Смуче въздух?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Re: Смуче въздух?

Мнение от Ненко Вранков » 15 Фев 2011, 9:30

Toзи щуцер под номер 3 от снимката която е постнал CivilWarrior, вместо да го подменяте, го ликвидирайте...

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 15 Фев 2011, 10:14

Ненко Вранков написа:Toзи щуцер под номер 3 от снимката която е постнал CivilWarrior, вместо да го подменяте, го ликвидирайте...

Лееееекичко ще вдигнеш разхода така...

Освен това този маркуч трябва да го изведеш под мотора иначе за 20-30 000 км ще си направиш коша в масло целия. Пък ако караш често в червеното и по-рано ще стане.

При М50 crankcase ventilation сепаратора е ала-бала и на практика маслени капки си минават. При М52 нещата са доста по-добре реализирани...

На практика маслените пари влошават работата на мотора, но първо не ръсиш масло по пътищата и второ по-добрата работа на мотора без маслените пари ще е за сметка на разхода. Няма от къде другаде да го вземеш... ако можеше като Барон Фон Мюнхаузен да се хванеш за косата и да се вдигнеш сам във въздуха... ехееее :mhihi:

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ненко Вранков » 15 Фев 2011, 11:13

Дамяне, с цялото ми уважение към теб, като технически грамотен колега - не си съвсем прав... Имаше цялата тема по въпроса от 20 страници.. не е нужно да се впускаме в подробности.. ще кажа само:
1-во: по-гомята част са изпарения, тоест капки вода.. пяна и други подобни буклуци...
2-ро: "коша" ми изглежда така:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 15 Фев 2011, 11:20

Ненко, гледам си се оборудвал с хубавата кихалка, що не я сложи на челото на колектора - мойта там я сложих, е не само мойта :winky: , предполагам там ти е било удобно за дупчене, иначе сваляне на колектора е нужно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ненко Вранков » 15 Фев 2011, 11:29

Колектора пак го свалях, естествено! Не знам защо... преди 4 години така реших. Но и до ден днешен не й се е налагало да работи... но да има там.. за протокола :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 15 Фев 2011, 12:26

задължително :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 15 Фев 2011, 12:27

Ненко Вранков написа:Дамяне, с цялото ми уважение към теб, като технически грамотен колега - не си съвсем прав... Имаше цялата тема по въпроса от 20 страници.. не е нужно да се впускаме в подробности.. ще кажа само:
1-во: по-гомята част са изпарения, тоест капки вода.. пяна и други подобни буклуци...

Коша няма да е по-мръсен ако маркуча си е свързан към щатното място...
Интересно къде отиват всички тези "изпарения, тоест капки вода.. пяна и други подобни буклуци..." ако маркуча виси някъде под двигателя... може би въздушната струя под колата им помага освен наоколо, да се лепят и по купето отдолу... В този ред на мисли аз предпочитам да ги вкарам обратно в цилиндрите и да ги изхвърля през ауспуха, а когато станат толкова много, че искрата да не може да ми пали сместа,ще си купя друга кола или ще ремонтирам двигателя.

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 15 Фев 2011, 12:59

Ненко Вранков написа:... не си съвсем прав... Имаше цялата тема по въпроса от 20 страници.. не е нужно да се впускаме в подробности..

Приемам забележката, малко се по улях, признавам.

Идеята ми е тази:
Postman написа:... аз предпочитам да ги вкарам обратно в цилиндрите и да ги изхвърля през ауспуха ...

... но това е друга тема както каза... и докато сме извън темата: Ненко, колата ти изглежда страхотно :yes:

Поздрави,
Д
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 15 Фев 2011, 20:48

Здравейте колеги,

Ще се опитам да предам как аз напъхах липсващия ми маркуч номер5 без да разглобявам нищо.
Не знам дали ще стане ясно, но да видим:

1. Трябва да почистите двата щуцера. Единият е горе на "сепаратора". Освен, че трябва да се извади това сговнясалото парченце, дето се вижда от снимката на MaxMeyer, но трябва да се изчисти и гняста от вътре. Става с дебела игла тип "губерка" или чосовникарска отверка.

