Лампата на маслото свети

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318i
Мечтае да кара: G Power M5 Hurricane

Лампата на маслото свети

Мнение от StevenGerrard » 09 Фев 2011, 22:00

Значи колеги искам да задам един въпрос по отношение на лампата на маслото.След изключване на мотора на колата от време на време светва жълта лампа за масло,свети около 10-15 секунди след изключване на мотора...Та искам да попитам дали е нещо сериозно и в резултат на какво се получава така ? благодаря предварително

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp

Re: Лампата на маслото свети

Мнение от Krasimir19 » 10 Фев 2011, 0:58

Може датчика за маслото да ти е заминал, но определено мини на диагностика. И има доста писано по темата! http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 0%BB%D0%BE . Като за начало пробвай с търсачката, ако там не успееш да намериш отговор на въпроса си тогава пускай тема.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 10 Фев 2011, 12:23

Проблема не е сериозен - ако колата не гори масло и редовно проверяваш нивото спокойно може да го игнорираш на първо време.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 10 Фев 2011, 16:53

Zagy написа:Проблема не е сериозен - ако колата не гори масло и редовно проверяваш нивото спокойно може да го игнорираш на първо време.

:yes: Само едно се чудя след като светка постояно жълта лампа дали ако изчезне маслото ще подаде информация на червената да светне :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alexbg77 » 11 Фев 2011, 0:14

При мен се получава, когато маслото ми е намаляло и трябва да долея малко. Доливам и не светва вече. Мисля че затова свети в жълто. Предполагам, че когато маслото намалее критично тогава светва в червено.

Потребител
Аватар
Кара: Е46 318i 2000г.

Мнение от AIR_MEN » 11 Фев 2011, 0:57

Колега, преди да си притесняваш за каквото и да било - остави колата да поизстине или поне да послегне маслото и си изкарай щеката... лампата светва, ако маслото ти е межу минимума и върха на щеката... в началото свети само като изгасиш мотора точно за 10-15сек. после почва и в движение... ако ти е на минимум или под минимум - долей си масло... и огледай за течове... ако след една седмица пак светне... огледай основата на масления филтър или някъде за течове. при мен, когато светна за първи път жълта лампа се паникьосах и питах, и в последствие налях масло, но след седмица пак така... и се оказаха о-пръстените на възвратния клапан на основата на масления филтър.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 15 Фев 2011, 22:00

На мен пък ми свети лампата на маслото някъде 3-5 секунди след старта на двигателя в червено!Даже и за 1 час да го оставя ми свети.Казват ми че бавно качва маслото защото е 10W-40 и трябвало да сложа 5W-40 или 5W-30,но при други със същия проблем казват,че пак не им се оправил проблема при смяна със 5W-40 и 5W-30!И за тия 3-5 секунди светене се чува едно минимално тракане и като угасне лампата спира!Незнам това дали вреди по някакъв начин и някакви идеи от какво може да е???
ИзображениеИзображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 15 Фев 2011, 22:10

Датчика е много гаден и известен проблем - всеки път като го изловим той се връща с нов номер. На ъррво време наистина смени маслото с 5W30 - колата е направена да се кара с такова масло. А ако не гори масло и редовно се гледа нивото аз не бих му обърнал никакво внимание, ако ще да светка като коледния камион на Кока-Кола.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от shark1986 » 15 Фев 2011, 23:19

Zagy написа:Датчика е много гаден и известен проблем - всеки път като го изловим той се връща с нов номер. На ъррво време наистина смени маслото с 5W30 - колата е направена да се кара с такова масло. А ако не гори масло и редовно се гледа нивото аз не бих му обърнал никакво внимание, ако ще да светка като коледния камион на Кока-Кола.

Масло грам не ми гори!Притесняват ме тия 3-5сек. тракане при самото светене на лампата при старт на двигателя!Дали не вреди това някъде?А ти със какво масло си и защо всички които продават масла все за моята кола предлагат 10W-40 а не тая която ми предлагаш?
ИзображениеИзображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 15 Фев 2011, 23:22

Ако не ти гори масло го зарежи тоя датчик какво показва. А и М47Д20 си притраква при палене - това е друг известен бъг. На твое място не бих се притеснявал. Аз карам само с 5W30 лонглайф :mrgreen:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от shark1986 » 10 Май 2011, 1:42

Zagy написа:Ако не ти гори масло го зарежи тоя датчик какво показва. А и М47Д20 си притраква при палене - това е друг известен бъг. На твое място не бих се притеснявал. Аз карам само с 5W30 лонглайф :mrgreen:

