Въпрос за дебитомер

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М20В25

Въпрос за дебитомер

Мнение от manos » 24 Фев 2011, 10:06

Привет колеги!

От дългото четене из форума се запитах дали дебитомера ми все още е читав. Двигателя е М20Б20 с обикновена газова.

Преди време имаше доста гърмежи - оказа се, че кихалката е заяла и трудно се връщаше, но един майстор ми я смаза и от тогава, да чукам на дърво, не е гърмяла. Но понеже едно че разхода ми се вижда голям, като че ли мотора не изгара пълноценно горивната смес, била тя бензин или газ, а и оборотите често се менят и работата на двигателя като цяло е неспокойнам, се чудя дали проблема не е от дебитомера?

Четох по други форуми, че подлежи на някакво чистене - опитах се и тук да намеря подобна тема, но уви без успех.

Затова въпроса ми е - има ли начин, понеже все пак дебитомера е датчик, да се замери с мултицет примерно и да се разбере дали функционира правилно (и ако да, какви стойности трябва да извлеча), или трябва директно на диагностика?

И вторият ми въпрос - ако подлежи на някакво чистене дали някой е правил въпросната процедура да сподели кое, как и защо се прави?

Мерси предварително!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38-ца

Re: Въпрос за дебитомер

Мнение от golov_bg » 24 Фев 2011, 10:22

колега,колата на газ ли я караш винаги,когато си с обикновена газова проблемите които ти прави при бензина при газта нетрябва да ги прави защото един вид дебитомера не изпълнява тази фукция за която е сложен
Dirty Hands are a Sign of Clean Money

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 24 Фев 2011, 20:07

Колата се кара предимно на газ. И на мен са ми казвали, че при газ дебитомера не играе роля, но пък на какво се дължи тогава тази ситуация при студен старт, както и недоброто изгаряне?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38-ца

Мнение от golov_bg » 24 Фев 2011, 20:24

газта иска настройка и хубави свещи и кабели,филтър въздушен също
Dirty Hands are a Sign of Clean Money

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34
Детайли за колата: най- добрата

Мнение от ktv » 24 Фев 2011, 20:26

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 24 Фев 2011, 21:52

тя ако е гърмяла на газ как си трябва може и клапата на дебитомера да е крива имам едно такова за донор ще го ползвам, само че го карам за момента, та на него му е крива клапата и ми прави такива мизерии ;)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 25 Фев 2011, 0:21

kemakozeE36 написа:тя ако е гърмяла на газ как си трябва може и клапата на дебитомера да е крива имам едно такова за донор ще го ползвам, само че го карам за момента, та на него му е крива клапата и ми прави такива мизерии ;)

Поправя ли се по някакъв начин въпросната клапа, или си трябва нов (здрав) дебитомер?

Аватар

Мнение от kemakozeE36 » 25 Фев 2011, 12:57

Ами по принцип подлежи на ремонт, но аз смятам нов да си купя, в смисъл втора ръка де, че за нов много солено. Но провери първо дали е здрава тая клапа, че тя ако не пропуска правилно бъзика сместа и от там и оборотите.Аз от ходене по мъките съм научил едно-на бмв с газ играят ли оборотите се започва от дебитомер и ламбда сонда ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 25 Фев 2011, 18:30

Има чисто нови за около 250-270 лева,на Lucas ... :mhihi:
Говорим за дебитомер тип М20 ...
И да,когато е на газ единственото което прави е да се отваря и затваря,въпреки че системата си го иска като компонент ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

Аватар

Мнение от kemakozeE36 » 26 Фев 2011, 0:44

ивчо написа:Има чисто нови за около 250-270 лева,на Lucas ... :mhihi:
Говорим за дебитомер тип М20 ...
И да,когато е на газ единственото което прави е да се отваря и затваря,въпреки че системата си го иска като компонент ...

За 250 лв цяло М20 барабар със скоростите :mhihi:
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от porsche_design » 26 Фев 2011, 4:47

Колега се едно описа моя случай и аз така преди време бях на същото дередже.Аз направо смених дебитомер.Губенето на обороти - почисти стъпковия мотор с карбураторен спрей,виж гарнитурата на смукателния и дали няма някъде паразитен въздух.За дебитомера аз моя ще го чистя с "Изопропилов алкохол".Успех

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 26 Фев 2011, 10:57

Разровете из е30 има няколко теми за дебитомера. Като гръмне наистина се криви клапата и ако е по-силен гърмежа понеже клапата лагерува в едната част на корпуса може да се изкриви оста, но това се проверява като я завъртиш на ръка дали сурка някъде, а не трябва. Понякога не затваря плътно, а понякога не отваря до край.
Ремонтира се всичко, даже избито дъно на корпуса, оппа при вас е обърнат обратно :) и работи добре особено ако се кара само на газ, че за разход трудно се настройва, за вървене се докарва прилично.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е34 м20b20 живата легенда
Мечтае да кара: Е34m20b20

Мнение от shesticata » 26 Фев 2011, 11:05

повече на бензин ли работи неравномено? имал съм случай да се разнити основата на дебитомера отдолу вследствие на кихане на газ ,провери това дали не се е случило и при теб

Потребител
Аватар
Кара: E32(730i) and E34(520i)

Мнение от supertoshe » 20 Мар 2011, 10:01

Аз лично съм разрешавал проблема с накривената ос(лопатките суркат буквално по кормуса на дебитомера) чрез ... водопроводен ключ. Свалих горният капак и с ключа захващаш от горния край на оста към корпуса. От опит- разстоянието се коригира още по ефективно ако задържиш продължително натегната оста към стената до нея и под раз лични ъгли на лопатката
Оправя се и работи

Назад към E34