С вторият щуцер е по шибано. Той е този дето съм отбелязал на снимката:
Изображение

За целта трябва да си направите една дълга пръчка с накрайник часовникарска отверка. Например като на снимката по-долу (в случая от китайски клечки за ядене по китайски :mhihi: ):
Изображение

Първо бъркате през отворите между отделните въздуховоди на колектора и избутвате сговнясалото парче маркуч и от там.
После: вадите въздуховода за охлаждане на алтернатора (излиза за секунди) и бъркате с ръка и пръчката от там към щуцера. През отворите на колектора светите с фенерче и гледате да улучите дупката на щуцерчето (сега да видим кой може да улучва дупката в тъмното без косъм :mhihi: )
И така: бъркаш, въртиш, вадиш, почистваш отверчицата и пак така докато те заболи кръста :mhihi:

След като всичко е почистено следва монтажа на маркуча. :oops: за съжаление не помня размера. Вътрешен ф6 или ф7 мм, ама не съм сигурен. Най добре да измерите горния щуцер. Мери се тялото (стъблото) след удебелението (елхичката). Купувате си маркуч половин метър маслоустойчив от вашия магазин за авточасти.

Сега монтажа:
Първо горе. Но за да влезе маркуча, предварително трябва да се прекара най-отзад. Дори зад кабела на датчика на разпределителния вал. Като мине там отзад за да го огънете и намушкате в щуцера ще са ви от полза клещите дадени на снимката с китайската клечка.

Като влезе маркуча горе следва монтажът му долу. За целта с ръка пак от страни на колектора (през мястото на въздуховода за охлаждане на алтернатора) подвеждате маркуча към щуцера. Той е достатъчно твърд и ще стои във водоравно положение въпреки, че не го държите в края. Като опре в щуцера с другата ръка със същите клещи хващате маркуча в зоната под маркуча номер3 и със силен натиск по оста на щуцера и към щуцера ще усетите колко мазно влиза :mhihi:

Те това е. Скоби не се слагат никъде.

Да не забравите да върнете въздуховода на алтернатора.
И на пролет да подмените всички уплътнения и маркучи на "горничката".

Това от мен.

Поздрави,
Д
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34
Мечтае да кара: М5 Е34 Touring

Мнение от Bavariqtamniska » 15 Фев 2011, 21:18

Ненко Вранков написа:Дамяне, с цялото ми уважение към теб, като технически грамотен колега - не си съвсем прав... Имаше цялата тема по въпроса от 20 страници.. не е нужно да се впускаме в подробности.. ще кажа само:
Изображение

Баси ласкарката, евала! Малко off topic, ама за какво е тази кихалка не видях да имаш газово?
Вземи туй кръгово на вратиииииииии! Изображение
http://farm3.static.flickr.com/2722/442 ... 853709.jpg

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ненко Вранков » 16 Фев 2011, 9:49

Дамяне, браво! Малко хора се наемат да обясняват така...

Bavariqtamniska, имам газова уредба, просто така съм си я сложил, че да не се вижда.. мразя цигански истории и некадърни монтажи :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34
Мечтае да кара: М5 Е34 Touring

Мнение от Bavariqtamniska » 16 Фев 2011, 22:40

:yes:
Вземи туй кръгово на вратиииииииии! Изображение
http://farm3.static.flickr.com/2722/442 ... 853709.jpg

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 17 Фев 2011, 14:30

NikiNikolov написа:Ще сложа снимка да видите как е изгризан тънкия маркуч от щуцера на маслените пари до щуцера на стъпковия мотор, предполагам от мишки/плъхове, това стана по нова година при големите студове. ...

Не предполагай, а бъди сигурен. На Иванов ден един колега се оплака, че на зет му на Алфата плъх му изял ремъка на алтернатора. Сигурен е, защото го видял да изпълзява изпод бронята. :ranting: За ремъка обаче разбраха едва като дойдоха на Велинград. При гасенето на двигателя се скъсал. Добре, че вече бяха стигнали. Аз помогнах само с возене по разни магазини(не вярвах, че във Велинград ще има ремък точно за такава кола :roll: )
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 19 Фев 2011, 1:45

хахахха бати злите животни..Едни френд имаше едно завидно запазено алеко което не се караше през седмицата а веднъж на масеца,та едно лято сме се събрали там покрай тях и решава да извади колата,отваря гаража тръгва да се качва и !?!??! кво стааа тука бе.Гадните плъхове му бяха опустошили колата отвътре изглеждаше все едно е мнало стадо диви котки от там хахах бати табло кори тапицерия волат луда работа всичко беше на талаж...
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

Предишна

Назад към E34