Незнам от какво може да е защото и на мой познат със същата кола и неговата прави като моята!Като я оставя за 30мин.-1ч. без да я паля и след старт свети за около 2-3 секунди в червено.Ако я оставя до сутринта 3-5сек. и сякаш двигателя за тия 2-3 сек.светене работи по шумно и това взема да ме притеснява!То на диагностика едва ли ще покаже проблема!Едва ли ще е от сензора,а точно маслената помпа прави мизерии?Пък и скоро смених маслото със 10W-40 и дали ще се оправи ако на следващата смяна му сложа 5В-30 :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 10 Май 2011, 7:43

Тракането не е добре - явно за тея няколко секунди няма смазване. Сменете си маслото с каквото трябва за да няма после олеле

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07

Мнение от armagedon01 » 10 Май 2011, 10:16

adovet написа:Тракането не е добре - явно за тея няколко секунди няма смазване. Сменете си маслото с каквото трябва за да няма после олеле

От опит мога да кажа, че съм слагал няколко вида масло/но с еднакъв вискузитет - 5/40/ и проблема си остана. Изчел съм много по въпросния проблем и като цяло решенията са няколко:
1. Смяна на клапана в корпуса на масления филтър, сменя се и гарнитурата, която е между корпуса и главата. Като да се свали въпросния корпус се маха динамото.
2. Прочистване на маслените пътища

След като се направят тези две процедури, при някой от колегите лампата си изгасва веднага и вс е ок, НО при някой продължава да гасне по късно само, че примерно 1 - 2 секунди макс и мотора пак е по шумен през това време. Затова като трето решение:
3. Смяна на хидравличните повдигачи, защото някой от тях спичат и движението им е трудно - но това вече си е голям филм, по мое мнение ........

И последното решение:
4. Караш си така - лично аз го избрах :D

Ама според мен се отклонихме от темата!
На улицата се пазя не от крадци,а от полицията да не ми вземе парите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от shark1986 » 10 Май 2011, 19:38

armagedon01 написа:
adovet написа:Тракането не е добре - явно за тея няколко секунди няма смазване. Сменете си маслото с каквото трябва за да няма после олеле

От опит мога да кажа, че съм слагал няколко вида масло/но с еднакъв вискузитет - 5/40/ и проблема си остана. Изчел съм много по въпросния проблем и като цяло решенията са няколко:
1. Смяна на клапана в корпуса на масления филтър, сменя се и гарнитурата, която е между корпуса и главата. Като да се свали въпросния корпус се маха динамото.
2. Прочистване на маслените пътища

След като се направят тези две процедури, при някой от колегите лампата си изгасва веднага и вс е ок, НО при някой продължава да гасне по късно само, че примерно 1 - 2 секунди макс и мотора пак е по шумен през това време. Затова като трето решение:
3. Смяна на хидравличните повдигачи, защото някой от тях спичат и движението им е трудно - но това вече си е голям филм, по мое мнение ........

И последното решение:
4. Караш си така - лично аз го избрах :D

Ама според мен се отклонихме от темата!

Като за начало може да се заема със първите две стъпки обаче след смяна на маслото със 5В-30.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 11 Май 2011, 13:31

shark1986 написа:На мен пък ми свети лампата на маслото някъде 3-5 секунди след старта на двигателя в червено!Даже и за 1 час да го оставя ми свети.Казват ми че бавно качва маслото защото е 10W-40 и трябвало да сложа 5W-40 или 5W-30,но при други със същия проблем казват,че пак не им се оправил проблема при смяна със 5W-40 и 5W-30!И за тия 3-5 секунди светене се чува едно минимално тракане и като угасне лампата спира!Незнам това дали вреди по някакъв начин и някакви идеи от какво може да е???

Колега едва ли основната причина е маслото , аз също съм с 10/40 и при мен гасне червената лампа
веднага след стартиране на мотора . Особено сега след като се затопли времето. Зимата като е
по гъсто маслото сутрин гаснеше при мен на втората секунда някъде.
Причините ги описаха по нагоре колегите , дано само не е маслената помпа.

П.П. Сега се сещам нещо което бях прочел при нашите братя по оръжие в руския форум на Е 46 - там един
от братушките описваше неговата борба с бавната червена лампа .Човека изсипал един чувал с пари за
нови маслени помпи ,филтри ,масла и какво ли не , а накрая проблема се оказал в един О-пръстен /уплътняващ/
за жълти стотинки :banghead: . Става въпрос за пръстена между маслената помпа и нейния маслозаборник в
картера. :lol:

Следваща

Назад към E46