61 530xd
Мечтае да кара: Турбо Комби :-)

Мнение от denis_dimirev » 11 Мар 2011, 0:19

Здравейте колеги,

за да не пускам нова тема ще се възползвам от тази на колета ( за което се извинявам предварително ). Моята задна чистачка има следният артефакт: бутам лоста на пред и тя си тръгва без каквито и да е проблеми, обаче при натискане на лоста още напред не пръска вода. Чистачката започва да работи без интервали както е нормално, но без вода!!! Странното е също така че не чувам помпата в съда с течноста. Отпред всичко е ОК. Някой знае ли дали в лоста има допълнителен контактор който да включва помпата, за отзад. Най странното е че всичко се случи изведнъж :(

Ще съм благодарен на всякакви предложения :)

Лека вечер!
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: е39 2000 ванос 09.98година

Мнение от ceco2311 » 10 Фев 2012, 19:25

denis_dimirev написа:Здравейте колеги,

за да не пускам нова тема ще се възползвам от тази на колета ( за което се извинявам предварително ). Моята задна чистачка има следният артефакт: бутам лоста на пред и тя си тръгва без каквито и да е проблеми, обаче при натискане на лоста още напред не пръска вода. Чистачката започва да работи без интервали както е нормално, но без вода!!! Странното е също така че не чувам помпата в съда с течноста. Отпред всичко е ОК. Някой знае ли дали в лоста има допълнителен контактор който да включва помпата, за отзад. Най странното е че всичко се случи изведнъж :(

Лека вечер!

колега открили какъв е дефекта че и при мен симптомите са същите

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: х5 е53
Мечтае да кара: е61 м-пакет

Мнение от bacila » 11 Мар 2012, 20:23

имам същия проблем неработи задната чистачка.има ли бушон и в задната кора?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0i, E61 530xd
Мечтае да кара: Турбо Комби :-)

Мнение от denis_dimirev » 12 Мар 2012, 9:35

ceco2311 написа:
denis_dimirev написа:Здравейте колеги,

Лека вечер!

колега открили какъв е дефекта че и при мен симптомите са същите

Здрасти колега,

за момента нямам развитие. Честно казано, не ми е останало много време да я човъркам, но мисля че проблема не е много елементарен.
като има развитие ще се обадим ;)

Лека
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е39 530D
Детайли за колата: 530D touring 193к.с. 2001г.

Мнение от kartell » 07 Яну 2013, 21:35

Здравейте, след няколко дни ровене по теми и търсене на бушони в колата, открих проблемът при мен, оказаха се кабелите където влизат във вратата на багажника. Няколко се бяха протрили, а този за стоповете за мъгла и оперативния плюс за платката на мотора бяха прекъснати. Утре ще падне реставрация на кабели. Но така и не разбрах кои са бушоните за задната чистачка, а те трябва да са 2 - единият е силов поне 20А и един оперативен 5А. Ще има и още нещо което трябва да намеря и то е връзката м/у моторчето и самата чистачка на стъклото, понеже при мен липсва свързващият елемент между тях, ако някой има възможност да направи една снимка, да видя как изглежда, ще бъда благодарен. Да попитам и нещо което не е за задната чистачка, но пак е горе доло по темата, когато пусна предната чистачка в положението, което сензора за дъжд определя чистенето, чистачката работи непрекъснато, а стъклото е сухо, някой има ли идея от какво може да е?

Следваща

Назад към E39